elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia aprova un conveni amb el Ministeri d'Educació per a la digitalització de més de 9.000 documents

Gandia aprova un conveni amb el Ministeri d'Educació per a la digitalització de més de 9.000 documents

    La Junta de Govern celebrada hui a l'Ajuntament de Gandia ha aprovat la firma del Conveni entre el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i el consistori per a la generació d'un recurs digital procedent de l'escaneig i / o tractament bibliogràfic de premsa de Gandia conservada a l'Arxiu Històric de Gandia i la seua utilització en la web.

    La proposta ha estat elevada pel regidor delegat de Cultura, Tradicions, Fires i Festes, Joan Muñoz, i en la mateixa es constata la necessitat de tirar endavant un ampli procés d'escanejat per tal de facilitar noves formes d'accés i ús de la informació a la ciutadania, a més de preservar les col·leccions bibliogràfiques i documentals que narren bona part de la història de Gandia.

    En la majoria dels casos, es tracta de publicacions en paper els drets d'explotació que han passat al domini públic per haver-se extingit d'acord amb el que establix el Reial Decret Legislatiu 1/1996.

    D'aquesta manera, el consistori autoritza al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a generar dues còpies. Una d'elles quedarà a l'Arxiu Històric de Gandia mentre que l'altra, passarà a formar part dels fons del Ministeri.

    En total, el Ministeri s'encarregarà d'escanejar els originals d'un total de 31 publicacions que daten des de l'any 1885 com pot ser el "Diari de Gandia" fins a les 3 èpoques de la revista "Joventut" que va acabar la seua publicació l'any 1947.

    Des de fa anys el servei d'Arxius del consistori realitza un treball immens per procedir a la digitalització del fons. D'aquesta manera, ja s'ha procedit a l'escanejat de més de 16.000 documents i amb aquest acord s'abordarà la resta, un total de 9.598 arxius.

    El regidor de Cultura, Joan Muñoz ha valorat la mesura destacant que "Amb aquest acord, facilitarem l'accés a una part de la història de la ciutat narrada a través de diferents capçaleres que al seu dia es van publicar a la nostra ciutat i que permetran a curiosos i historiadors conéixer diferents aspectes del que va ser el dia a dia de la nostra ciutat i comarca. Des del govern volem agrair la tasca que es desenvolupa des de l'Arxiu Municipal i que permet no només l'accés a la ciutadania en general sinó que facilita als investigadors una ingent quantitat d'informació per desenvolupar projectes que permeten donar llum sobre la nostra història i patrimoni".

    Pujar