elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València col·labora amb el projecte ‘Ca Mussols’ de la Societat Valenciana d’Ornitologia

La Diputació de València col·labora amb el projecte ‘Ca Mussols’ de la Societat Valenciana d’Ornitologia
  • El fi del projecte és conservar i estudiar les poblacions d’òliba i mussol europeu, ambdues en declivi

Des de l’any 2010 la SVO (Societat Valenciana d’Ornitologia) està duent a terme el Projecte Mussols, un projecte amb aus nocturnes que inclou actuacions amb diversos rapinyaires, principalment òliba (Tyto alba), mussol europeu (Athene noctua) i xot (Otus scops), i puntualment amb gamarús (Strix aluco), duc (Bubo bubo) i mussol banyut (Asio otus), i amb altres dos espècies, siboc (Caprimulgus ruficollis) i enganyapastors (Caprimulgus europaeus).

L’objectiu principal del Projecte Mussols és conservar i estudiar les aus nocturnes del nostre territori mitjançant censos amb anellament científic; accions de divulgació (xerrades, cursos i tallers d’educació ambiental); i accions directes de conservació (reforç poblacional i col·locació de caixes i cistelles niu), fomentant la participació activa de la ciutadania.

La nova línia de treball es denomina ‘Ca Mussols, Conservació, Ciència i Ciutadania’. Es posarà en marxa amb l’impuls de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i potenciarà les actuacions del Projecte Mussols amb l’òliba i el mussol europeu. Les dos espècies, molt properes als éssers humans, són aliades de les activitats agràries i indicadors biològics de la biodiversitat i la bona salut dels nostres ecosistemes rurals i periurbans.

El projecte, a més, introduirà la innovació científica mitjançant la implantació de dispositius de seguiment remot, que permetran millorar la conservació de les espècies i apropar el fascinant món de les rapinyaires nocturnes. Així mateix, s’elaboraran materials didàctics per tal d’informar i, conseqüentment, sensibilitzar a la ciutadania.

Les activitats s’adreçaran a centres educatius, ajuntaments, ONG, associacions agràries, entitats, col·lectius… Les actuacions de conservació específiques del mussol europeu es realitzaran en zones agrícoles d’interior (principalment, a la Ribera Alta, el Camp de Túria i la Serranía), mentre que les actuacions de conservació de l’òliba es faran, fonamentalment a l’Horta Nord.

“Portàvem més d’una dècada realitzant diverses actuacions de conservació, algunes d’elles molt similars tant per a òliba com per a mussol europeu (alliberaments mitjançant hacking, instal·lació i revisió de caixes niu, tallers d’educació ambiental, etc.), i este projecte no sols ens ha permès unificar estos treballs sota un marc comú, sinó que a més, inclourà un estudi pioner a nivell mundial de seguiment d’òliba (recentment catalogada com a vulnerable en el nostre territori) amb dispositius GPS/GSM”, indica Marta Romero, doctora, coordinadora del Projecte Mussols i membre del Grup de Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant.

Este projecte, que compta amb el suport científic de la Universitat d’Alacant i el suport legal de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, no hauria estat possible sense el finançament de la Diputació de València”, afig.

Pujar