elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tamarit: “Els dos pròxims cursos tindrem uns 3.000 mestres més en plantilla estable a les nostres escoles”

  • L’augment de professorat fins a 2025 serà com a mínim de 17.000 professionals més de l’educació, perquè, durant els pròxims mesos, s’atendrà l’increment de personal docent als instituts

  • El reforç d’estabilització d’especialistes, mestres i educadors en Infantil i en Educació Especial és especialment important

La Conselleria d’Educació ha elaborat la radiografia de necessitats de les escoles respecte a professorat d’Infantil, Primària i Educació Especial, seguint les pautes d’estabilització i consolidació estructural de places docents que el departament de Raquel Tamarit ha establit en el nou projecte d’ordre de plantilles d’Infantil, Primària i Educació Especial.

El projecte d’ordre de plantilles de les escoles ha tingut com a objectiu regular totes les mesures de millora que s’han dut a terme respecte al professorat durant els últims huit anys, hi ha introduït més millores i ha tingut com a objectiu establir els criteris d’augment de professorat curs a curs, a partir d’ara, així com aprofundir en l’estabilització de les plantilles de professorat a les escoles. En aquest punt, el reforç d’estabilització d’especialistes, mestres i educadors en Infantil i en Educació Especial és especialment important.

A més, s’ha aprofundit en l’estabilització i l’augment de places corresponents a professorat de reforç i d’atenció individualitzada a l’alumnat amb tota mena de necessitats, seguint l’eix central de potenciació de l’educació inclusiva valenciana.

Segons la consellera Raquel Tamarit: “El nou marc de potenciació de l’educació pública i de qualitat, que va arrancar fa huit anys, ara es tradueix, en el cas d’Infantil, Primària i Educació Especial, en una nova normativa de plantilles que regula i facilita tot el que hem estat fent durant aquest temps: continuar augmentant el professorat als nostres centres educatius perquè puguen dur a terme la seua excel·lent feina en condicions, a més d’atendre el nostre alumnat com toca i cas a cas”.

“Els dos pròxims cursos, tindrem uns 3.000 mestres més en plantilla estable a les nostres escoles”, ha afirmat Tamarit, i ha continuat: “Ho duem a terme de manera transparent i després d’un treball en equip amb l’Associació de Directores i Directors d’Infantil i Primària, i amb els sindicats de l’ensenyament”.

Les places estabilitzades de mestres que s’augmentaran durant els dos pròxims cursos es divideixen en: 1.660 per al curs 2023-2024, i 1.329 per al curs 2024-2025. De totes aquestes, 2.200 corresponen a un augment de professorat en Infantil, Primària i Educació Especial; i les 800 restants, a l’estabilització de places que, en cursos anteriors, s’assignaven de reforç educatiu via PAM.

La consellera Raquel Tamarit ha explicat que “el balanç d’augment de professorat que hem fet durant huit anys i amb l’horitzó de 2025 se situa, per ara, en 17.000 professionals de l’educació més, o siga, un augment del 27 % de mestres, professorat, especialistes i persones orientadores respecte a quan vam iniciar aquest camí de reconstrucció de l’educació pública valenciana. L’increment serà encara més gran, perquè ara mateix treballem en el projecte d’ordre de plantilles de Secundària i altres cossos, que augmentarà la xifra de professorat que tindrem en el nostre sistema educatiu a partir del curs que ve”.

“Sempre quedarà molt per fer, sempre estarem ben atentes per a adaptar-nos a les circumstàncies i a cada moment, però ens hi hem deixat la pell, i així continuarem fent-ho, per tindre una plantilla de professorat amb bones condicions de treball, perquè l’alumnat valencià reba la millor educació possible”, ha afirmat la consellera d’Educació.

Principals millores de la nova ordre de plantilles d’Infantil, Primària i Educació Especial

En l’etapa d’Educació Infantil establida als CEIP, queda blindat, en aquesta ordre, que totes les classes de 2 anys de les escoles tindran un mestre/a i una persona educadora. A més, en tot el cicle d’Infantil de 3 a 5 anys, es garanteix una persona de suport cada dues unitats. Així mateix, es garanteix de manera automàtica un PT exclusiu per a Infantil en cada CEIP que tinga quatre o més unitats en aquesta etapa.

Pel que fa a les escoles d’Infantil, en el cicle de 3 a 5 anys, hi haurà un PT, i, cada dues unitats, un mestre/a de reforç educatiu més.

Pel que fa a l’etapa educativa de Primària, la normativa preveu i blinda una mesura establida en el sistema educatiu valencià des de fa uns quants cursos, com era recuperar la figura del tutor/a de 6é, que es va eliminar amb les retallades educatives d’antics governs.

Així mateix, es garanteixen els llocs de suport a la inclusió en totes les escoles, independentment del nombre d’unitats que tinguen. També es reforça l’estabilitat i la dotació de mestres especialistes en anglés.

Per primera vegada, a més, s’estabilitza de manera estructural que les escoles amb unitats específiques per a alumnat amb necessitats especials compten amb almenys un PT, un AiL i una persona educadora.

Així mateix, les escoles de caràcter singular que escolaritzen més d’un 50 % d’alumnat amb necessitats de compensació de desigualtats, tindran un mínim d’un mestre/a addicional de manera estructural i estabilitzada.

Un altre punt important de la normativa ha sigut facilitar més hores de dedicació a les tasques de direcció dels centres i, també, a les tasques del professorat de coordinació.

Pujar