elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dansa València basteix ponts amb l’avantguarda de la creació coreogràfica a Flandes

Dansa València basteix ponts amb l’avantguarda de la creació coreogràfica a Flandes
  • El centre KVS de Brussel·les i el festival de l’Institut Valencià de Cultura arriben a un acord de col·laboració

  • L’estada KVS busca expandir el talent valencià en aquest centre de referència de les arts del moviment

MÉS FOTOS
Dansa València basteix ponts amb l’avantguarda de la creació coreogràfica a Flandes - (foto 2)

Companyies com Peeping Tom, Voetvolk i Última vez, i creadors com Moya Michael, Alesandra Seutin, Seppe Baeyens, Bahar Temiz, Les Mybelés i Yassin Mrabtifi són sinònim d’innovació i d’expressió autoral en la dansa contemporània, referents en els quals mirar-se en l’àmbit de la creació. Tots han passat i han sigut impulsats per una institució cultural a Brussel·les amb la qual ara Dansa València ha establit un acord, KVS.

La institució cultural flamenca ha posat el focus en el festival de l’Institut Valencià de Cultura i posarà en marxa en aquest primer any de cooperació una estada en el teatre belga que implica posar a disposició dels creadors seleccionats no només un espai d’assaig, sinó també assessorament artístic i accés a la xarxa KVS.

Les sigles KVS corresponen a la Companyia Reial de Teatre de la ciutat de Brussel·les, un centre pertanyent al Departament de Cultura, Joventut i Mitjans de Comunicació del Govern de Flandes. Aquesta iniciativa publicoprivada és una plataforma estimulant que va de la tradició al futur. A més de les seues pròpies creacions per encàrrec per a la Companyia del Teatre Reial de Brussel·les, també alberga un fructífer programa de residències i ofereix espai i suport a artistes, intèrprets i companyies de producció. El seu treball és un espill de la varietat de veus de la capital multilingüe i extremadament diversa de Bèlgica. Els reptes, les tensions i les oportunitats de la vida urbana són les llavors a partir de les quals KVS desenvolupa les seues activitats artístiques, arquetip d’interculturalitat i de l’aspecte intergeneracional.

“Des que vam assumir la direcció artística de KVS, hem prestat especial atenció a l’escena artística espanyola. En aquest sentit, hem coproduït ‘L’homme de la Mancha’ (Teatre Espanyol i Institut Cervantes) i ‘Mrs Dalloway’ (Teatre Espanyol), i hem inclòs en les nostres produccions artistes com Carme Portaceli i Eugenio Szwarcer. A més, hem creat projectes de col·laboració sostinguda amb el TNC i altres grans teatres del país, i ens vam sumar a la campanya de ‘La Cultura és Segura’ dels nostres col·legues espanyols. Com a conseqüència d’aquests intercanvis, la nostra curiositat va anar en augment. Ens va interessar saber què es pensa, se sent i es crea més enllà de Madrid i Barcelona. En aquest camí, Dansa València ens permet continuar aprofundint els llaços amb la regió i descobrir una paleta d’artistes amb els quals iniciar un diàleg enriquidor. Ens il·lusiona molt aquest nou pont, aquesta possibilitat de trobada”, declara el dramaturg i membre de l’equip de direcció artística de KVS Gerardo Salinas.

Estada en KVS

Entre els objectius principals de Dansa València es troba el de contribuir a sostindre i expandir la creació contemporània valenciana a partir de sinergies amb altres espais de creació i exhibició. Per això hem volgut posar aquesta ‘pica en Flandes.’

“En Dansa València ens interessa conéixer el que succeeix en altres països, per això comencem a sumar propostes internacionals a la programació del festival, però també que la nostra creació, diversa i amb un gran potencial de creixement, es conega fora del nostre territori. És per això que festival està fent l’esforç per crear complicitats amb centres de producció i exhibició europeus. Compartir aquesta experiència amb KVS suposa iniciar la projecció internacional de Dansa València i donar una oportunitat a creadors valencians perquè coneguen nous contextos i perquè es deixen contaminar per altres mirades artístiques”, valora la directora artística del festival, María José Mora.

L’estada en KVS està dirigida a creadors i creadores valencians i/o que residisquen o treballen a la Comunitat Valenciana i desenvolupen la seua trajectòria professional en les àrees de la dansa i les arts del moviment. Amb aquesta iniciativa, Dansa València persegueix impulsar i visibilitzar el talent local i potenciar les seues relacions professionals amb altres territoris.

Per a optar a aquest programa, els candidats i candidates han de presentar un projecte d’investigació sobre el qual es vulga treballar durant la residència. La sol·licitud es presentarà de manera telemàtica per mitjà d’un formulari allotjat en el web de Dansa València.

El termini de la convocatòria comprén del 25 de febrer al 18 de març de 2022 (tots dos dies inclosos). Els dubtes es resoldran en l’adreça electrònica convocatories.dansavalencia@gmail.com.

Pujar