elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia reivindica la importància de la producció de pansa

La jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia reivindica la importància de la producció de pansa
    MÉS FOTOS
    La jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia reivindica la importància de la producció de pansa  - (foto 2)
    La jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia reivindica la importància de la producció de pansa  - (foto 3)
    La jornada ‘Menja’t la Marina’ al Mercat de Dénia reivindica la importància de la producció de pansa  - (foto 4)

    L'Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia ha dedicat hui la setena jornada de la campanya Menja't la Marina, que impulsa amb l'objectiu de fomentar la comercialització i l'ús gastronòmic del producte de proximitat i les seues varietats, a la pansa, "un patrimoni material, immaterial i lingüístic" que és historia a la Marina Alta i que cal preservar, segons han manifestat l'etnolingüista Xaro Cabrera i l'historiador Carles Fuster, bons coneixedors de la relació històrica de les poblacions de la Marina amb el cultiu de la pansa.

    Ells han abordat el cultiu de la pansa des d'una perspectiva històrica, recordant que ja ho feien els romans i que el procés d'obtenció encara es fa hui en dia com el feien els àrabs. El cultiu de la pansa i la seua comercialització també van donar a Dénia, durant el segle XIX i primeries del XX, una época daurada en què la ciutat es va desenvolupar urbanísticament, social i econòmica. A més, han destacat l'aposta de l'Ajuntament de Dénia i l'EATIM de Jesús Pobre per protegir la cultura de la pansa i tot el que això comporta: l'aconseguiment de la declaració de l'escaldà com a Bé d'Interés Cultural immaterial, el suport als productors o la conservació dels riuraus.

    Ara, de la mà de productors com Ovidi Mas, de l'empresa familiar Fruits Secs La Pansa, de Llíber, que porten elaborant i comercialitzant pansa des de fa quatre generacions, la tradició perdura. Mas explica que la família ha escaldat sempre pansa. Abans hi havia molta més producció i es venia a granel. Ara, se'n produeix menys i l'empresa dels Mas, únics productors de la Marina Alta amb registre sanitari per a poder vendre pansa, ha decidit apostar per comercialitzar-la en un altre format més adaptat als gustos actuals del mercat, en quantitats més petites i sota la marca "Panses de Dénia". Hui al mercat han presentat el primer disseny que ha eixit al mercat: una petita caixa de fusta, amb un cromo ornamental a l'interior, que recorda als models emprats en aquells temps daurats de la pansa, i estan treballant, segons ha indicat Ovidi Mas, en uns altres dissenys amb què esperen posicionar en el mercat este producte elaborat de manera manual i artesanal.

    De les possibilitats gastronòmiques de la pansa n'ha fet una demostració el xef Bruno Ruiz, del restaurant Aticcook Bruno Ruiz. Ha preparat una amanida de macarrons de gelatina de raïm de moscatell i pansa, amb endívies i Cabrales, plat amb què va participar en el I Concurs Internacional de raïm de moscatell d'Alexandria Dolia/Muscatus de Teulada, i una coca fregida amb carn de corder cuit a baixa temperatura, salsa de panses, herba-sana, iogurt i anous caramel·litzades.

    Menja't la Marina és un projecte que forma part del pla d'acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife de la Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia.

    Pujar