elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Molí del Salt de Benilloba es reivindica en les jornades d'Hortes Històriques Valencianes

El Molí del Salt de Benilloba es reivindica en les jornades d'Hortes Històriques Valencianes
  • L'alcaldessa, Ana Delia Gisbert, ha defensat la importància de conservar el patrimoni i ha destacat que "per primera vegada en la història, el Molí del Salt compta amb una figura de protecció legal"

MÉS FOTOS
El Molí del Salt de Benilloba es reivindica en les jornades d'Hortes Històriques Valencianes - (foto 2)
El Molí del Salt de Benilloba es reivindica en les jornades d'Hortes Històriques Valencianes - (foto 3)

L'alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert, ha participat com a ponent en les Jornades "Hortes Històriques Valencianes: patrimoni viu de la Humanitat", que s'han celebrat a Potries (La Safor), organitzades per l'Ajuntament de la localitat, la Universitat de València, la FVMP i la Conselleria de Cultura i a les quals també ha assistit el regidor de Patrimoni, Jordi Jiménez. Gisbert que, a més de batllessa de Benilloba, és enginyera agrònoma i doctora en biotecnologia ha defensat en la seua intervenció, en la taula sobre "Cultura i patrimoni", la importància de la conservació del patrimoni i la seua posada en valor per part de les administracions.

Les jornades han comptat amb la participació d'experts de diferents àmbits que a través d'un fòrum obert de reflexió, debat, investigació i difusió del patrimoni cultural i natural de les hortes històriques han debatut sobre la sensibilització de la ciutadania, la identificació dels riscos que amenacen la seua supervivència i la recerca consensuada de solucions per a garantir la seua transmissió a les futures generacions.

La intervenció de la primera edil benillobera ha servit per a presentar i explicar el patrimoni de Benilloba, des de l'industrial -com són els telers manuals del s.XIX que es conserven en la col·lecció de Josep Julià i Maria Català- fins l'hídric, amb el Molí de Salt com a eix de la seua intervenció.

Gisbert ha explicat la importància històrica del Molí, que va nàixer com a infraestructura farinera aprofitant la potència del salt d'aigua del riu Frainos i perquè el molí vell ja no donava a l'abast. Però el Molí del Salt va esdevenir un molí de producció elèctrica quan va ser comprat en nom de la societat 'La Eléctrica de Benilloba' l'any 1899 i, pocs anys després, va portar la llum al xicotet poble del Comtat.

El Molí -de propietat privada- es troba en un "greu procés de degradació" i fins l'any passat sense cap mena de protecció. "Ara –ha explicat l'alcaldessa- el Molí del Salt és Bé de Rellevància Local, gràcies al treball del nostre regidor, Jordi Jiménez i a la Conselleria. Per primera vegada en la seua història compta amb una figura de protecció legal, el que significa un pas important per a aconseguir que s'actue i evitar la seua pèrdua definitiva".

"Cap persona del poble és capaç d'imaginar-se Benilloba sense el seu principal referent, el Molí del Salt, però la realitat és que si no actuem ràpid, en qüestió d'uns anys serà història i aleshores tots lamentarem no haver fet més per a salvar-lo", ha asseverat Ana Delia, que ha assenyalat que "els propietaris de qualsevol edifici tenen unes obligacions de manteniment i encara més si es tracta d'un edifici protegit. El Molí del Salt ara ho és i no abans, encara que la gent s'ho pensés. Ara s'ha fet la faena i s'ha pogut protegir, encara que queda molt de treball per aconseguir salvar-lo, ja que en part això depén dels propietaris i, en cas que no ho facen, ens caldrà el compromís d'altres administracions per tal de poder actuar per a salvar-lo d'una mort segura".

La trobada en què ha participat l'Ajuntament de Benilloba a Potries pretén esdevenir un espai de referència per a investigadors, regants, responsables polítics, centres educatius, associacions i ciutadania en general, amb la finalitat de promoure la conservació i la valorització del patrimoni material i immaterial relacionat amb l'aigua que corre per les nostres sèquies històriques i les terres per elles regades.

Pujar