elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El suïcidi ha augmentat entre els joves des de l'inici de la pandèmia

El suïcidi ha augmentat entre els joves des de l'inici de la pandèmia
  • El suïcidi és la primera causa externa de mortalitat entre els 15 i 29 anys

El suïcidi constitueix un gran problema de salut pública a nivell mundial i, a Espanya, és la primera causa externa de mortalitat entre els 15 i 29 anys. En aquest sentit, els professionals de Recurra-Ginso, un programa que ofereix suport a les famílies en situació de conflicte amb els seus fills i filles adolescents, han identificat un increment de perfils de joves amb autolesions i risc de suïcidi des de l'inici de la pandèmia, i insisteixen en la necessitat de desestigmatizar la cura de la salut mental per a abordar aquest problema que sens dubte requereix d'una actuació urgent.

Potenciar els factors de protecció, clau per a la prevenció

“El confinament i la pandèmia ha fet fallida molt als joves. Ningú els ha ensenyat a conviure amb la incertesa”, explica Javier Urra, director clínic. Segons el professional, molts joves han experimentat els efectes psicològics, econòmics i socials de la pandèmia. No obstant això, el psicòleg apunta que no ha sigut l'únic factor determinant, sinó que vivim en una societat marcada pel consumisme, l'estrés, i que busca constantment la felicitat. “No estem educant als adolescents a enfortir el caràcter i afrontar els problemes” opina. “Per això, hem de potenciar els factors de protecció en l'adolescència augmentant la seua autoestima, resiliència i habilitats socioemocionals per a superar els desafiaments que troben”, explica.

“El comportament suïcida és un fenomen complex i de gran variabilitat, la causa de la qual no pot reduir-se a la mera existència de trastorns mentals o vivències traumàtiques, ja que és un fenomen multicausal", apunta Urra. En aquest sentit, els experts consideren que és fonamental comprendre els motius i circumstàncies que porten a la conducta suïcida per a previndre-la de manera eficaç. Per això, les actuacions preventives han d'actuar en tots els nivells possibles per a detectar les autolesions o conductes suïcides al més prompte possible, facilitant l'adquisició d'habilitats psicològiques i socioemocionals per a gestionar el sofriment de manera constructiva. “A més d'enfortir la prevenció social, la clau per a posar solució a aquest problema seria poder comptar amb més professionals especialitzats en salut mental infantojuvenil, ja que mentre Europa ofereix de mitjana 18 psicòlegs per cada 10.000 habitants, Espanya només ofereix 6”, afig.

És fonamental estar atents a diversos senyals d'alarma, com la tristesa profunda, expressions com ‘la vida no té sentit’, l'aïllament social, el descuit en la higiene personal, marques o ferides en la pell inexplicables, així com revisar el contingut que consumeixen a través d'Internet. No obstant això, els professionals adverteixen que, encara que la prevenció en molts casos és un factor determinant per a la recuperació, en el 70% dels casos de suïcidi, els familiars van percebre aquests senyals i així i tot, van ser incapaços d'evitar-ho. “És molt important que les famílies no senten culpabilitat o vergonya davant tal situació, i siguen capaces de demanar ajuda i parlar d'això per a suportar el duel”, apunta l'expert.

Pujar