elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià
Por Roger Mira
A barlovent - RSS

Mamuts

    Expliquen els estudiosos en la matèria que aquells animalots que pesaven al voltant de 10 tones, medien fins a 5 mentres d’alçada i van desaparèixer de la Terra fa uns 3.700 anys, acostumaven a lliurar combats ben durs en la disputa d’alguna femella de l’espècie. S’agredien sense pietat mentre tractaven de ferir a l’oponent en les parts vulnerables de l’esquena i el tòrax amb aquells llargs i caragolats ullals que hem vist en alguna illustració. Sembla també que aquells elefants peluts i grans eren molt conscients de que podien quedar greuement ferits en el combat per lo que no havia combats desiguals. Inclús assenyalen els investigadors que es coneix un cas en que dos mamuts estigueren tan igualats en el combat, que els ullals d’un individu quedaren clavats dintre de l’oponent, estant incapaços de separar-se i morint finalment de fam.

    Comentava encertadament el candidat a l’alcaldía de Castelló Enric Nomdedéu que “ la gent del Bloc hem d’enfrentar-nos novament en campanya a dos mamuts, però ja ho hem fet més vegades i tenim ara l’experiència de com fer-ho millor que en el passat”. Ni disposem d’immensos ullalls, ni tampoc tenim el pes necessari per a tombar-los però, per descomptat, tenim la força i la illusió necessàries per a fer-los trontollar. Els dos mamuts de la política disposen de moltes tones i de molts recursos, i xafen fort; de vegades massa fort. I no sols això, sinó que semblen trobar-se molt a gust a l’hora de ficar-se d’acord a l’hora de marginar, de ficar entrebancs i d’excloure de la tundra valenciana a altres animalets que no són de la seva espècie però que també necessiten respirar, menjar i sobretot crèixer.

    Venim patint els darrers messos greus atacs a la llibertat d’expressió, encara que en vistes a la campanya electoral per a les properes eleccions autonòmiques i municipals del proper 22 de Maig, PP i PSOE segueixen vetant al màxim les aparicions del Bloc i de Compromís en uns mitjans (televisions, ràdios i premsa escrita) que controlen pràcticament al seu gust. Malgrat haver governat uns i altres durant anys i disposar tant d’elevats pressupostos per a la campanya com de la inestimable collaboració de milers de simpatitzants i de militants que obtindran prebendes, gratificacions o compensacions al acabar les eleccions, no en tenen prou, i segueixen obsessionats uns i altres en que la competència seguisca sent el més desigual i deslleial possible.

    Semblen preocupats i neguitosos de que una tercera força que vé treballant fort els guanye terreny als municipis i a Les Corts i per això els uns (PP) continuen ignorant-nos i menyspreant-nos a Canal 9 com ho venen fent durant anys i com ho han fet esta mateixa setmana quan, de manera molt poc democràtica, han decidit que Enric Morera i Mònica Oltra no es pugueren reunir amb els treballadors de la RTVV dins de les installacions. Per la seva banda els altres (PSOE), aquells que diuen estar empeltats de progressisme , també han dit la seva i en les primeres reunions amb TVE relatives als espais de propaganda electoral proposen al seu màxim rival el repartiment de tots els espais de publicitat gratuïta a TVE1 d'un minut, 30 segons per a cadascú, deixant un parell de dies en tota la campanya per a Compromís i per a EU.

    Fa molts anys, moltissims, que uns i altres pactaren la famosa barrera del 5% per entrar a Les Corts amb l’única finalitat d’impedir que el nacionalisme valencià tinguera  presència a les institucions. El camí no ha estat mai fàcil però és molt probable que, d’açí a unes setmanes, malgrat les pràctiques poc democràtiques dels dos grans mamuts, el valencianisme de caire progressista tinga més presència que mai a les nostres institucions.

    Elperiodic.com ofrece este espacio para que los columnistas puedan ejercer eficazmente su derecho a la libertad de expresión. En él se publicarán artículos, opiniones o críticas de los cuales son responsables los propios autores en tanto dirigen su propia línea editorial. Desde Elperiodic.com no podemos garantizar la veracidad de la información proporcionada por los autores y no nos hacemos responsables de las posibles consecuencias derivadas de su publicación, siendo exclusivamente responsabilidad de los propios columnistas.
    Subir