elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci riu Millars aconsella no pescar al paisatge protegit durant la reproducció de les aus

El Consorci riu Millars aconsella no pescar al paisatge protegit durant la reproducció de les aus
    MÉS FOTOS
    El Consorci riu Millars aconsella no pescar al paisatge protegit durant la reproducció de les aus - (foto 2)
    El Consorci riu Millars aconsella no pescar al paisatge protegit durant la reproducció de les aus - (foto 3)
    El Consorci riu Millars aconsella no pescar al paisatge protegit durant la reproducció de les aus - (foto 4)

    El paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars, ubicat entre les poblacions de Borriana, Almassora i Vila-real atresora una rellevant importància ecològica a causa de diversos factors com la formació de llacunes poc profundes riques en vegetació aquàtica i la presència, més o menys constant, d'aigua. Aquestes característiques faciliten l'arribada i l'hàbitat de desenes d'aus com anàtids, agrons, gavines, limícoles i xicotets pardalets que habiten llacunes i zones humides. A partir de la primavera i fins ben entrat l'estiu moltes aus aprofiten la tranquil·litat del paratge per a reproduir-se. La presència de pescadors continentals que accedeixen a través del riu a les xicotetes basses i llacunes que es formen a la desembocadura per a pescar peixos d'aigua dolça com carpes, barbs i altres espècies pot provocar molèsties importants entre les aus nidificants. Així mateixa l'accés per desconeixement a aquestes zones d'altres col·lectius com senderistes, practicants de bicicleta, fotògrafs de natura o qualsevol altra persona també pot causar molèsties. Aquest fet, en moltes ocasions, provoca l'abandó de molts nius amb ous i pollets per part dels seus progenitors. El Consorci del riu Millars, responsable de vetlar per la protecció del paratge, vol recordar que és molt important no transitar pels llocs de cria d'aquestes espècies d'aus per tal de no espantar l'avifauna i produir abandons entre les niuades. També vol incidir un any més en la importància que té per al futur de moltes espècies d'aus l'èxit de la reproducció. Per aquest motiu és molt important no causar molèsties durant el delicat període de la nidificació. La desembocadura del riu Millars compta amb zones utilitzades habitualment pels pescadors continentals per tal de practicar el seu passatemps. Per tant és important no obrir noves sendes i nous llocs de pesca en espais diferents.

    Espècies prioritàries

    La desembocadura del Millars és un dels paratges protegits més importants de la província de Castelló. El tram final del riu, entre les poblacions de Vila-real, Almassora i Borriana, alberga una població nidificant d'aus molt important protagonitzada per diverses espècies com són el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), la camallarga (Himantopus himantopus), el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), el martinet comú (Ixobrychus minutus), el corriol menut (Charadrius dubius) o la boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon) d'entre altres.

    Cal recordar que el Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars atresora a més altres figures de protecció europees com són Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d'Interés Comunitari (LIC).

    Pujar