elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'AVL respon al conseller Rovira i considera “irresponsable” propiciar diverses normatives lingüístiques

L'AVL respon al conseller Rovira i considera “irresponsable” propiciar diverses normatives lingüístiques
  • L'Acadèmia Valenciana de la Llengua alerta que “qualsevol fragmentació de la norma lingüística està fora del sentit comú i fora del sentit institucional”

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha respost al conseller d'Educació, José Luis Rovira, per les seues declaracions en les quals assegurava que "L'Acadèmia Valenciana de la Llengua no té la veritat absoluta”.

Així, el conseller eixia al pas de la polèmica pels tuits de la Conselleria d'Agricultura del nou Consell (un posteriorment esborrat) en els quals, segons va explicar, s'usava la normativa alternativa del Puig en lloc de l'oficial de l'AVL, una qüestió sobre la qual Rovira opinava que cada conselleria era lliure d'utilitzar la norma que volguera.

El polémico tweet
El polémico tweet

Aquest divendres, des de l'AVL han recordat que l'Estatut d'Autonomia estableix que són “la institució normativa de l'idioma valencià”, per la qual cosa consideren que “qualsevol intent d'apartar-se del que prescriu l'Estatut comportaria una irresponsabilitat i un gran perjudici per a la societat valenciana i la normalització de la llengua pròpia”.

“Qüestionar els pronunciaments de la nostra institució és qüestionar la norma bàsica dels valencians, l'Estatut”, han afirmat en un comunicat.

Així, recorden que la llei indica que “les decisions de l'AVL hauran de ser observades per totes les institucions de la Generalitat, els poders públics, la resta d'administracions, el sistema educatiu i els mitjans de comunicació”.

A més, sobre la qüestió de l'ús d'altres normatives alternatives, com la sorgida al Puig, destaquen que “el fet de projectar la idea que pot haver-hi més d'una normativa lingüística és completament improcedent dels objectius que ha de perseguir un Govern” i “posa en perill tot el sector cultural i educatiu (…) que necessita una llengua estàndard consensuada”.

Així, des de l'AVL defensen la necessitat d'utilitzar les Normes de Castelló de 1932 que “compten amb una llarga tradició” i de consens “per la majoria de la societat valenciana”.

A més, des de l'AVL acusen el Consell de “pretendre reavivar un conflicte que s'ha demostrat socialment estèril i artificial, que incideix negativament en la vertebració lingüística, cultural i social del nostre poble”.

“Qualsevol fragmentació de la norma lingüística està fora del sentit comú i fora del sentit institucional”, lamenten.

Finalment, recalquen el consens entre totes les forces polítiques que en els temps de Zaplana va aconseguir la creació de l'AVL com la màxima institució lingüística valenciana.

Pujar