elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Jaume Hurtado - Secretario General de Som Valencians
La Palestra - RSS

Sánchez no s'ha oblidat, es que no vol nomenar Valencia com nacionalitat

    El Regne de Valencia es anterior a Jaume I, quan arriba a Valencia el fill de Maria de Montpellier, rei d'Arago, es produix la "reconquista", "reconquista cristiana" perque anteriorment ya havia entrat el Sit Campeador. Pero tambe el regne havia segut conquistat per berbers i araps, creant-se mes tart el Regne musulmà de Valencia en 1009, independent del Califat. Monedes visigodes, en l'inscripcio de Valentiae Rex, en el segle VI, ya donen evidencia d'existencia del Regne de Valencia.

    Jaume I, deixa per escrit Els Furs, dret civil valencià, i la nacio valenciana es la mes prospera d'Europa ans del descobriment d'America. Aci s'inventa el paper (Xativa), la Taula de Canvis es el banc primer, s'imprimix el primer llibre de la peninsula Iberica, i el Tirant Lo Blanch es el llibre mes conegut en Europa durant el segle XV i XVI (darrere de la Biblia, clar). Martorell diu que escriu en "vulgar valenciana perço que la nacio don so natural sen puxa alegrar".

    La defensa de l'integritat del Regne de Valencia per Franscesc de Vinatea, podria ser argument de pelicula si aci tinguerem industria de cine no subvencionada. Si s'enteren en Holywood de les paraules de Vinatea al monarca, Mel Gibson ya tindria una nova peli, i la frase de " cada un de ens som tant com vós, pero tots junts molt més que vós" mentres entra un tema de Morricone, tindria ya varios Oscars. Ademes, i aixo Sanchez hauria de saber-ho, l'Estatut d'Autonomia valencià, articul PRIMER diu clarament que som nacionalitat historica... ¿Qué es un regne independent si no es una nacio? ¿Com no va a ser el valencià una llengua si era la llengua oficial d'un Estat?

    En mig d'un proces de negociacio d'un nou model de finançacio, en el que els valencians mos juguen +/- 6.000M€, els oblits de Pedro Sánchez (i el silenci de Chimo Puig) es greu i preocupant. Si el Secretari General del PSOE no coneix l'historia de Valencia es greu, pero si ademes no coneix l'Estatut d'Autonomia es per inhabilitar-lo politicament.

    Que Puig, Sandra Gómez o Les Corts Valencianes no hagen ya fet una protesta formal i publica al PSOE es directament una irresponsabilitat. Igual que hem d'estar tots units per una millora de la finançacio autonomica, hem d'estar tots units per a defendre l'Estatut, el Dret Civil i l'historia del Regne de Valencia Susana Diez si ha protestat. Chimo Puig ni s'ha despentinant per defendre els interessos valencians.

    Isabel Bonig...tampoc...ni per pegar canya a Sanchez ha aprofitat. Per ad ella, la supremacia de Madrit està per damunt dels interessos valencians. I en Compromis...callats...si Valencia es nacio...ya no podrien ser nacionalitat catalana. Ademes, l'Estatut valencià hauria de desenrollar-se, hauria de poder recuperar el Dret Civil valencià, reformar la Llei electoral i tindre les mateixes competencies fiscals que el Regne de Navarra o Euskadi, per a tindre un Concert Economic i recuperar el poder economic valencià.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir