elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L 'EMTRE recupera 91 tones de roba en la xarxa d'ecoparcs fixos de l'Àrea Metropolitana de València

L 'EMTRE recupera 91 tones de roba  en la xarxa d'ecoparcs fixos de  l'Àrea Metropolitana de València
  • La reutilització i el reciclatge del residu tèxtil evita l'emissió de 558 tones de CO₂ i afavorix la creació de tres llocs de treball en la fundació Humana

MÉS FOTOS
L 'EMTRE recupera 91 tones de roba  en la xarxa d'ecoparcs fixos de  l'Àrea Metropolitana de València - (foto 2)
L 'EMTRE recupera 91 tones de roba  en la xarxa d'ecoparcs fixos de  l'Àrea Metropolitana de València - (foto 3)

Els ecoparcs fixos de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus han recollit un total de 90.922 quilos de roba des que van entrar en servei els contenidors per al residu tèxtil de la fundació Humana. Des de juny del passat any, tots els ecoparcs fixos de l'Àrea Metropolitana de València compten amb un contenidor específic on depositar la roba i el calçat, per a la seua posterior reutilització o reciclatge. Gràcies a això, s'han creat tres llocs de treball i ha evitat l'emissió de 558 tones de diòxid de carboni.  

Cada persona es desfà a l'any, de mitjana, d'entre 20 i 30 quilos de residu tèxtil. I de tota la roba que traiem dels armaris, el 90% acaba en l'abocador. Només un 10% s'aprofita per a reutilitzar-la o reciclar-la i donar-li així una nova vida. Un parell de dades més. En l'Àrea Metropolitana de València, al voltant de l'11% del contenidor gris que arriba a les plantes de tractament de l'EMTRE i fins a un 6% del contenidor marró és residu tèxtil. Tota esta roba que acaba mesclada amb les restes del menjar i altres deixalles domèstiques queda contaminada i no es pot recuperar. Acaba en l'abocador.

És per això que l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus vol cridar l'atenció de la importància de reduir el consum de roba. En eixa línia de reducció dels residus tèxtils, cadascun dels 20 ecoparcs fixos de la xarxa metropolitana, a excepció del d'Albuixech, compta amb un contenidor específic d'Humana Fundació Poble per a Poble, on depositar la roba i el calçat usats. Es tracta d'una organització no governamental per al desenvolupament que implementa projectes de cooperació gràcies als recursos que obté de la gestió de residus.

Des de juny de 2021 i fins al moment s'han recollit 90.922 quilos de roba usada en els ecoparcs fixos de l'Àrea Metropolitana. En tot eixe temps, per exemple, l'ecoparc de Vara de Quart a València ha recollit 15,96 tones de roba, enfront de les 8,47 de Puçol, i les 7,98 tones de Paterna. L'arribada tardana de l'hivern ha provocat que el buidatge d'armaris, pel canvi de temporada, s'haja postergat al mes de novembre, la qual cosa s'ha reflectit en l'augment de visites als ecoparcs fixos de l'EMTRE en els últims dies.

Tres llocs de treball creats

La reutilització del tèxtil contribuïx a la lluita contra el canvi climàtic, ja que per cada quilo de roba recuperada s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO₂, segons un estudi de la mateixa ONGD. A més, a este benefici ambiental cal afegir-li el social: la creació d'ocupació verda. La fundació Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones recollides. Per tant, la recollida selectiva de 91 tones de residu tèxtil a través de la xarxa metropolitana d'ecoparcs fixos ha permés la creació de tres llocs de treball i ha evitat l'emissió de 558 tones de diòxid de carboni.

Per al president de l'EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, este fet demostra "la implicació dels veïns i veïnes de l'Àrea Metropolitana en el reciclatge i la reutilització de les peces de roba i el calçat. El millor residu és, precisament, el que no es produïx". "Per això, tot el que contribuïsca a reduir la quantitat d'impropis en els contenidors gris i marró, que al final acaben en l'abocador, és en benefici del medi ambient i, com veiem en el cas de la roba, en favor de l'economia circular i la creació de llocs de treball", ha destacat Sergi Campillo.

Els milions de peces recuperades en els ecoparcs fixos de l'EMTRE són emmagatzemades inicialment en la planta de transferència de la fundació a Torrent i després es classifiquen en la planta de preparació per a la reutilització de l'Ametlla del Vallès. Com apunten des de la citada fundació, el primer objectiu sempre és la reutilització, perquè l'article més sostenible és el que ja s'ha fabricat i no té més costos ni impactes de producció; després, el reciclatge; finalment, quan no queda més remei, la valorització energètica o el seu enviament a l'abocador. Els recursos que genera l'entitat es destinen a programes de cooperació internacional al desenvolupament, i al suport local i l'agricultura urbana a Espanya.

Pujar