Divendres 25 de Maig de 2018

-La grip :: Raons i paraules :: elperiodic.com

Versió Clàsica
Edició
Raons i paraules
Raons i paraules
Por Jordi Bort

La grip

22/10/2012
a mis favoritos
disminuir letra
aumentar letra
comentar

Un altre any, el virus de la grip torna a visitar-nos, amb els primers freds de la tardor de 2012. i un altre any, comença la campanya de vacunació, per tractar d’evitar la malaltia de la grip.

Els virus gripals que circulen en l’hivern austral, són unes de les pautes que utilitza l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per dissenyar la vacuna antigripal de la tardor i de l’hivern, en les diverses regions del planeta.

Així, el virus que va patir Sudamèrica l’estiu passat, ara comença la seua activitat a Europa. Per això, l’OMS té 129 estacions de seguiment de la grip, que són les que recullen la informació dels laboratoris de referència que s’encarreguen d’analitzar els malalts.

Les infeccions gripals comencen d’una manera brusca, amb una intensa sensació de cansament i mal de gola, símptomes que precedeixen el dolor muscular i dels ossos, febra (fins a 39º) malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i postració completa. També pot provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en xiquets. Al temps que avança la infecció, apareix la mucositat a les vies respiratòries, la tos i la bronquitis, si és fumador. Una de les complicacions de la grip, és la infecció bronquial, que en els casos en què intervé un segon virus, dóna lloc a una pneumònia. En estos casos, la grip pot allargar-se més d’una setmana. De forma habitual, la infecció gripal és resol de forma espontània en cinc o sis dies.

 

Símptomes

La grip no s’ha de tractar amb medicaments, ja que no existeixen fàrmacs eficaços contra els virus que la causen. Sí que poden atenuar-se alguns dels seus símptomes, com el mal de cap, la febra o les infeccions bronquials, amb analgèsics i antitèrmics. Els metges aconsellen repòs, després del contagi: quedar-se al llit i beure molts líquids.

La vida mitjana del virus de la grip són set dies, després dels quals s’experimenta la recuperació. Amb tot, alguns dels símptomes poden durar una setmana o més. Es recomana també prendre taronges, verdures i sucs de fruites.

Virus de la grip

L’accelerada i constant mutació de les múltiples famílies  de virus que es denominen grip, fan molt difícil trobar una vacuna superior a un any d’efectivitat. Per això, es convenient que es vacune cada any, sobretot la gent major, els xiquets i els qui tenen malalties cròniques (cardiovasculars, renals, pulmonars, diabetis, asma, anèmies, sida) així com el personal sanitari i també les dones embarassades i els residents en geriàtrics. També és convenient que se vacunen, les persones que fan serveis essencials per a la comunitat: polícies, bombers, protecció civil, a més els professionals de la sanitat. La campanya de vacunació comença l’octubre i s’allarga fins al novembre.

Per evitar el contagi, quan tossim,convé tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, llavar-se bé les mans i ventilar els espais tancats, així com compartir gots o coberts que hagen estat en contacte amb saliva de malalts de grip.

Un altre aspecte a tindre en compte, és que la grip és cara! El 25% dels qui tenen la grip necessiten una baixa laboral de diversos dies. Segons Antonio Iniesta, President  de l’Associació Espanyola  d’Especialistes en Medicina del Treball (AEEMT) “una pèrdua laboral de 56 hores, a Espanya suposa un cost de 1.120 euros per a l’empresa per cada empleat que cau malalt de grip i necessita la baixa”.

Les malalties respiratòries, entre les quals es troba la grip, són la causa més freqüent d’absentisme per incapacitat temporal i de consulta al metge al nostre país, durant gran part de l’any. Cal recordar que les grips suposen el 18% de totes les baixes laborals.

Segons calcula l’Organització Mundial de la Salut, el virus de la grip infecta cada any entre el 5% i el 20% de la població, però entre els que estan en una institució tancada (residències, hospitals, convents) el contagi arriba al 50%.

A part de tots els consell d’abans, en la grip cal molta paciència, perquè el virus ha de fer el seu curs i la infecció no pot acabar tan de pressa com voldríem.  

  • Currently 3.05/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Puntuación: 3.1/5


RSS elperiodic.com Comunidad Valenciana
Facebook elperiodic.comTwitter elperiodic.com
Amb la col·laboració de la Consellería d'Educació, Investigació, Cultura i Esport. Generalitat Valenciana.

Avís Legal | Publicitat | Correu

 
Actualmente está en la versión en Valenciano de "elperiodic.com".
Si desea cambiar a la versión en Castellano, puede hacerlo pulsando en la bandera.

Actualment està en la versió en valencià de "elperiodic.com".
Si desitja canviar a la versió en Castellà, pot fer-ho fent click a la bandera.No mostrar de nuevo este mensaje
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerle una mejor experiencia y servicio. Si continua navegando estará aceptando su uso.
OK
Versión Móvil