elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Augmenten al gener un 51% les vendes de vehicles en la Comunitat, però lluny de les xifres prepandèmia

Augmenten al gener un 51% les vendes de vehicles en la Comunitat, però lluny de les xifres prepandèmia
  • Les vendes de turismes i tot terrenys aconsegueixen les 64.147 unitats, un 26% menys que al gener de 2020 abans dels primers confinaments

El mercat de turismes i tot terrenys arranca l'any amb un augment del 51.4% de les vendes i un total de 64.147 unitats venudes. Aquest fort increment es deu en part a les unitats comercialitzades al desembre i que s'han matriculat en el primer mes, però, principalment, al fet que el volum de mercat de l'any anterior se situe en nivells molt baixos a causa de la crisi dels microxips i dels colls de botella del transport. En comparació amb les xifres prepandèmia, el mes de gener de 2020 va comptabilitzar 86.443 unitats venudes, la qual cosa situa al primer mes d'enguany un 25,8% inferior.

Les emissions mitjanes de CO₂ dels turismes venuts al gener es queden en 118,3 grams de CO₂ per quilòmetre recorregut, un 0,13% inferior que la mitjana d'emissions dels turismes nous venuts en el mateix mes de 2022.

Quant a les matriculacions per canals, tots registren un notable augment enfront de l'any anterior però inferior en comparació amb gener de 2020. Les vendes a particulars se situen en les 32.040 unitats matriculades, amb un augment del 48,6%, però amb una caiguda del 21% enfront de gener prepandèmia. D'igual manera, el mercat a empreses amb 27.962 vendes se situa en un increment del 45,6% respecte a l'any anterior, però amb una reculada del 14,7% enfront de 2019. Per part seua, les vendes a rent-a-car degut a la forta caiguda de l'any passat aconsegueixen créixer un 157,5% amb 4.145 matriculacions, però amb un descens del 68,4% contra les dades de gener de 2019.

Vehicles comercials lleugers

Les matriculacions de vehicles comercials lleugers sumen 9.357 unitats en el primer mes de l'any que suposa un increment del 34,8% respecte a l'any passat. Respecte a les vendes per canals, solament dirigides a autònoms pateixen un descens del -4,4%, mentre que les matriculacions a empresa i alquilador creixen un 52% i 20,2%, respectivament.

INDUSTRIALS I AUTOBUSOS
Per al primer mes de 2023, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos aconsegueixen un augment del 20,9%, amb un total de 2.764 unitats, mantenint el ritme positiu amb el qual va tancar l'any anterior. Per tipus de vehicles, els industrials registren 2.473 noves matriculacions (+16,2%), i de la mateixa manera, les vendes d'autobusos, autocars i microbusos aconsegueixen repuntar un 83%, amb 291 vendes.

DECLARACIONS
Félix García, director de comunicació i màrqueting de ANFAC, va explicar que “arranquem l'any amb un increment de les vendes per damunt del 50%. És una bona dada, però cal veure'l en perspectiva. Els efectes de la pandèmia i de Filomena en els mesos de gener d'anys anteriors distorsionen la realitat del mercat de vehicles a Espanya. La dada rellevant és que encara ens situem un 26% per davall de les xifres de gener de 2020 quan encara no coneixíem el COVID-19. Aquest 2023 és un any clau per a la recuperació del sector automobilístic. Les vendes dirigides al canal de particulars es mantenen encara molt baixes i cal veure quanta de la pujada produïda al gener es deu als vehicles que no es van distribuir en els últims mesos de 2022. És cert que l'augment de la inflació és un important condicionant per a la decisió de compra de les famílies, però és necessari que s'establisquen mesures que servisquen d'incentiu, tant des de l'àmbit econòmic com fiscal, que alleugen aquesta pressió inflacionista. Ens enfrontem a un any complex, però un any on les decisions polítiques que es prenguen seran clau per al futur de la nostra indústria i dels seus empleats”.

Raúl Morales, director de comunicació de FACONAUTO, indicava que “El fort increment de les vendes en aquesta arrancada de l'any en realitat reflexa l'inestable que està el mercat de l'automoció, ja que es deu sobretot al fet que, al gener, s'han comptabilitzat les unitats que al desembre es van deixar de matricular a causa dels problemes amb el transport de vehicles des de les fàbriques i centres logístics fins als concessionaris. Per tant, no podem parlar d'un canvi de tendència perquè el context que llastrava el mercat continua sent el mateix i el previsible és que, de cara als mesos següents, tornem a veure un nivell de molt baix de matriculacions”.

Segons la directora de comunicació de GANVAM, Tania Puche, va destacar que “el canvi d'any ha portat aconseguisc un canvi de tendència en les matriculacions, que ens ha permés afrontar la temuda costa de gener creixent a doble dígit, després d'un 2022 per a oblidar. No podem llançar les campanes al vol perquè seguim molt per davall dels nivells prepandèmia i de les 100.000 unitats mensuals que, en teoria, li correspondrien al nostre mercat per nivell de motorització, població i renda per càpita. A més, cal tindre en compte que gener de 2022, amb el qual estem fent la comparativa, va ser el segon pitjor gener en més de dues dècades per la crisi dels xips. Per tant, aquesta millora hem de rebre-la amb cautela perquè les tensions en la cadena de subministrament i en la cadena logística segueixen presents. La millora en aquests colls de botella és el que alleujarà un mercat que encara l'any 2023 amb molta incertesa”.

FACONAUTO és la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes, vehicles industrials i maquinària agrícola presents en el mercat espanyol. Representa els interessos de 2.042 concessionaris dels quals depenen aproximadament les 3.276 empreses del segon nivell de distribució (agències i serveis oficials), la qual cosa totalitza més de 5.300 pimes d'automoció. Aquestes empreses generen 153.425 ocupacions directes, una facturació de 35.895 milions i representen el 3% del PIB.

Pujar