elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana”

“La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana”
    MÉS FOTOS
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 2)
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 3)
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 4)
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 5)
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 6)
    “La parada del CEE Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana” - (foto 7)

    La directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ha visitat este matí la parada ‘Inclou-me’ que gestiona el centre d’educació especial Raquel Payà al Mercat Municipal de Dénia. La directora general ha afirmat que este projecte del centre denier “és una referència en el món de la inclusió a la Comunitat Valenciana perquè s’han traspassat les parets del centre per a arribar al mercat d’una ciutat i que l’alumnat mostre els aprenentatges que fa cada dia i oferisca a la societat denier el resultat d’esta tasca”.

    Escrig ha estat acompanyada en la visita per l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt; el director del CEE Raquel Payà, Miquel Ivars; la regidoria d’Educació, Melani Ivars; la regidora de Mercats, Maria José García Roselló; altres membres de la Corporació municipal; i la presidenta del AMPA, Marisa Alemany.

    La parada “Inclou-me” al Mercat Municipal va iniciar la marxa a finals del curs passat, però és a hores d’ara quan el projecte ja està consolidat i ha començat a funcionar. La primavera passada, l’aleshores regidora de Mercats, Sandra Gertrúdix, va gestionar la cessió de l’ajuntament al Raquel Payà d’una parada al mercat i la corresponent adequació, feta amb una subvenció concedida per la Diputació d’Alacant. S’hi va adaptar el pis i es va col·locar una bancada d’acer inoxidable per tal de posar en funcionament un taller de cuina i hostaleria per a l’alumnat del centre.

    Abans de la finalització del curs, els professionals i l'alumnat dels Programes de Formació Professional Adaptada de cuina i hostaleria van realitzar un estudi de necessitats d'equipament i adaptacions de la parada per a continuar amb el projecte.

    L’Ajuntament de Dénia s’ha encarregat dels treballs de millora de l’accessibilitat. Quant a l’equipament extra amb què està dotada hui en dia la parada, s’ha adquirit amb una donació del bar “La bruja de Lancashire” de Xàbia, propietat de la germana d’un antic alumne del col·legi d’educació especial que continua molt involucrada en l’activitat del centre, segons ha explicat el seu director, Miquel Ivars. Amb la donació, s’han comprat un rentaplats, un microones, forn, escorredor de taronges, batedora i equipament per a transportar menjar en recipients isoterms.

    Amb tot el necessari, la parada ha reobert este curs. De moment, ho farà tres dies a la setmana –dimarts, dimecres o dijous i divendres- tot i que l’objectiu és anar augmentant els dies d’activitat. Este curs s’ha iniciat el projecte amb 5 grups: 2 de programes formatius de Formació Professional Adaptada de Cuina i Hostaleria, 2 grups d'alumnat de Transició a la Vida Adulta i un de secundària. Un total de 40 alumnes, dels 77 que té el centre, que participen en els tallers d'elaboració, realització i presentació de degustacions de les diverses elaboracions que s’hi duen a terme en la parada del Mercat Municipal de Dénia i en les quals s’utilitzen, majoritàriament, productes de les altres parades.

    En la parada no es cobra al públic per les degustacions, tot i que disposen d’un datàfon per a les donacions voluntàries, que s’han de fer amb targeta i van a parar directament a l’AMPA del col·legi.

    Per a un dia especial com el de hui, l’alumnat del Raquel Payà ha preparat una degustació molt elaborada, que han explicat tres dels alumnes, Elías, Maeva i Gabriel. Pinxos de truita de creïlla i ceba i de carabasseta; braç salat de formatge i salmó; salpicó de polp i tartar de salmó. També un sortit de coques dolces i dos tipus de còctel: de banana i mintònic, un combinat de menta i tònica.

    Les autoritats i el públic que ha assistit a la visita han pogut assaborir esta varietat de propostes que, després, l’alumnat de la parada ha anat oferint als venedors de les parades i la clientela del mercat.

    La directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, ha felicitat tots els actors implicats en la posada en marxa d’este projecte i ha afirmat que es tracta “d’una mostra clara que les sinèrgies –la cessió de la parada per part de l’ajuntament; el treball que fa el Raquel Payà, la subvenció de la Diputació d’Alacant i la donació particular del local de Xàbia- fan que sumem i puguem crear coses extraordinàries”.

    Pujar