elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de Dénia promou l’interès per la historia de la ciutat amb visites guiades estivals

L’Ajuntament de Dénia promou l’interès per la historia de la ciutat amb visites guiades estivals
    MÉS FOTOS
    L’Ajuntament de Dénia promou l’interès per la historia de la ciutat amb visites guiades estivals - (foto 2)

    Des del departament d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia s’ha dissenyat una programació de visites guiades al Castell i els museus de la ciutat per a l’estiu 2023, que es desenvoluparà entre el divendres 3 de juliol i el divendres 15 de setembre.

    Descobrir el Castell

    Es tracta d’un recorregut diacrònic que oferirà al visitant l’oportunitat de conéixer la fortalesa, declarada Bé d’Interés Cultural, en el transcurs del temps: d’assentament iber a finca rústica dedicada al conreu de la vinya i l’elaboració de la pansa. La visita inclou una aproximació a la cultura material d’aquest període tan ample, mitjançant l’anàlisi de cinc peces príncep del Museu Arqueològic de la Ciutat de Dénia. De manera exclusiva, s’obrirà el celler per admirar una valuosa col·lecció de ceràmiques dels segles XI i XII.

    Les visites es realitzaran en horari de matí i vesprada, en llengua castellana, valenciana i, enguany, per primera vegada, també anglesa.

    Aquesta proposta connecta amb la campanya ‘Visiteu el Castell de nit’, que amplia l’horari d’obertura del monument des de les 20 hores fins a la mitjanit de l’1 de juliol al 15 de setembre, i amplia l’horari de visites al Museu Arqueològic fins a les 22 hores. Este horari més ampli permet oferir visites guiades per a descobrir el Castell a les 20.30 hores, de dimarts a dissabte, entre el 4 de juliol i el 15 de setembre, sense que a les persones visitants els supose cap cost addicional al de l’entrada al monument.
    L’horari de les visites ‘Descobrir el castell’ és el següent:
    Visita guiada en anglés: de dilluns a divendres, a les 11 hores.
    Visita guiada en castellà: dimarts, dijous i dissabte, a les 11.30, 19 i 20.30 hores; dimecres i divendres, a les 11.30 i a les 20.30 hores.
    Visita guiada en valencià: dimecres i divendres, a les 19 hores.

    Punt d’encontre: peu de la torre del Consell, front al quiosc de venda de tiquets.

    A causa de la celebració del festival Música al Castell, els dies 26, 27, 28 i 29 de juliol. el Castell tancarà les portes a les 18 hores i tornarà a obril-les a les 21 hores per a l’accés als concerts. Eixos dies no hi haurà visita guiada.

    La fortalesa per fora

    L’àrea d’Arqueologia proposa un recorregut per a conéixer el monument per l’exterior, veure les muralles seguint el trajecte dels soldats que les guardaven fent ronda per sobre les muralles i torres emmerletades que tancaven la ciutat medieval. La visita farà especial incidència en la “Bateria de la Mar”, entre les torres del Llavador o Senieta i la del Galliner, per analitzar les arquitectures i detindre’ns sota la inscripció epigràfica fundacional del mestre d’obres Onofre Miralles i veure de primera mà el procés de rehabilitació que contempla l’accés a la fortalesa des del port i el raval mariner.

    El punt de trobada es la plaça de Valgamdeu i es podrà gaudir de la visita els dilluns, a les 20 hores, i els dissabtes, a les 10 hores. Per a assistir, caldrà realitzar una inscripció previ al telèfon 966 420 260, de dilluns a diumenge, de 10 del matí a la una del migdia. Aquesta visita no es apta per a persones amb mobilitat reduïda.

    Un encontre amb les estrelles

    L’altra gran novetat de la programació d’estiu tindrà lloc el 23 de juliol, a les 21.30 hores, en el Castell de Dénia. Les persones interessades tindran ocasió d’admirar Selene, la lluna, a través d’un telescopi, així com les constel·lacions, les estrelles dobles i les nebuloses que acompanyaren les nits dels nostres avantpassats. L’encarregat de conduir l’activitat serà el físic i astrònom Israel Hermelo, doctor en Astrofísica i tècnic de l’Observatori de Calar Alto d’Almería. A més, la llicenciada en Història de l’Art i professora-tutora de Mitologia i Iconografia en la UNED, Jèssica A. Conte, explicarà la vessant mitològica del nostre cel.

    En temps pretèrits, la visió dels cossos celestes ha estat mediatitzada per una interpretació màgicoreligiosa, en la qual era omnipresent el món mitològic, farcit de deïtats i herois. La ciutat romana de Dianium estava consagrada a la deessa Diana, l’Àrtemis grega, deessa del boscos i dels animals, però també va posseir una forta connotació lunar, equiparant-la a Selene. Ara, per primera vegada, els participants podran gaudir de l’observació del firmament des d’un enclavament privilegiat como és el Castell de Dénia.

    Es recomana als assistents que porten llanterna. A més, els aficionats a l’astrofotografia podran fer ús de les seues càmeres i trípodes. Assenyalar que els factors meteorològics com la calitja o els núvols poden disminuir la visibilitat i fins i tot impedir el desenvolupament de l'observació.

    Per a assistir caldrà reservar plaça al número de telèfon 966 420 260, de dilluns a diumenge, de 10 del matí a la una del migdia. El nombre màxim de participants està limitat a 45 persones.

    Visites guiades als museus de la ciutat

    Museu de la Mar de Dénia

    Visita guiada en castellà: dimarts, a les 11 i a les 19 hores.
    Visita guiada en valencià: dijous a les 11 hores.

    Museu dels Joguets de Dénia

    Visita guiada en castellà: dimecres a les 11 i a les 19 hores.
    Visita guiada en valencià: dilluns a les 11 hores.

    Museu Etnològic de Dénia

    Visita guiada en castellà: divendres a les 11 hores.

    Pujar