elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“La Mestra”, guardonada com a millor Audiovisual en Valencià en l'IX Festival de Cinema Ciutadà Compromés

“La Mestra”, guardonada com a millor Audiovisual en Valencià en l'IX Festival de Cinema Ciutadà Compromés
  • “Mare Mediterraneum” i “No callarem, un film per la llibertat” reben un premi ex aequo en la categoria Ciutadania

MÉS FOTOS
“La Mestra”, guardonada com a millor Audiovisual en Valencià en l'IX Festival de Cinema Ciutadà Compromés - (foto 2)
“La Mestra”, guardonada com a millor Audiovisual en Valencià en l'IX Festival de Cinema Ciutadà Compromés - (foto 3)

La sala d'actes del MUVIM va acollir el dimarts per la vesprada la gala de clausura de la novena edició del Festival de Cinema Ciutadà Compromés en la qual es van entregar els guardons als millors projectes audiovisuals de cada categoria.

“La Mestra”, de Sergi Pitarch, va obtindre el reconeixement a Millor Audiovisual Valencià per la reivindicació de l'ús del valencià a l'escola i la dignificació de l'idioma propi. El guardó va ser entregat per Emili Payà, coordinador cultural del Centre de Cultura Contemporània Octubre i membre d’Acció Cultural del País Valencià.

Pitarch va destacar durant el seu discurs que el documental és “un homenatge a tots els professors i professores que van educar en llibertat a l'alumnat durant la transició”.

Un altre dels reconeixements més destacats del festival va ser el de la categoria Ciutadania, ja que va ser un premi ex aequo. Així, el jurat va decidir guardonar tant al documental “Mare Mediterráneum”, de María Chaqués i Jean Leiva, com a l'obra “No callarem, un film per la llibertat”.

Els directors de “Mare Mediterráneum”, que tracta sobre migració, maternitat i comunitat, van fer un al·legat a favor de la solidaritat entre pobles i van agrair a l'organització del festival el seu compromís amb les diferents problemàtiques socials.

Estos guardons van ser entregats per Davide Felloni, membre representant de Caixa Popular, qui va mostrar el seu suport a ACICOM i va destacar el compromís de l'entitat amb tota mena d'accions socials.

També va fer lliurament d'un altre dels premis, el de la categoria de Drets Humans i Cultura de la Pau, el president de la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació, Miquel Francesc i Doménec. En esta categoria la producció “Pequeño Sáhara”, d'Emilio Martí, va ser la guardonada per la defensa del poble sahrauí, des del punt de vista dels xiquets i xiquetes, per mitjà de la utilització de diferents recursos audiovisuals.

“L'art de la llum i l'ombra”, va ser el documental premiat en la categoria d'Innovació i Digitalització. Este premi el va rebre José Vicente Martín Martínez, professor, artista i investigador de la Universitat Miguel Hernández i col·laborador de l'obra, de mans de Carlos Madrid, director de Cinema Jove de l'Institut Valencià de Cultura, entitat que ha subvencionat al festival.

A més, “Flores de tierra quemada. Estrategias del terror en Guatemala y España”, va obtindre el premi a millor documental relacionat amb la Memòria Democràtica i Històrica i “Xarxa de guardians” el de la categoria Canvi Climàtic i Sostenibilitat.

Finalment, el documental “La voz queda”, de Laura Pérez, per la capacitat de contar una història amb uns mitjans quotidians i accessibles per a tothom, va rebre el premi a Millor Audiovisual Accessible.

El jurat va decidir deixar desert el premi del públic, però va convindre fer tres mencions especials. La primera va recaure en l'associació La Cosecha Comunicación per “el seu activisme participatiu” en els audiovisuals que ha presentat a este Festival en els diferents àmbits que afecten la ciutadania.

La segona menció va ser per a “Les que corren” per “haver preservat la vida laboral de les dones treballadores de la taronja en uns temps molts diferents als nostres”, va explicar el jurat.

Finalment, la jove Maria Castelló, també va rebre una menció especial pel seu documental “Les iaies, la llum i un conte”, que aprofundeix en la recuperació de les memòries i la tradició oral de la nostra terra.

El president d’ACICOM i director del FCCC, Juan Medina, va destacar en el seu discurs que és “una labor fonamental premiar el treball d'aquelles persones que aposten per mostrar, mitjançant les seues creacions audiovisuals, les realitats del nostre entorn des d'una mirada crítica i compromesa, posant de va manifestar la importància de l'associacionisme, la reivindicació, l'educació i el diàleg”.

També va agrair el suport financer que ha rebut el festival per part de l'Institut Valencià de Cultura i Caixa Popular i va agrair als representants de totes dues entitats la seua presència en l'acte.

Pujar