elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Salva Aguilella
Diario de un Ondense - RSS

Tots a una veu...

    Hui, 9 d’octubre, celebrem el Dia de la Comunitat Valenciana. Hui és la nostra festa, la gran festa de les senyes d'identitat valencianes. Celebrem el que som: les nostres costums, la nostra cultura, la nostra llengua, la nostra literatura, la nostra història... tot el que ha fet que hui la Comunitat siga com és. Hui es la festa de tots els valencians.

    Ara fa 774 anys des què Jaume I entrara a València, i hui celebrem el nostre naixement com a poble.
    El 2012 té un especial significat, es complix el 30 aniversari de l'aprovació del nostre Estatut d'Autonomia.

    El Poble Valencià, històricament organitzat com a Regne de València, es constituïx en Comunitat Autònoma, dins de la unitat de la nació espanyola, com a expressió de la seua identitat diferenciada com a nacionalitat històrica i en l’exercici del dret d’autogovern que la Constitució espanyola reconeix a tota nacionalitat.

    Els ciutadans i les ciutadanes de la nostra comunitat seguim cada dia compartint una identitat, compartint treball i esforç, vivint lliures i en pau, en perfecta convivència. Hui festegem la nostra forma de ser i sentir-nos valencians. Celebrem la tradició, la identitat i la reivindicació d’un projecte comú dins d’este Estat Comú i complex que amb la Constitució vam refrendar com a únic i divers, com a un tot, ple de particularitats històriques, culturals, i geogràfiques, i al qual anomenem Espanya. Els ciutadans d'este territori hem sabut sentir-nos tan valencians com espanyols.

    I dins de la reivindicación com a poble, hui també és dia de demanar el respecte a les nostres senyes d'identitat i la nostra contribució a l’Estat en forma de finançament just. I per això des d'Onda reclamem que els pressupostos de l’Estat i de la Comunitat retornen als ciutadans a través d’inversions i transferències, compensant l’esforç que en, estos durs moments, estem fent per a eixir d’esta crisi.

    El dia de la Comunitat Valenciana és un dia per a ficar en pràctica els valors que hem heretat els valencians: la valentia, el coratge, la força i la tenacitat. És un dia per a conservar idees tan necessàries com són la democràcia, la llibertat i els drets individuals de tots els valencians. Però, sobre tot, el dia de la Comunitat Valenciana és un dia per a mirar cap endavant, cap al futur.

    Tots a una veu, germans, vingau ... Hui és el dia de tots els valencians. Hui és el dia de tots els onders. Hui és el dia de tindre clar que, junts, la societat avança més ràpidament cap als objectius que s'ha marcat. Així ens ho recorda el nostre himne.

    També a Onda necessitem la unitat de tots per aconseguir els objectius del municipi, per a aconseguir el major progrés econòmic i social.

    Hui, com alcalde d'Onda, també vull agrair al Govern Valencià la sensibilitat demostrada cap a Onda i cap els onders al distingir a títol pòstum a un dels nostres, a Víctor Cabedo.

     

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir