elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Monestir de Santa Maria de la Valldigna es prepara per a noves excavacions arqueològiques

El Monestir de Santa Maria de la Valldigna es prepara per a noves excavacions arqueològiques

    El Monestir de Santa Maria de la Valldigna situat al terme municipal de Simat de la Valldigna comptarà en pocs dies amb la presència d’arqueòlegs professionals per realitzar excavacions amb l’objectiu de consolidar el sector est de la Sala Capitular del cenobi. Els professionals tractaran de rescatar les restes del mur que tanca la banda oest del Claustre Vell i les edificacions adjacents que puguen aparèixer. 

    Les actuacions que es duran a terme estaran sufragades per la Generalitat Valenciana amb prèvia autorització per part del Servei de Patrimoni Arquitectònic i Mediambiental de la Conselleria de Cultura.

    L’excavació, tal i com s’explica a l’informe redactat pel tècnic de l’Ajuntament de Simat, es realitzarà en dos formes, ambdós complementàries i, al mateix temps, per una banda, es retirarà la primera capa de terra vegetal amb ajuda de maquinària fins una profunditat que no danye les restes arqueològiques; d’altra banda, la xarxa elèctrica que compta el Monestir s’adequarà i s’ocultarà segons la normativa vigent, d’esta manera es disposarà d’unes noves canalitzacions per a la xarxa elèctrica i de l’enllumenat.

    Estes actuacions afectaran d’una manera molt favorable a Simat, atès que el Monestir és el principal reclam turístic de la localitat. La regidora de Turisme, Marga Palomares, ha assenyalat que «tot allò que s’invertisca en el Monestir és molt beneficiós per al nostre municipi i sobretot per al sector turístic, és el principal monument,junt amb la mesquita de la Xara, i és el que atrau els visitants, a més de ser considerat el Monestir més important de la seua època».

    El motiu de les excavacions al Monestir és realitzar millores i conservar en bon estat totes les estàncies.  El president de la Mancomunitat de la Valldigna, Vicent Ribera, ha remarcat que «després de la liquidació de la Fundació Jaume II El Just, la Generalitat reprèn les tasques de restauració i adequació al Monestir de Santa Maria de la Valldigna. El cenobi de la Valldigna és un dels motors turístics a la nostra vall» i celebra que «les autoritats es preocupen pel nostre patrimoni, que és de tots». 

    El Monestir es va construir en tres fases, la primera al segle XIV amb la implantació gòtica, conformant d’esta manera l’estructura completa del conjunt al voltant del claustre; després el cenobi va sofrir una important renovació com a conseqüència de les destruccions que va patir pel terratrèmol de 1396, i la segon renovació va ser a causa d’un altre terratrèmol al 1644, es van crear noves dependències i ja fou a l’època barroca, als segles XVII i XIII.

    Pujar