elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Entrevista a Jordi Romeu,candidato del PSOE a la alcaldía de Vinaròs

Entrevista a Jordi Romeu,candidato del PSOE a la alcaldía de Vinaròs
  • Jordi Romeu: “Vinaròs inicia una etapa nova que ens situarà com a ciutat capdavantera”

Jordi Romeu, alcalde durant els quatre últims anys, lluitarà amb la resta del partit per tal de revalidar el 22 de maig la seua manera d’entendre la ciutat. Romeu, candidat del PSPV-PSOE, optarà a l’Alcaldia de Vinaròs des d’una opció política amb la qual manté una vinculació “més que sentimental, de principis i de servei a la societat”. Un sentiment que l’ha acompanyat en un llarg trajecte al llarg dels anys i que té el seu inici en els temps universitaris, una relació a la qual se suma gent del seu entorn que, indica, han estat “un exemple en temps molts difícils, mostrant una dignitat i comportament ètic impecable”. Per a Romeu, és el Partit Socialista el que encarna “sense cap dubte, millor que cap altra opció” els principis socialdemòcrates. En aquest punt, l’actual candidat del PSPV-PSOE es mostra convençut de les “virtuts” d’un partit que defensa amb passió, assenyalant característiques “úniques” com “la llibertat amb respecte a les persones, la igualtat, la redistribució de la riquesa, l'estat del benestar, l'ètica i la dignitat de les persones i el respecte a les mateixes per damunt de tot”. Els anys que porta enganxat a la política, “20 anys des de la meua afiliació”, no signifiquen que, amb anterioritat, no estigués vinculat a l'opció socialista “en accions concretes”. El candidat socialista descriu la política com una “eina gratificant per a servir, treballar i dirigir a la teva ciutat, i més si tens la consciència tranquil•la del que has dut a terme” . “Et dóna una responsabilitat molt gran que et fa madurar i reflexionar per tal de no equivocar-te pels perjudicis que podria ocasionar”. La política, segons comenta amb trets reflexius, “és necessària i imprescindible, és positiva, no tots volem el poder per qualsevol mitjà”, són aquests tipus de comportaments els que, per a Romeu, “deurien quedar fora”.


Com contempla l’evolució de Vinaròs?

Positiva en majúscules, Vinaròs i els vinarossencs són l’enveja d’altres ciutats de la nostra magnitud. Hem de creure i continuar superant-nos nosaltres mateixos, entrar de ple en la cultura de l'esforç. Tenim eines de futur preparades per a sortir de la crisi en la millor posició, hem fet una gran aposta per la indústria, el comerç, el turisme i les noves tecnologies, i això malgrat els impediments i la inconsciència de l'oposició és un camí sense retorn, afortunadament.

 

Per què és el PSPV-PSOE el partit capacitat per a gestionar la crisi econòmica a la ciutat?

L'opció socialista que representem no és la primera vegada que s'enfronta a moments difícils, econòmicament parlant, i sempre ha aportat esperit de sacrifici i solucions sense perdre conquestes ja assolides dins de l'estat del benestar: la sanitat, l’educació... i ho hem fet de manera racional i realista. No som hipòcrites com altres opcions, que tenen la política com una eina per fer negoci. De la crisi podem sortir-nos-en si tots tirem en una mateixa direcció, i Vinaròs ha invertit en els últims anys per tal de donar facilitats a les empreses, per tal de generar treball als vinarossencs.

Quins són els aspectes que potenciarien?

Aprofundir en el desenvolupament econòmic de la ciutat per tal de generar llocs de treball. Vinaròs inicia una etapa nova que ens posarà en una ciutat capdavantera en el sector gasista (projecte Castor), en l’industrial amb la construcció del polígon, i en les noves tecnologies amb la posada en marxa del Centre del Coneixement, sense oblidar l'ampliació de l'oferta turística i la potenciació i ampliació de la capitalitat comercial del nord de Castelló i sud de Tarragona.

Quin és actualment el Departament de l’Ajuntament al qual el seu partit prestaria una especial atenció?

