elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un Castell d'Alaquàs ple d’investigació, de compromís i de futur

Un Castell d'Alaquàs ple d’investigació, de compromís i de futur
  • Crònica de l’acte de lliurament dels V Premis d’Investigació Jove

MÉS FOTOS
Un Castell d'Alaquàs ple d’investigació, de compromís i de futur - (foto 2)
Un Castell d'Alaquàs ple d’investigació, de compromís i de futur - (foto 3)

El passat divendres 10 de novembre, el Castell d’Alaquàs acollí la gala de lliurament dels V Premis d’Investigació Jove. A diferència d’anys anteriors, la gala se celebrà al patí del Castell, ja que el nombre més gran de treballs augurava una major assistència, com finalment va succeir, amb un claustre ple de gom a gom, entre l’alumnat guardonat, els familiars i el professorat i representants dels centres educatius.

L’acte fou conduït magníficament per la periodista Teresa Rodríguez, qui feu un repàs de la trajectòria dels Premis i de com han anat creixent amb el pas del temps. Va remarcar que els treballs

«no sols ens transmeten allò que els preocupa, sinó que van més enllà amb propostes per a millorar una societat que evoluciona a un ritme, a vegades massa vertiginós, que ens fa perdre la perspectiva del valor del nostre patrimoni, la nostra cultura i la nostra història. Tots estos elements són senyes d’identitat de cadascun dels instituts i entitats que formen part de la Federació, des de la diversitat que caracteritza i enriqueix el nostre país».

Seguidament, anà convidant a l’escenari als i a les protagonistes de la nit.

Així, per a lliurar els diplomes i acompanyar l’alumnat, va prendre la paraula l’alcalde d’Alaquàs Toni Saurà, qui donà la benvinguda a tots i totes les assistents i es mostrà orgullós per poder acollir aquesta gala per tercer any consecutiu. Posteriorment, lliurà els diplomes als alumnes de l’IES Luis Garcia Berlanga, de Sant Joan d’Alacant, guanyadors en la Modalitat Batxillerat amb el treball «Sad and Alone. Investigació psicosocial sobre el sentiment de soledat i la desprotecció emocional durant l’adolescència»; també lliura els diplomes a la professora de l’IES Bocairent, responsable del treball «ADAMAS S.L.L.», treball finalista en la Modalitat Batxillerat.

Tot seguit, prengué la paraula Enric Estrela, subdirector de la Institució Alfons el Magnànim, una de les coorganitzadores dels Premis. Estrela remarcà la importància de la investigació en la formació dels i de les joves i encoratjà als autors i autores que aquests treballs foren els primers de molts més.

Enric Estrela fou l’encarregat de lliurar els guardons als i les redactores dels treballs: «Aplicacions de les bateries de liti», treball finalista en la Modalitat Cicles Formatius del CIPFP Blasco Ibàñez, de València; i «Estudi de la influència dels sentits sobre la sensació del poder edulcorant», treball finalista en la Modalitat Batxillerat, de l’IES Benicalap, també de València.

La següent en prendre la paraula fou Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, qui remarcà la importància de l’ensenyament per al futur del País Valencià, i el compromís que, des d’aquest, s’ha de tindre amb la llengua i la cultura pròpies. Alexandra Usó lliurà els diplomes als i les autores del treball «Caracterització del biodièsel i el seu impacte mediambiental», que ha resultat guanyador en la Modalitat Cicles Formatius, i que han realitzat alumnes del CIPFP Blasco Ibàñez, de València; i «Contra l’oblit. El cas de dos deportats de nostre poble», treball finalista en la Modalitat Batxillerat fet per l’alumnat de l’IES Benigasló, de la Vall d’Uixò.

Una altra de les entitats coorganitzadores és Caixa Popular. En representació seua, Paco Alòs, director de RS i Relacions Institucionals de l’entitat intervingué per a felicitar els i les guardonades i per refermar el compromís de l’entitat amb aquesta iniciativa. Li correspongué lliurar els premis a l’alumnat de l’IES Badia del Baver, d’Alacant, guanyador en la Modalitat ESO amb el treball «Les dones en els estudis de ciència i tecnologia»; i a l’alumnat de l’IES Camp de Túria, de Llíria, finalista en la Modalitat Batxillerat amb el treball «Els joves i la seua presència al teatre».

L’última intervenció de la nit fou d’Antoni Esteve, tresorer de Federació d’Instituts d’Estudis Locals i Comarcals del PV, qui prengué la paraula per a repassar tots i cadascun dels guardonats de la nit, elogiant la qualitat i originalitat dels treballs. Va aprofitar la seua intervenció per a denunciar breument l’anunci del nou conseller de Cultura de no donar cap ajuda a la Federació, cosa que podia posar en perill actes com el que s’estava celebrant.

Antoni Esteve fou l’encarregat de lliurar els premis pels treballs «Alimentación y crisis climática» i «Análisis genético de caracteres humanos», ambdós finalistes en la Modalitat Batxillerat, fets per alumnes de l’IES Cid Campeador, de València; i «Estudi i propostes de millora de la qualitat ambiental atmosfèrica a Ontinyent», treball finalista en la Modalitat Batxillerat de l’alumnat de l’IES Jaume I d’Ontinyent.

Així, en total, foren onze els treballs guardonats la nit de divendres, realitzats en nou centres diferents. Una gran foto amb tots i totes les premiades, els i les representants de les entitats organitzadores i els i les representants de l’Ajuntament d’Alaquàs serví per a tancar la gala. El viatge realitzat des d’arreu de les comarques valencianes valgué la pena per a molts i moltes de les joves investigadores, com demostra el fet que bona estona després d’acabat l’acte, encara estaven fent-se fotos de record en el majestuós claustre del Castell d’Alaquàs.

Pujar