elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell Nacional de Més aprova per unanimitat una resolució contra la planta fotovoltaica a Carcaixent

  • La secretària comarcal de la Ribera Alta, Mariai Talens, va ser l’encarregada de defensar-la davant dels consellers, que la van aprovar sense cap vot en contra ni abstencions

El dissabte 18 de desembre es celebrava el Consell Nacional de Més a Massamagell, i un dels punts del dia era la proposta de resolució contra la macro planta fotovoltaica de “Campos Salados” a Carcaixent. Aquesta proposta, presentada per el col·lectiu de Carcaixent, ja s’havia aprovat l’assemblea comarcal celebrada esta mateixa setmana, i ara passava el tràmit al Consell Nacional.

La proposta de resolució destaca que durant els darrers mesos, i amb el revol de les subvencions europees Next Generation pel mig, està donant-se  un continu degoteig de macro plantes fotovoltaiques, sense massa filtre i on perillosament s’emmascara de sostenibilitat l’especulació i el negoci. El nostre país valencià està al punt de mira de no poques empreses multinacionals que veuen, una vegada més, el nostre territori com a font de negoci. I és així com a la Ribera Alta actualment hi en tenim una allau: Catadau on les empreses ULEXITA SOLAR SLO amb tres Plantes Solars Fotovoltaiques (PSF) de 30, 36 MW “Catadau”; altra de 30, 36MW “Molina” i una tercera de 24,45MW “Real”; que malgrat els noms són un únic projecte situat en l partida de les Pedrisses. Altra que afecta a Alzira i Catadau: Los Arroyos I, a Carcaixent: Campos Salados, Llombai, Guadassuar...

En el cas de Carcaixent, el terreny afectat per esta macro planta suposa unes 121,58 hectàrees ( el casc urbà de Carcaixent son 130 hectàrees). La resolució aprovada denuncia l’impacte directe d’esta macro planta però també que  l’empresa no ha tingut en compte una sèrie de factors o se’ls ha “oblidat” de manera conscient a l’hora de redactar el seu projecte:

-       El terreny sobre el que es situa és una superfície afectada per l’incendi forestal de l’any 2016, en procés de recuperació a hores d’ara. I també, de manera convenient, han obviat la llei que protegeix durant els 30 anys posteriors a la crema de la muntanya, dels canvis d’usos i requalificacions dels terrenys (art. 50 de la Llei de Monts 43/2003, de 21 de novembre)

-       La qualificació del sol al Pla General d’Ordenació Urbana que contempla la zona com “sol no urbanitzable comú”.

-       Estem parlant d’una zona càrstica, de recàrrega d’aqüífers, que si impermeabilitzem amb plaques solars, suposarà un risc d’inundació molt més elevat de l’actual. Este risc afectarà el casc urbà de Carcaixent, zones del d’Alzira i de la Barraca, ja que estem parlant de capçaleres dels barrancs més importants de la zona: Barranc de l’Estret i Barranc de la Casella.

-       No s’ha tingut en compte tampoc als informes de l’empresa sol·licitant, el fet que hi ha afecció i invasió de diversos camins de titularitat municipal a més de vies pecuàries.

-       No s’ha tingut en compte els més de 70 forns de calç geolocalitzats, catalogats i protegits que existeixen a la zona, ni les restes arqueològiques, que es nomenen de passada a l’informe de l’empresa.

La proposta de resolució destaca l’aposta de Més Compromís per una energia verda i sostenible en tots els aspectes com son les comunitats energètiques locals, l’ús més racional dels recursos i el respecte al territori. Solucions que passen per un major esforç de les administracions autonòmiques per regular un tema tan sensible com l’energètic, sense deixar-lo en mans d’empreses privades.

Els acords  recollits a la proposta de resolució i aprovats per unanimitat van ser:  

-       Manifestar des de Més Compromís la defensa d’una transició energètica respectuosa amb el medi i que no siga una font d’especulació més.

-       Donar suport a la població i els municipis afectats per les propostes d’instal·lació de macro plantes fotovoltaiques no respectuoses amb el paisatge i medi ambient de la Ribera Alta i posicionant-nos en contra de la implantació de les mateixes.

-       Més Compromís manifesta el seu desacord en la instal·lació de la macro planta “Campos Salados”, que la multinacional Falk Renewables Power SLU intenta instal·lar a la muntanya del Realenc, propietat de la família Sanchez de León, situada en el terme de Carcaixent, adherint-se a les al·legacions presentades des del col·lectiu “Salvem el Realent” i pel grup municipal de Compromís Carcaixent.

-       Instar a la Dirección General de Política Energética y Minas del Ministerio de Economía i al Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demogràfico junt a la Subdelegació del Govern de València, Àrea d’Indústria i Energia, a que no autoritzen la instal·lació d’este tipus de macroplantes que impliquen un enorme cost ecològic i territorial per a la població.

-       Donar suport a aquelles iniciatives que siguen respectuoses en la transició ecològica i energètica com ho son les comunitats energètiques locals, i també a totes aquelles accions destinades a lluitar contra la pobresa energètica, sempre dins de la sostenibilitat i el respecte pel nostre territori.

-       Instar als ajuntaments del nostre país, a les Corts Valencianes i al Congreso per a que presenten mocions en contra d’estos macro projectes.

Pujar