elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants

Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants
  • El pla contempla una trentena d'actuacions en 66 localitats amb una inversió de 6,25 milions d'euros

MÉS FOTOS
Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants - (foto 2)
Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants - (foto 3)
Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants - (foto 4)
Diputació i Generalitat acorden el manteniment de les depuradores en municipis de Castelló de menys de 10.000 habitants - (foto 5)

La Diputació de Castelló i l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han iniciat la tramitació del nou conveni per al manteniment i millora de les Estacions de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) dels municipis de menys de 10.000 habitants de la província en el període 2022-2025.

Aquest acord es tradueix en una inversió inicial estimada en 6.251.633,23 euros, mitjançant la qual l'ens supramunicipal podrà dur a terme obres per a la modernització de les actuals instal·lacions i per a l'increment de la seua eficiència energètica, així com per a l'aplicació de nous processos de depuració més sostenibles. Les millores en les infraestructures de les EDAR contemplen també, com a novetat, la connexió de nuclis de població disseminats sense entitat municipal pròpia.

El cost de les 30 actuacions en 66 localitats contemplades al conveni, i que seran executades per la Diputació de Castelló, comptaran amb el 90% de finançament per part de l'EPSAR (5.626.469 euros). Així ho han anunciat el president José Martí i la consellera Mireia Mollà, en la roda de premsa que ha tingut lloc hui en el Palau Provincial, que ha comptat també amb el diputat de Sostenibilitat a les comarques de Castelló, Ignasi Garcia, i amb la presència del gerent de l'EPSAR, Juan Ángel Conca.

El president de la Diputació, José Martí, ha subratllat la importància que la Diputació i la Generalitat cooperen i treballen de manera coordinada, perquè "no hem de perdre de vista que moltes vegades la ciutadania no sap de quina institució són unes competències o altres, però el que vol i necessita és que se solucionen els seus problemes". En aquest sentit, ha volgut posar en valor que tots els pobles de la província vagen a tindre una depuradora al final de la present legislatura", un objectiu que, segons ha assenyalat, "està bastant canalitzat". Aquesta circumstància "ens permet anar per davant i iniciar els treballs per a la depuració de les aigües en el nuclis disseminats, una realitat poblacional que tenim a la província, en els quals a vegades, a l'estiu, hi ha més persones residint que en els termes municipals als quals pertanyen".

Per part seua, Mollà ha detallat que l'acord inclou clàusules pioneres d'ampliació pressupostària per a actuacions derivades del canvi climàtic que permetran incorporar fons europeus. En aquest sentit, la clàusula tercera, referida a "incorporació d'actuacions", obri la porta a obres no previstes inicialment, però que s'estimen oportunes en virtut a raons sobrevingudes com poden ser l'efecte de temporals, depressió atmosfèrica en nivells alts (DANA) o altres circumstàncies relacionades amb l'emergència climàtica.

"No podem obviar els efectes del canvi climàtic en cap dels acords polítics de la Conselleria. La Mediterrània i la Comunitat Valenciana patirem episodis meteorològics cada vegada més freqüents i virulents i les infraestructures bàsiques han d'estar protegides i emparades», ha afirmat la consellera".

Per part seua, Ignasi Garcia ha qualificat l'acord de «salt qualitatiu» en el sanejament d'aigües residuals en aquesta part del territori on «a més d'aconseguir el nostre objectiu de la legislatura, de tindre tots els pobles connectats a una depuradora, hem aconseguit incloure als disseminats», com és el cas dels Calpes (Montanejos), Sant Vicent de Piedrahita (Cortes de Arenoso), El Tormo (Cirat) o el Mes d’Avall (Costur), on es preveu executar les obres en 2022. «Cal tindre en compte que aquest tipus d'assentaments incrementen exponencialment la seua població en èpoques vacacionals i ara comptaran per fi amb nous sistemes de tractament que afavoriran la conservació de les reserves hídriques i dels ecosistemes fluvials», ha apuntat.

El diputat de Sostenibilitat ha destacat també la nova construcció de l'EDAR de la platja de Xilxes, per un valor estimat de 431.000 euros, i ha conclòs que «la col·laboració institucional entre nostra Diputació i Conselleria està sent decisiva en la consecució dels ODS a les nostres comarques».

A més ha incidit en l'objectiu d'acabar la legislatura amb el 100% dels pobles de Castelló amb sistemes de depuració "una iniciativa que protegeix el medi ambient, l'ecosistema hídric, la biodiversitat i el territori".

Pujar