elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jordi Bort
Raons i paraules - RSS

El naixement d’una il•lusió

    La població valenciana sent una gran atracció per la bèstia cornuda. Als valencians ens agrada el joc amb els bous i per això sentim una passió per este animal: bell i imponent, amb la seua força i el seu poder. La festa del bou per la vila s’aboca al carrer, a la plaça, a l’espectacle! Els bous són una festa extravertida, sociable, sorollosa i riallera, que es barreja amb la pólvora i la música. Pocs pobles del món hi haurà tan enlluernats i tan apassionats pels focs d’artifici com el nostre!!

     

     

    Grup de socis de l’associació celebrant el seu dia 12 d’agost de 2011


    La Vilavella, poble arrapat a la Serra d’Espadà, és conegut per la seua estació balneària. Una de les parts del seu terme municipal és conegut com el “racó de l’or”, pel fet que sol ser un lloc privilegiat, degut a les primeres collites que arreplegaven els llauradors. I també, per la seua afició i la seua passió pels bous de carrer.

    La dinamització d’un poble es mesura pel seu grau de compromís. I al carrer de Sant Roc de la Vilavella en saben prou d’això!! La profunda aptitud del poble valencià és la de cultivar la terra. I els “roqueros”, els ciutadans del carrer de Sant Roc, saben cultivar també altres valors: el compromís, el treball, la constància i la passió, característiques que són imprescindibles per a celebrar cada mes d’agost les festes de Sant Roc. Així com al temps de sequera es rep la pluja com una benedicció de Déu, el mes d’agost sempre és rebut a la Vilavella com a bé celestial. Per això, l’espera tenaç i perseverant dels “roqueros” porta sempre, cada mes d’agost, un bon fruit.

    Fruit d’este treball és l’Associació Cultural Taurina Sant Roc. En l’actualitat està formada per una seixantena de persones. Xics i xiques de diverses edats, i també “roqueros” d’altres poblacions, formem esta associació amb ganes de participar de la festa d’una manera sana i sense perjudicis, per dignificar la festa del bou al carrer. Amb els seus alts i baixos, amb les seues clarors i les seues ombres, l’associació hui està ben viva i té una bona salut.

    La seua història va començar l’any 1995. Un grup de 17 jóvens, per celebrar el 50è aniversari de la imatge de Sant Roc, va comprar per a la festa un bou del Conde de la Maza. Però abans d’arribar a este punt, encara hi ha més història. A la Vilavella hi havia també un altre grup format per xiques que s’encarregaven de la exhibició de vaques, actuacions musicals, dinars, sopars i esmorzar, per dinamitzar la festa i donar-li un toc femení al carrer Sant Roc. Amb el temps els dos grups es van fusionar i així l’associació ha pres una gran rellevància entre el món “bouero” i ha segut notícia a tot el món fester. Entre els actes més destacats tenim l’homenatge a D. Fernando Cuadri que va inaugurar la capella l’any 2005. Han visitat el carrer els seus nebots Antonio i Fernando Cuadri i el majoral de la ramaderia D. José Escobar. Altres ramaders de renom també han rebut homenatge per part dels “roqueros”, com D. Ricardo Gallardo, propietari de la ramaderia de Fuente Ymbro i el majoral Alfonso Vázquez.


    Bou de Cuadri de l’associació exhibit al 2011


    En l’àmbit local, l’associació ha participat en col•laboració amb l’ajuntament de la Vilavella en la setmana cultural, on s’exposaven cartells i llibres de festes i projeccions de vídeos. També participa des de fa uns anys en la fira agrícola, per promocionar la festa, així com en la Fira del Bou al Carrer a València i a la Vall d’Alba.

    Eminentment esta és una associació taurina i la festa sempre ha girat entorn de la figura del bou. Estos són els animals exhibits al carrer de Sant Roc des de la seua fundació:

    Any 1995 exhibit el día 14 d’agost. Bou núm 118 de la ramaderia del Sr. Conde de la Maza.
    Any 1996 exhibit el día 13 d’agost. Bou núm 87 de la ramaderia de Sepúlveda de Yeltes.
    Any 1997 exhibits el 13 d’agost. Dos bous, núm 21 y núm 16 de la ramaderia de Salvador Domecq “El Torero”.
    Any 1998 exhibit el día 11 d’agost. Bou núm 10 de la ramaderia de Felipe Bartolomé.
    Any 1999 exhibit el día 13 d´agost. Bou núm 8 de la ramaderia de Felipe Bartolomé.
    Any 2000 exhibit el día 13 d’agost. Bou núm 42 de la ramaderia de Félix Hernández Barrera.
    Any 2001 exhibit el día 11 d’agost. Bou núm 55 de la ramaderia de Salvador Domecq “EL Torero”.
    Any 2002 exhibit el día 11 d’agost. Bou núm 58 de la ramaderia de Jandilla.
    Any 2003 exhibit el día 10 d’agost. Bou núm 10 de la ramaderia de Felipe Bartolomé.
    Any 2004 exhibit el día 13 d’agost. Bou núm 4 de la ramaderia de Surga (Felipe Bartolomé).
    Any 2005 exhibit el día 12 d’agost. Bou núm 8 de la ramaderia de Felipe Bartolomé.
    Any 2006 exhibit el día 12 d’agost. Bou núm 12 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri. Guardonat com el millor bou de la Comunitat Valenciana.
    Any 2007 exhibit el día 11 d’agost. Bou núm 23 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.
    Any 2008 exhibit el día 10 d’agost. Bou núm 29 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.
    Any 2009 exhibit el día 13 d’agost. Bou núm 8 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.
    Any 2010 exhibit el día 13 d’agost. Bou núm 55 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.
    Any 2011 exhibit el día 12 d’agost. Bou núm 12 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.
    El 12 d’agost de 2012 eixirà per la porta de torils del carrer de Sant Roc, si Déu vol, el bou núm 4 de la ramaderia de D. Celestino Cuadri.

    “Roqueros”: Que el camí ens porte a trobar-nos i el vent bufe a favor nostre. Si volem aconseguir èxits, hem de perseverar en la constància i la paciència.

    Que la festa de Sant Roc no decaiga mai i puga durar molts més anys!!

     

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir