elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ELECCIONS 28M

José Benlloch (PSOE): “Ara no toca triar a Sánchez, per això l'eslògan ‘Pensa a Vila-real, primer’”

José Benlloch (PSOE): “Ara no toca triar a Sánchez, per això l'eslògan ‘Pensa a Vila-real, primer’”
  • El candidat socialista considera que el Govern d'Espanya s'ha distret amb les ajudes a la ceràmica encara que reconeix el paper del president per a aconseguir l'exempció ibèrica

Després de dotze anys al capdavant de l'alcaldia de Vila-real, José Benlloch encapçala de nou la candidatura del PSPV-PSOE per a les eleccions del 28 de maig. Advocat de professió, és també el pressent de la delegació espanyola a Europa del Consell de Poders Locals i Regionals, president del Consorci del Millars, president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, membre de la Xarxa Espanyola de Ciutats per la Innovació, secretari de Reciplasa, representa als alcaldes en la comissió consultiva de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana i és l'alcalde que representa a la resta d'alcaldes en la coordinació de Policia Local, tots ells càrrecs associats al càrrec institucional que ocupa actualment.

Malgrat que va passar pel seu cap fer un pas al costat en la primera línia política, la situació econòmica de l'ajuntament, derivada del que ell considera els “empastres del PP”, han portat a Benlloch a rebutjar aqueix pensament i tractar d'aconseguir per als socialistes quatre anys més de govern municipal.

Com es beneficia Vila-real del rol que exerceix com a president de la delegació espanyola a Europa del Consell de Poders Locals i Regionals?

Crec que és fonamental eixir del teu poble, que mestresses, que és perfecte i al qual és necessari tornar. Però eixir és fonamental per a veure i obrir la ment. Quan vas a Estrasburg al costat de representants d'alcaldies de 47 països, més amb els quals tenim tractats de col·laboració com el Marroc, Mèxic, els Estats Units o el Canadà, i t'adones que els problemes de tots són molt semblants.

El meu càrrec allí és una oportunitat entre els 47 països de l'Europa geogràfica per a exportar les nostres empreses, exportar productes que puguen ser interessants, i ja he fet coses en aquest assumpte. Alguna empresa ceràmica de fregides ha tingut problemes amb algun d'aquests països i he mediat per a ajudar-los. Soc el defensor de la meua ciutat però també defense a Espanya. Quan parle en aqueix parlament parle en nom d'Espanya, però Vila-real és Espanya.

Si continue sent alcalde, una de les coses en la qual em vull implicar és en l'aplicació de la intel·ligència artificial en l'administració pública local.

Tinc moltes iniciatives preparades per als joves, associacions o les entitats culturals en relació amb l'Europa geogràfica. Per exemple estem treballant en un booklet, un fullet, sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a fer el teu poble un millor lloc. Estan editats en els tres idiomes, estan preparats per a treballar a les escoles a partir del pròxim semestre.

Estem ja en campanya electoral, després de diverses legislatures com a alcalde, abans també en l'oposició, què li impulsa a presentar-se de nou per a revalidar el càrrec?

Quan em vaig presentar per primera vegada i no vaig guanyar les eleccions, vaig entendre que possiblement no estava preparat. Vam créixer en vots i regidors però no va poder ser.

Tretze anys d'advocat i dotze d'alcalde, dels quals em sent tremendament orgullós per tot el que hem fet tots junts, aqueixa transformació històrica que ha fet Vila-real i que ningú posa en dubte. I la millor prova és que alguns futbolistes es queden a viure a Vila-real perquè consideren que som una ciutat moderna, oberta, amb instituts, amb instal·lacions esportives.

Fa un any entenia que el meu temps havia acabat perquè pensava que deu anys d'alcalde, en els quals havien passat tres presidents del Govern d'Espanya i tres presidents de la Diputació, vaig patir la reflexió si estar deu anys no estava bé.

De fet, tenia previst deixar-ho als deu anys i buscar a una altra persona que agafara el testimoni però no comptava amb una pandèmia que ens va encerar a casa, ni la guerra a Ucraïna que ha triplicat la factura de la llum i que ha fet que la indústria ceràmica patira. Hi ha molts elements i l'ajuda del meu amic José Bono que em diu que el meu lloc està encara ací i que si me'l deixava ara no me'l perdonaria perquè si vingueren els d'abans a tapar-lo, per això està el senyor Folgado de número cinc, es començarà a gestionar d'una altra manera i podria fer fallida la casa com han passat en altres ajuntaments que estan intervinguts. I no es podria destinar diners a associacions, ens tocaria pujar impostos, no seríem tan atractius, hauríem de fer un pla econòmic que no he fet en dotze anys d'alcalde.

A més ara tenim una ruïna per la nefasta de gestió anterior. La regidoria més important que gestionem és la dels 'empastres' del PP que té 7 milions d'euros a l'any: tres de préstecs fins a 2026 i tres de sentències i convenis i ‘empastres’ que ens queden molts anys per superar.

Són més de 60 milions pagats en deute i l'endeutament. Si a això li sumes sis milions que hem pagat pel covid que no estaven previstos, pujada de la llum, dedicar diners a serveis públics, destinar diners a la neteja perquè la ciutat es fa gran i té més vida.

Em feia por que tot el que hem avançat i l'important que és aquesta dècada per a garantir el 2050, amb la qual ha caigut, una guerra, una pandèmia, pagant 60 milions de préstecs i sentències, cal evitar la fallida i que no caiga en mans una altra vegada dels responsables o dels quals no són responsables però miren cap a un altre costat.

I la prioritat un del qual siga alcalde de Vila-real a partir del 28 de maig serà continuar gestionant la regidoria de la ruïna i els ‘empastres’ del PP.

I un altre motiu és l'oportunitat que tenim davant amb els fons europeus, que són les oportunitats de Vila-real per a una ciutat que afronte el futur amb garanties.

Considere que continu tenint el meu paper ací i després d'una reflexió profunda he pensat que seria una irresponsabilitat per part meua, amb la qual està caient i més ara que conec l'ajuntament, tinc coneixements jurídics. Seria una irresponsabilitat anar-me als meus interessos.

Somie una ciutat de 65.000 habitants, amb indústria variada, amb tecnologia, robotización, empreses biològiques i tecnològiques al voltant de l'hospital.

Vosté ha sigut alcalde amb governs del PP i del PSOE en la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló i el Govern d'Espanya. Ha notat un canvi? En quin sentit?

En aquests huit anys hem gestionat 11 milions d'euros que han afectat a més de mil persones en plans d'ocupació a Vila-real. Abans no aconseguim ni un euro, quan sí que hi havia diners per a altres coses.

El canvi és brutal amb la política destinada a les persones. En matèria de salut el pensionista pagava una part dels medicaments, ara no els paguen. També s'ha eliminat el copagament de les famílies amb xiquets discapacitats.

Amb Ximo Puig es va posar en marxa el Xarxa Llibres i ara els llibres no són un problema. He calculat al voltant de 50 milions d'euros en 8 anys que han arribat a Vila-real i l'hospital de La Plana ha passat de 6 UCI a 14, i en dos mesos tindrem 20.

Fons de Cooperació o el Pla Resistir són altres exemples de la gestió del govern de Ximo Puig.

Amb tots aquests exemples, no puc entendre algunes enquestes. Si les persones feren una reflexió no incloses per l'àmbit nacional que estem vivint en aquests moments i campanya contra el president Sánchez, hem alguna cosa des del punt de vista objectiu de recriminar a Puig i el govern del Botànic?

L'arribada del Volkswagen és històric. A Vila-real Grues Tomás ha comprat terrenys al costat carretera d'Onda per a quedar-se a la seua ciutat per a crear una altra empresa davant perquè construiran una part important de tota les instal·lacions de Volkswagen. El que ens vindrà ací és una garantia de futur i ocupació. I això fa que es desenvolupe el port sec davant de Porcelanosa que també generarà mil llocs de treball.

Des del punt de vista objectiu tenim menys atur, més oportunitats, més col·laboració que mai amb els ajuntaments.

Objectivament no hi ha color. Del govern d'Espanya podríem parlar més àmpliament, estic més cabrejat.

Considera que la imatge de Pedro Sánchez el pot afectar per a les eleccions del 28M?

Vila-real és una ciutat gran però també he triat l'eslògan de ‘Pensa a Vila-real, primer’ que no és casualitat. Si alguna cosa ens hem donat en la democràcia és que hi ha urnes diferencies, que la gent no es deixe influir.

Ara no toca triar a Pedro Sánchez, quan toc veurem quines opcions hi ha i parlarem. Defensarem el que hàgem de defensar cadascun. Però l'assetjament que està patint el president Sánchez és tota una operació. Això ho hem viscut ja amb el “vaja's senyor González”, amb una pressió brutal, o el vaja's Zapatero, traïdor d'Espanya…

Ara pintem a Europa i el prestigi que Sánchez té a Europa no ens ha passat en la vida. Moltes empreses han sobreviscut per la expepción ibèrica, això no havia passat mai. Però estan tan nerviosos perquè va bé, hi ha menys atur, l'SMI ha pujat… tota l'apocalipsi els ha fracassat.

Aquest 28M vull que la gent diferencie. Possiblement Sánchez té coses que podríem discutir-li. Jo m'he enfrontat a ell en qüestions quan ha fet falta perquè per a mi el primer partit és Vila-real i si no ha volgut aplicar les baixes emissions ho he dit. No em talle a dir-ho i lluite pel que considere. No necessite quedar bé amb ningú perquè em pose en cap càrrec. No visc d'això. Em dedique a la meua ciutat, per això pensa en Vila-real.

Se li pot recriminar a Pedro Sánchez que no hagen arribat les ajudes a les empreses ceràmiques?

En aqueix tema el Govern s'ha ‘encantat’, no ha albirat la dimensió que el problema té per a la nostra província i la Comunitat Valenciana. És un sector tremendament competitiu, innovador, que és futur, diversificat, però tinc esperança. L'actual ministre ha canviat molt i tot això depén de les persones. Ha entés que és qüestió de diversos ministeris, coneix el sector i sap que ens juguem un dels sectors marca Espanya.

Però això canviarà i serem pioners. Ara només reclamen ajudes perquè estaven en l'UCI, però no cal perdre de vista que sense l'excepció ibèrica que va aconseguir Sánchez, el sector ceràmic hui ja no estaria viu al preu que està la llum.

Fins quan parlarà dels ‘empastres’ del PP?

Mentre existisquen i cada vegada que faça el pressupost i haja de destinar uns 4 milions d'euros de mitjana anual a pagar-los els explicaré. La meua previsió és difícil de fer, hem optat per tres grans respostes: defensar cada cas, modificació del pla que ha fracassat perquè podríem generar un gran problema perquè haguérem tingut més judicis i les moratòries per a donar-nos oxigen, aprovades pel govern de Puig.

Pujar