elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jutgesses afganes parlen a Alaquàs de la situació que pateixen les dones al seu país

Jutgesses afganes parlen a Alaquàs de la situació que pateixen les dones al seu país
  • El Castell d’Alaquàs acull la conferència ‘Violència de gènere i situació de les dones a l’Afganistà’ organitzada pel Departament d'Igualtat amb motiu de la commemoració del 25 de Novembre

MÉS FOTOS
Jutgesses afganes parlen a Alaquàs de la situació que pateixen les dones al seu país - (foto 2)

Les jutgesses afganes Gulalai Hotak i Friba Quraishi van protagonitzar ahir dimecres 9 de novembre al Castell d’Alaquàs una emocionant i esfereïdora conferència a través de la qual es va abordar la violència de gènere i la situació que pateixen les dones a l'Afganistan arran de la pressa de control del seu país per part dels talibans el 15 d’agost de 2021.

En l’acte, organitzat pel Departament d'Igualtat amb motiu de la commemoració del 25 de Novembre "Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones", va estar present l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura i la Regidora d’Igualtat, Elena Álamo, qui va ser l’encarregada d’obrir la conferència. Van intervindre també Pilar Azorín i Gloria Leal, procuradores i col·laboradores de la Asociación de Mujeres Juezas de España, que van fer una crida a la reflexió a totes les persones presents per tal de crear xarxes d’ajuda davant una situació injusta a través de la qual s’ha exclòs de manera sistemàtica a les dones i les xiquetes de la vida pública.

La Regidora d’Igualtat va posar de relleu la presència d’aquestes dones que “ens poden testimoniar les formes més extremes de violència i la seua arrel, el gènere amb el què carreguem les dones en nàixer i que en algunes societats adopta situacions extremes”, va destacar. A continuació va presentar Gulalai Hotak i Friba Quraishi, dues de les set jutgesses afganes refugiades a Espanya que rebran el 24 de novembre el Premi en la categoria Internacional de LLuita contra la Violència contra les Dones del Ministeri d’Igualtat. Álamo va convidar a la ciutadania a reflexionar i va insistir en “que és important que les dones teixiem xarxes d’ajuda perquè les dones de l’Afganistà ens necessiten i que vinguen a contar-ho és una manera de que no les oblidem”.

A continuació, la jutgessa Friba Quraishi va explicar quina és la seua situació personal i com s’estan adaptant a la cultura espanyola. Va contar quin va ser el treball de les jutgesesse per aconseguir la igualtat al seu país i com han lluitat les dones d’Afganistán per avançar en tots els camins fins el 15 d’agost de 2021 en què desafortunadament els talibans no les va deixar continuar en aquesta lluita.”El meu cor està trencat per l’estima que rep del poble espanyol però estic patint molt  perquè el grup talibà ho ha destruït tot, he perdut el meu país, la meua vida i 40 anys. El grup talibà està mobilitzant els xiquets per a donar una imatge positiva al món però no tenen per a menjar, les dones no tenen dret a seguir estudiant, no poden dormir tranquil·lament una nit.” La jutgessa va instar al govern espanyol a treballar per conscienciar la població “perque estic convençuda que és possible reaccionar d’alguna manera”.

Gulalai va posat especial èmfasi en el fet que “les xiquetes amb més de 12 anys no tenen cap dret a seguir estudiant i des de fa un any no poden anar al col·legi. Les dones que van tindre responsabilitats estan a sa casa. Estem creant generacions de dones analfabetes a les que no deixen estudiar i que persegueixen per somriure. Cada dia perdem l’esperança perquè les condicions que ens estan posant els talibans són molt difícils. Necessitem unir-nos perquè ens ajudeu a ser la nostra veu”.

Pujar