elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Javier Navarro Andreu
Tots a una veu - RSS

Himne Regional: emoció i valenciania

    ¿Quí no s'emociona quan escolta l'Himne del Regne de Valéncia? ¿A quí no se li posen els pèls de punta i se'ls boten les llagrimes? Este himne creat pel mestre Serrano i Maximiliano Thous, es va presentar en l'Exposició Regional de l'any 1909 i des d'eixe mateix instant el poble valencià ho va fer seu, tant que en el 1925 els alcaldes d'Alacant, Valéncia i Castelló, varen oficialisar l'Himne de l'Exposició com a l'himne de tots els valencians.

    Este himne emocionà fins i tot abans de ser estrenat, Maximiliano Thous nos va contar: "Don Tomas Trenor, el militar senyor Donat i atres membres del Comite vingueren a Madrit per a sentir-ho (...) A mida que anava avançant l'Himne, una fondissima emoció sorprenia a tots. Als valents militar se'ls enterbolien els ulls. I no hagué mes remei. Ixqueren els mocaors per a secar les incontigudes llagrimes". Recordeu que Serrano i Thous residien en Madrit.

    Açò no fon un cas aïllat, el periodiste de LAS PROVINICAS nos lo relatà d'esta manera, el dia que és presentà oficialment l'Himne: "El periodiste que esto escriu nota llagrimes d'entusiasme; mig avergonyit mira en dissimul als que li rodegen; tranquilisant-se, veu en simpatia el mateix fenomen en els ulls dels demés; mira cap a la tribuna del rei (Alfons XIII) i nota identics efectes en sos ulls i en els de sa comitiva". Tan sols puc dir, que l'himne del Regne de Valéncia és un himne que representa tota la nostra essència, representa AMOR, PAU i VALENCIANIA.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    comentarios 5 comentarios
    Vigorhumus
    Vigorhumus
    24/04/2017 08:04
    Al lector agradecido

    Por supuesto que el comentario del catalanista no iba por mi. Solamente he querido demostrarle que la mayoría de veces nos toca escribir en español para que ellos puedan entender algo, visto que cuando se escribe en valenciano no entienden nada. Un saludo

    Subir