elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

2.000 famílies de Castelló pagaran una taxa reduïda de brosses de 18,42 euros

2.000 famílies de Castelló pagaran una taxa reduïda de brosses de 18,42 euros

    El Govern Municipal aplicarà per primera vegada una taxa hiperreduïda de brosses per a famílies amb baixos ingressos o en risc d'exclusió social. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que "prop de 2.000 famílies solament pagaran el 20% de la quota normal, és a dir, abonaran un rebut de 18,42 euros". La primera edil ha subratllat que aquesta mesura s'emmarca "dins del nostre compromís de justícia social i progressivitat fiscal que, per primera vegada en l'Ajuntament de Castelló suposa la redistribució de les càrregues fiscals perquè pague menys qui menys té".

    Les unitats familiars que es beneficiaran d'aquesta taxa hiperreduïda són aquelles els ingressos anuals de les quals estan per sota de l'IPREM (7.455,14 euros). L'estimació s'ha elaborat atenent a l'indicador AROPE, publicat per l'INE, que complementa el mesurament de la pobresa basada en el monetari, amb aspectes d'exclusió, combinant factors de renda (pobresa relativa), privació material severa, etcètera.

    Marco ha afegit que, a més d'aquestes 2.000 famílies que podran sol·licitar per primera vegada aquest pagament hiperreduït, també es congelarà la taxa al 40% dels immobles amb el valor cadastral més baix, que se situa entorn dels 35.000 llars. Als habitatges amb valors cadastrals mitjans se'ls aplicarà un increment del 5% (4,61 euros anuals) i a les quals tenen majors valors cadastrals un 10% (9,21 euros anuals).

    Aquesta redistribució de les càrregues fiscals en el pagament de la taxa de brosses respon a l'increment del cost del servei de tractament i transport dels residus sòlids urbans. El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha insistit que, igual que amb les noves ordenances fiscals, es tracta de "garantir la justícia social en la distribució de les càrregues fiscals entre la ciutadania".

    Lorenzo ha abundat que "la reforma fiscal aprovada pel ple és un primer pas en la conformació d'un marc normatiu fiscal en aquest ajuntament que garantisca dos eixos nuclears per a nosaltres: la suficiència financera que possibilite l'impuls de les polítiques de progrés previstes en el Pacte del Grau; i la justícia social en el repartiment de l'esforç fiscal que realitza la ciutadania".

    A diferència del criteri de justícia social que ha començat a aplicar-se enguany, els anteriors governs de la ciutat havien apostat "per pujar any rere any la taxa de manera lineal amb l'excepció dels anys que coincidien amb les eleccions municipals", ha recordat Lorenzo. L'increment durant els anys de manat del PP entre 2000 i 2014 ha sigut del 79,46%, ja que va pujar des dels 51,84 € de l'any 2000 fins als 93,30 de 2014.

    Pujar