elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló programa un cicle d'activitats per a recuperar i dignificar la figura de Concha Alós

Castelló programa un cicle d'activitats per a recuperar i dignificar la figura de Concha Alós
  • Marco destaca l'exposició ‘L’escriptora de Castelló’ que posarà en valor la seua figura i obra i el memorial que s'ha erigit en el seu honor

L'Ajuntament de Castelló ha organitzat un programa d'activitats emmarcat en el projecte de recuperació i dignificació de la figura de l'escriptora Concha Alós, amb motiu del centenari del seu naixement, que es va complir en 2022. Una programació que ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló i que es desenvoluparà a la Casa dels Caragols amb activitats des del 20 de febrer al 3 de març.

“La voluntat del govern municipal és homenatjar i recuperar la figura i l'obra de l'escriptora Concha Alós, i posar en valor la seua trajectòria injustament oblidada”, ha destacat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. “A la fi de l'any passat ja vam fer els primers passos per a rendir tribut a l'escriptora amb el trasllat de les seues restes mortals des del cementeri de Montjuïc al de Castelló, on s'ha erigit un memorial en el seu honor la inauguració del qual està programada dins de les activitats previstes”, ha ressaltat Marco.

La programació començarà dilluns que ve, 20 de febrer, a les 18.00 hores a la Casa dels Caragols, amb l'obertura de l'exposició L’escriptora de Castelló. Exposició i homenatge a una dona injustament oblidada, que es podrà visitar fins al 3 de març. Està prevista també la projecció d'un documental sobre Alós, per Ximo Roses, i una breu actuació teatral entorn de la figura de l'escriptora, dirigida per Virginia Lloret. El 21 de febrer a les 19.00 hores es farà un recital a càrrec de Sandra Ferro i Juan Carlos Cornelles, Músics silenciats. De dones. Cants dones de l’exili. Per al 22 de febrer a les 20.00 hores s'ha programat l'actuació de la coral Juan Ramón Herrero, dirigida per Manuel Torada. I el 24 de febrer a les 18.00 hores serà la trobada i les conferències de les especialistes en l'obra d'Alós: Amparo Ayora, Nieves Ruiz, Verónica Bernardini i Noémie François. Aqueix dia també tindrà lloc en el cementeri la inauguració del memorial.

Cal recordar que Marco va mantindre una trobada amb la família de la novel·lista al novembre del 2022, quan es van traslladar les restes morals d'Alós a Castelló, i els va comunicar ja la voluntat de l'Ajuntament de retre-li homenatge, recuperar el seu llegat i transmetre'l a les noves generacions. El trasllat de les restes va comptar amb el suport de la cantant María de la Mar Bonet, amiga de l'escriptora i titular de la seua sepultura a Barcelona, i de la biògrafa d'Alós, Amparo Ayora, professora jubilada de la Universitat Jaume I (UJI).

Alós va nàixer a València el 22 de maig de 1922, però als pocs mesos de vida la família es va traslladar a Castelló, que és escenari de moltes de les seues obres, guardonades amb premis nacionals. Amb els bombardejos de la capital, en la guerra civil, van marxar fins a Lorca, a Múrcia. La novel·la El caballo rojo retrata la desesperació familiar davant les violències de la guerra i el conflicte emocional al retorn a Castelló, després de la derrota republicana. Altres obres rellevants de Concha Alós ambientades a Castelló són La Madama i Los cien pájaros, que s'uneixen a altres títols d'èxit, com Los enanos, Las hogueras i Rey de gatos. Va guanyar en dues ocasions el premi Planeta i la seua obra s'emmarca en el realisme i el testimoniatge social.

L'Ajuntament de Castelló va editar en 2015 el llibre Las guerras de Concha Alós: historia y relato, d'Amparo Ayora, que va obtindre aqueix any el Premi d'Investigació Històrica de les Dones per aquesta biografia en la qual aprofundeix en la relació de l'escriptora amb la ciutat, en la qual va viure fins que es va casar, a la qual sempre es va sentir profundament vinculada i a la qual ara ha tornat.

Pujar