elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell

Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell
    MÉS FOTOS
    Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell  - (foto 2)
    Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell  - (foto 3)
    Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell  - (foto 4)
    Vora 2.000 persones gaudeixen de les actuacions de Música al Castell  - (foto 5)

    Vora 2.000 persones han gaudit dels concerts d'esta 27a edició del Festival Música al Castell, programats tant el l'escenari del castell com en el Festival Off de la plaça de Valgamedios. El programa d'esta edició ha contemplat propostes nacionals i internacionals i, per suposat, grups de música valenciana, una de les premisses en les quals es fonamenta el festival des del seu origen.

    S'ha continuat també amb la recuperació de la programació de colles dolçaineres, un moviment important de recuperació i promoció de l'instrument valencià per excel·lència, amb l'actuació del grup de Xàbia Xirimitab's, sota la direcció del dolçainer Josep Alemany, en el Festival Off de la plaça de Valgamedios.

    El festival va arrancar el dilluns 16 de juliol amb la participació del Grup de Percussió Ondaratakk, que van fer una cercavila pel centre de la ciutat, desplegant els ritmes frenètics dels tambors i anunciant l'inici del festival.

    També a la plaça de Valgamedios va tenir lloc un extraordinari concert a càrrec del cantaor APA, acompanyat dels músics Ricardo Esteve, Jesús Gimeno, Eduard Navarro i Lucho Aguilar, presentant el seu treball "Flamencianes", una amanida musical d'estils on, partint de la tradició valenciana, la relaciona amb el flamenc i les músiques de la Mediterrània en general, incloent temes d'Ovidi Montllor, Paco Muñoz, Cifu i d'altres tradicionals valencians reelaborats. La veu d'APA, clara i potent, va emocionar a un públic entregat.

    Ja en el Castell, el festival va continuar amb el grup Nes, un grup jove format a València i integrat per grans músics amb una carrera llarga i solvent: Nesrine Belmokh, cantant i violoncelista franco-argelina, Matthieu Saglio, violoncelista francés ('el cello de los mil acentos', cofundador de Jerez Texas) i David Gadea, percussionista valencià (col·laborador de Sole Giménez, Josemi Carmona o Ximo Tébar).

    El so NES naix de l'exploració dels arrels i experiències creatives dels seus integrants. Les seus cançons en anglés, àrab i francés, plenes d'elegància i emoció i que abasten des del jazz al clàssic, la música àrab o la cançó francesa, van despertar les emocions del públic, que va gaudir una nit de música fantàstica.

    Els festival va continuar amb la cantaora Carmen Linares, qui va donar una lliçó del cant més tradicional del flamenc, amb algunes peces sublimes que van alçar el públic en peu. El programa, gens habitual, va anar desgranant la poesia Miguel Hernández, entremesclant poemes d'altres poetes ja musicalitzats i que van donar molta consistència a un concert aborronador. Va estar acompanyada per dos guitarres, dos veus de cors i palmers i per la ballaora Vanesa Aibar, que va aconseguir conquerir al públic amb el seu ball elegant i alhora enèrgic.

    El festival es va acomiadar amb una de les bandes de metalls balcàniques per excel·lència, dirigida pel llegendari mestre de la trompeta Boban Markovic. La seua música, interpretada per una poderosa banda de dotze músics, es defineix pel seu propi llinatge gitano, encara que es nodreix també d'altres fonts musicals i culturals estretament relacionades amb les tradicions romanís. El concert va començar amb els ritmes més tranquils i va anar in crescendo per a finalitzar amb tot el públic ballant al ritme de la música frenètica. Un remat de luxe per a un festival de luxe.

    Pujar