elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama revitalitzar la línia C5 de Rodalies ampliant-la fins Barracas i Terol i donant-li més freqüència

Compromís reclama revitalitzar la línia C5 de Rodalies ampliant-la fins Barracas i Terol i donant-li més freqüència

    Compromís s’ha apropat avui a la localitat de Caudiel, a l’Alt Palància, on mor la línia rodalies C5 per reivindicar una millora substancial d’aquest servei, que a hores d’ara és precari.

    Les diputades autonòmiques Belén Bachero i Mònica Àlvaro, i el senador Carles Mulet, han exigit a peu d’estació una revitalització del servei.

    Compromís ha encetat la campanya “trencancelado.com” on es reivindica que l’Estat transferisca a la Generalitat Valenciana les competències i els diners per gestionar directament els rodalies, per tal de millorar els horaris, el temps de viatge i acabar amb retards i cancel·lacions recurrents, abaratir els preus per recuperar els usuaris perduts, convertir Ferrocarrils de la Generalitat en la plataforma única de transport públic, amb una targeta única i integració de tots els mitjans de transport (tren, metro, tramvia, bus, bicicletes).

    En la mateixa línia, igualment, s’aposta per desenvolupar noves línies de Rodalies per donar resposta a la demanda real de la ciutadania i dels municipis, fer una xarxa de rodalies competitiva on tots els trajectes en tren igualen o milloren el temps de desplaçament en cotxe, o la compensació pels anys d’abandonament dels rodalies valencians, així electrificar totes les línies, modernitzar els trens, duplicar totes les vies allà on no hi haja un impediment geogràfic o risc mediambiental.

    Belén Bachero ha recordat que aquesta línia està encara sense electrificar, des de Sagunt a Caudiel, i per tant, encara es circula amb trens de gasoil molt contaminants “No és possible que en ple segle XXI amb un govern que  té un ministeri de Transició Ecològica,  tinguem encara línies contaminant d’estes maneres, en una via no duplicada des de Sagunt fins a Caudiel, i aquest fet també  augmenta el temps de viatge “  El tren entre València i Terol costa més de 2 hores i mitja, front a l’hora i mitja que costa en vehicle particular.  Només es permeten 3 bicicletes per comboi, quantitat irrisòria ja que aquesta via discorre en paral·lel a la via verda més llarga de l’Estat, falta connexió entre Sagunt i el Port de Sagunt, tot i que la infraestructura ferroviària ja existeix.

    Mònica Àlvaro per la seua part ha recordat que és difícil qualificar de rodalies aquest servei, quan l’oferta és pràcticament nul·la, quan el servei és tan precari en quant a oferta i amb uns trajectes que s’eternitzen “rodalies ha de ser un transport digne, útil, que ajude a vertebrar el territori, que tinga una oferta suficientment  atractiva perquè qualsevol persona puga realment optar a usar-lo per desplaçar-se al poble del costat a fer gestions, estudiar o treballar, unes rodalies dignes són vitals per lluitar contra el despoblament de l’interior, per llevar-li trànsit a les carreteres i per guanyar qualitat de vida. L’Alt Palància  i fins i tot Terol reviscolarien amb una millora de la línia C5, més encara si la fem aplegar fins a Aragó, com seria sensat”.

    Carles Mulet ha recordat que les condicions de Renfe aboquen a no usar el tren, ja que les freqüències són escasses ( dos rodalies i un regional) a horaris intempestius que no els fan viable per a bona part de la població. “No fan falta grans infraestructures  ni inversions, sols voluntat política. Dalt de Caudiel, on acaba la línia, està Barracas, i tot Terol, és un servei precari. No estem parlant sols d’un tren per anar a Castelló o València, és també anar a Segorbe, a Viver, a Gilet, a qualsevol poble de la línia C5 o la C6 amb la qual connecta. Anar en tren de València a Saragossa, ( tercera i cinquena ciutat de l’Estat) és molt complicat. El Port de Sagunt, i els de Castelló o València haurien de ser els ports d’Aragó, i per això cal una connexió ferroviària digna. Dotar d’un tren digne per al usuaris significa més freqüències, i que no acaben a Caudiel, sinó que continuen cap a l’interior”.

    Pujar