elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El catedràtic de l'UJI Eduardo Peris, Medalla Rafael Usón del Grup Especialitzat en Química Organometàl·lica de la Reial Societat Espanyola de Química, per la seua contribució a la química organometàl·lica

El catedràtic de l'UJI Eduardo Peris, Medalla Rafael Usón del Grup Especialitzat en Química Organometàl·lica de la Reial Societat Espanyola de Química, per la seua contribució a la química organometàl·lica

    El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat Jaume I i membre de l'Institut de Materials Avançats (INAM) Eduardo Peris ha sigut guardonat amb la Medalla Rafael Usón que atorga el Grup Especialitzat en Química Organometàl·lica (GEQO) de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Aquest guardó és la màxima distinció que atorga el GEQO. Cal destacar que el professor Peris és l’investigador més jove a rebre aquest premi.

    El jurat del premi, integrat per personal investigador premiat en anteriors convocatòries, ha destacat del prof. Peris «la seua gran contribució a la química organometàl·lica en el desenvolupament de lligands i complexos metàl·lics amb aplicacions innovadores en catàlisi, entre els quals destaquen els sistemes heterobimetàl·lics, i sistemes organometàl·lics supramoleculars». En la mateixa convocatòria, el premi GEQO a l’excel·lència investigadora ha sigut atorgat a la professora Cristina Tejel Altarriba, de l’Institut de Síntesi Química i Catàlisi Homogènia (ISQCH) i el premi GEQO a joves investigadors al doctor Noel Nebra Muñiz de la Université Paul Sabatier.

    Eduardo Peris es va graduar en Química en 1988 a València. Va realitzar la tesi doctoral en la Universitat de València (1991), sota la supervisió del professor Pascual Lahuerta. En 1994, es va unir al grup del professor Robert Crabtree en la Universitat Yale, on va romandre durant dos anys treballant en un projecte d'investigació sobre la determinació d'enllaços d’hidrogen en hidrurs metàl·lics (enllaç d’hidrogen).

    L'octubre de 1995 es va traslladar a la Universitat Jaume I de Castelló com a professor ajudant (1995-1997). En 1997, va promocionar a professor titular i posteriorment a catedràtic d'universitat en l'Àrea de Química Inorgànica. Durant els últims 10 anys, Eduardo Peris ha prestat especial atenció al disseny de catalitzadors heterobimetàl·lics per reaccions catalítiques en processos tàndem, en les quals cada metall intervenia en una reacció mecanísticament diferent.

    Més recentment, Eduardo Peris ha desenvolupat sistemes supramoleculars organometàl·lics per al reconeixement d’hidrocarburs aromàtics policíclics (PAHs) i per a l'estudi de processos catalitzats homogèniament. Eduardo Peris és autor o coautor de 210 articles en revistes internacionals de química, que han rebut més de 14.000 cites. És autor de més de deu capítols de llibres o monografies i ha dirigit 18 tesis doctorals. En el període 2007-2010, Eduardo Peris va ser membre del Consell Assessor de la revista Organometallics de l’American Chemical Society.

    De 2014 a 2018 va ser president de la Divisió de Química Organometàl·lica d'Espanya (GEQO) de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Des de 2017 es membre del comitè d’experts del Museu de les Ciències Príncep Felip a la ciutat de Valencia. En 2012 va ser guardonat amb el premi d'excel·lència investigadora de la RSEQ en el camp de la Investigació en Química Inorgànica. En 2019, va obtenir el Premi d'Investigació Humboldt, un dels premis internacionals més prestigiosos d’Europa.

    Pujar