elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Xavi Anduix y Paula Figuerola - 03820 Compromís Cocentaina
La Palestra - RSS

Tu també podries ser refugiat

    Durant la guerra d'Espanya –i sobretot després– desenes de milers de persones van haver d'exiliar-se. Molts van fugir per motius polítics: els haurien empresonat, torturat o executat per progressistes, feministes, valencianistes o simplement demòcrates. Altres van escapar de la falta de llibertat i de la fam que van marcar la postguerra. Molts van trobar la mort pel camí, a causa de la intempèrie, del cansament, o van caure en les mans dels nazis. Els supervivents van refer les seues vides gràcies a països com França, Mèxic, Rússia i altres que amb millor o pitjor voluntat van oferir asil a tanta gent perseguida.

    En la llarga nit del nostre poble que va ser la dictadura franquista, el riu de compatriotes que van fugir del totalitarisme i de la pobresa no va parar. Alemanya, Suïssa, novament França i molts altres estats van ser la destinació dels nostres exiliats polítics i emigrants econòmics. Aquestes persones es van integrar en les societats d'acollida, van aprendre llengües, noves maneres de fer les coses. Van ajudar a alçar l'Europa de la postguerra i, quan van tornar a casa, moltes de les coses que havien après van servir per a millorar aquest país.

    En l'actualitat, milers de joves valencians fan les maletes cap als països més rics, fugint d'aquesta crisi provocada pels especuladors mundials i agreujada, ací, per les polítiques insensates de la rajola. Les migracions humanes, per raons de tot tipus, són una constant en l'espècie humana. En el segle XXI, la nostra obligació com a societat democràtica és assumir que són una realitat que hem de gestionar de manera ordenada, humanista i solidària. Podem i devem fer les coses bé, en benefici del nostre país i de les persones que necessiten el nostre suport.

    La regió de Síria, l'Iraq i Turquia és un mosaic de pobles, llengües i religions, amb conflictes seculars que no s'han resolt com caldria: amb el respecte mutu i unes regles de convivència satisfactòries per a totes les parts. Hem d'exigir als bel·ligerants i a la comunitat internacional que s'aturen les matances, que els culpables responguen davant la llei, que s'hi instauren la democràcia i el respecte als drets humans i dels pobles. Mentrestant, podem fer més: acollir les persones que han hagut de fugir d'una guerra que el nostre país també va viure en carn pròpia.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir