elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

El Museu Valencià d’Etnologia i Cuauhtémoc culminen la celebració del Dia de Tots els Sants amb un taller de “catrinas”

    El Museu Valencià d’Etnologia i l'Associació Cuauhtémoc culminen la celebració del Dia de Tots els Sants amb un taller de “catrinas-calaveritas” per a públic familiar diumenge, 1 de novembre, a les 12:30, i amb l'espectacle "Dia de Difunts" que es representarà a les 19:00 per a explicar la història de la celebració a Mèxic.

    Les activitats van començar el passat 23 d'octubre amb la instal·lació d'un altar dedicat a l'Índia María que segueix exposat fins al diumenge en el pati del Centre Cultural La Beneficència.

    El fenomen de la mort dels sers estimats es manifesta de diferents formes. En el món anglosaxó, per exemple, familiars i afins prenen un tentempié després d'un funeral. Aquest costum, antiquíssima, enfonsa les seues arrels en una de les creences més atàviques, constants i reincidents de la humanitat, que la persona no desapareix amb la mort, sinó que inicia un trànsit cap a un altre lloc, siga aquest l'Aaru o Campiña egípcia, l'Hades o els Camps Elíseos grecs, el Walhalla nòrdic, el Cel i l'Infern cristians o el Paradís dels creients musulmans. I que per a aqueix viatge iniciàtic feien falta vitualles, queviures, provisions.

    A l'altre costat de l'Atlàntic, a Mèxic, s'instal·len altars domèstics en honor dels morts de la família o d'algun personatge important, amb plataformes consecutives en les quals es dipositen ofrenes florals i aliments.

    Aquesta tradició té la seua similitud amb els panellets', 'fogasses', ossos de sant, 'cocs de carabassa', 'de panses i nous' o fruita seca que són degustats la Nit de Tots els Sants. Manjars propis de l'hivern que s'acosta. Perquè també a València —costum que s'ha perdut— es prenien refrigeris i col·lacions després de l'enterrament. I és en el moment del sopar quan les campanes sonen demanant oracions per a les ànimes dels difunts.

    Subir