elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Se suspenen els desnonaments de llars vulnerables fins al 31 de desembre de 2024

Se suspenen els desnonaments de llars vulnerables fins al 31 de desembre de 2024
  • El Govern també ha ampliat sol·licitar fins al 31 de gener de 2025 la compensació per part de l'arrendador com del propietari afectat

El Consell de Ministres ha acordat en la seua reunió de hui estendre el període de suspensió dels desnonaments i llançaments de llars vulnerables econòmica i socialment del seu habitatge habitual fins al 31 de desembre de 2024, en els casos ja previstos per la normativa actual. La mesura està inclosa en el Reial decret llei, aprovat hui, pel qual s'adopten mesures per a afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim, així com per a pal·liar els efectes de la sequera.

D'aquesta manera, per a atendre la realitat social i econòmica de les llars en el context del procés de mitigació de la dinàmica inflacionista i de la prolongació de les conseqüències de la situació internacional, s'estenen determinades mesures de protecció en situacions de vulnerabilitat en matèria d'habitatge que van ser introduïdes en el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries per a fer front al COVID-19.

Això obeeix, en gran part, a l'existència d'un escenari marcat per l'extensió temporal de la Guerra d'Ucraïna i les seues repercussions en l'economia de les famílies, principalment, a través del creixement dels preus al consum que incideixen d'un mode especial en aquelles persones i llars amb menors recursos.

Compensacions per a arrendadors o propietaris

Al costat de l'ampliació de la mesura durant un any més per a llars vulnerables sense alternativa residencial, es contempla també la possibilitat fins al 31 de gener de 2025 de sol·licitar compensació per part de l'arrendador o propietari, recollida en el Reial decret llei 37/2020, de 22 de desembre, de mesures urgents per a fer front a les situacions de vulnerabilitat social i econòmica en l'àmbit de l'habitatge i en matèria de transports.

Així mateix, s'estén el termini perquè els arrendadors i titulars d'habitatge afectats per la suspensió extraordinària en vigor del desnonament o llançament puguen presentar la sol·licitud de compensació prevista en eixe mateix RDL. Aquest termini era d'un mes des de la finalització de la vigència de les mesures. Així, amb l'ampliació prevista per a aquestes mesures, el nou termini en el qual es podrà presentar aquesta sol·licitud queda fixat fins al 31 de gener de 2025.

Mesures de protecció de caràcter social

L'ampliació de les mesures de protecció es van aprovar per a aquelles llars vulnerables que s'enfronten a procediments de desnonament del seu habitatge habitual, amb l'acció coordinada dels òrgans judicials i dels serveis socials competents, inclosos aquelles llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual, que no es deriven de contractes d'arrendament, quan existisquen persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d'edat a càrrec.

En aquest últim supòsit, s'estableix la possibilitat que el jutge, prèvia valoració ponderada i proporcional del cas concret, tinga la facultat de suspendre el llançament, quan els propietaris d'aquests immobles siguen persones físiques o jurídiques titulars de més de 10 habitatges, sol·licitant informe als serveis socials competents a fi de que puguen valorar la situació de vulnerabilitat econòmica i identificar les mesures a aplicar per a donar resposta a aquesta situació.

En aquests casos, sempre es tindran en compte aquells que ja es van regular en els que la suspensió mai podrà dictar-se i són:

  • Quan l'habitatge siga la residència habitual o segona residència del propietari.
  • Quan s'haja produït en un immoble de propietat d'una persona física o jurídica que el tinga cedit per qualsevol títol vàlid en dret a una persona física que tinguera en ell el seu domicili habitual o segona residència degudament acreditada.
  • Quan l'entrada o permanència en l'immoble s'haja produït mediant intimidació o violència sobre les persones.
  • Quan existisquen indicis racionals que l'habitatge s'estiga utilitzant per a la realització d'activitats il·lícites.
  • Quan es tracte d'immobles destinats a habitatge social i ja s'haguera assignat l'habitatge a un sol·licitant
  • Que l'entrada en l'immoble s'haja produït amb posterioritat a l'entrada en vigor del Reial decret llei 11/2020.

Llei d'Habitatge


L'extensió durant tot 2024 de la pròrroga aprovada hui en el Reial decret, se sumen a les mesures de caràcter estructural que s'estan duent a terme en aquest àmbit des de Mivau, encaminades a fer efectiu l'exercici del dret constitucional a un habitatge digne adequat, com l'aprovació i entrada en vigor de la Llei pel Dret a l'Habitatge.

La nova legislació estableix un increment màxim anual del 3% del lloguer en els contractes vigents des de l'1 de gener de 2024 al 31 de desembre i introdueix un mandat a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) perquè definisca abans del 31 de desembre de 2024 un nou índex de referència per a l'actualització anual dels contractes d'arrendament d'habitatge per a evitar increments desproporcionats en la renda. Cal recordar que la limitació del 2% de l'actualització anual de la renda aprovada a la fi de 2022 ha continuat vigent durant tot aquest 2023.

La Llei d'Habitatge també recull millores en el procediment de desnonament que puga afectar l'habitatge habitual de llars vulnerables per a garantir una comunicació efectiva i ràpida entre l'òrgan judicial i els serveis socials a través d'un requeriment perquè aquests avaluen la situació i, si és el cas, atenguen ràpidament les persones en situació de vulnerabilitat econòmica i/o social.

En aquest sentit, s'assegura que els Serveis Socials puguen oferir solucions residencials als afectats, evitant situacions de desemparament a conseqüència del desallotjament. Mentre aquestes solucions es produeixen, s'incrementen els terminis de suspensió dels llançaments en aquestes situacions de vulnerabilitat, d'1 a 2 mesos quan el propietari és persona física, i de 3 a 4 quan és persona jurídica. A més, s'introdueixen en el procediment criteris objectius per a definir les situacions de vulnerabilitat econòmica.

Pujar