L'Ajuntament, davant de l'abandonament per part de la Generalitat de moltes de les competències que li són pròpies, ha d’acudir a serveis bàsics com l'educació, les persones amb dependència, la cultura, l’esport i els esportistes. Però actualment l'estat de benestar social és el que reclama més atenció i així ho estem fent: dedicant atenció a la gent gran amb la construcció del Centre de Dia i Residència, els discapacitats amb la posta en marxa del Centre Especial d'Empleo (Pou Mangrano) i els joves amb propostes com els Plans Ocupacionals i el Centre del Coneixement, que sens dubte milloraran la seva formació de cara a un futur ple d’oportunitats.

Es pot acusar els socialistes de Vinaròs de projectar un polígon en un lloc especialment sensible quant a zones de protecció de la ciutat?

NO en majúscules, el polígon industrial està en una part del terme municipal, una zona rústica que lògicament sofrirà una transformació acomplint totes les prescripcions mediambientals que les diferents administracions manen, en això no hi ha d’haver cap dubte. Les veus discrepants per l’ubicació no van en aquest sentit, és un posicionament polític encapçalat pel PP, i pareix que ara ha convençut al BLOC, però també estic segur que si l’ubicació sigués en un altre àmbit passaria el mateix. La prova de que actuarem amb molta cura i respecte al medi ambient és el projecte de zona verda en el Barranc del Peturrero, que marca el límit del polígon i que ha rebut recentment una subvenció del Ministeri d’Indústria.

Està assegurat igualment el futur desenvolupament del polígon industrial de la ciutat?

I tant, cal recordar la fugida d’indústries locals a altres municipis per manca de sòl industrial fa pocs anys, això no ens pot tornar a passar. Per això el canvi de política que hem iniciat és donar facilitats per tal d'atraure inversions a la nostra ciutat, així ho va entendre el Ministeri d’Indústria del govern de Zapatero, amb la convocatòria en dos anualitats d'un pla d'industrialització que ha comportat 14 milions d'euros d'inversió. S'ha fet el projecte, estan ja molt avençats els permisos i autoritzacions i en la pròxima legislatura començaran les obres de la primera fase.

Quins són els projectes més destacats del programa que vostès defensaran el 22 de maig?

Encara que l'Ajuntament no pot donar treball a tots, si que deu donar facilitats a les empreses que generen treball i aquest és el primer eix: un Pla d'Acció Local pel coneixement i l'empleo. Tenim eines potents: Centre del Coneixement, Centre Especial d’Empleo, polígon industrial, Pla Municipal per la formació i empleo dels joves... Un altre eix és l'Estat del benestar, i això vol dir que la gent gran ha de tindre i aprofundir en serveis i el Centre de Dia i la Residència ho faran. I els joves que si el treball és important, també ho és la formació, l'educació, les noves tecnologies, la cultura, l'esport i l'oci, amb propostes tan innovadores com el lloc d'assajos i els espais culturals en una xarxa que rendibilitzarà al màxim aquestos espais.

Quin creu que serà el principal canvi de paisatge polític que es viurà a Vinaròs el dia 22 de maig?

El que la ciutadania mitjançant la seua elecció vulga, encara que jo crec que la gent valorarà la gestió portada a terme, caracteritzada per l'activitat econòmica, la política de proximitat i les inversions fetes com el passeig, el mercat, el Pirulí, el Centre del Coneixement, Centre de Dia, Parcs Sèniors i millores en carrers i renovacions de dotacions urbanístiques i esportives, com el camp de futbol i els camps de futbol 7. I tot això ho tindrà en compte la gent a l'hora de votar. Aquesta és la diferencia amb el PP, que tant sols vol arribar a l'Alcaldia per a fer de lo privat el que estan fent en els pobles que governen. Vinaròs és progressista i continuarà així.

Quin és el projecte o iniciativa en el qual ha participat i del qual se sent més orgullós?

És difícil contestar aquesta pregunta afortunadament, i ho dic així ja que en els últims 4 anys hem vist que s'han fet realitat motors de futur en diferents àmbits com en l’esport, en el comerç, en les noves tecnologies, en indústria, amb el polígon industrial i el projecte Castor... de tots i d'altres de menys entitat estic molt content.

Amb quins partits no pactaria el PSPV-PSOE a Vinaròs?

El PSPV-PSOE és l'únic partit que pot aglutinar a totes les forces de progrés de Vinaròs i per tant estem oberts a acomplir aquest paper. Vinaròs té una majoria aclaparadora en aquest sentit. Els resultats així ho diuen, si sumem els vots del PVI i del PSOE ja en són més que els que obté el PP, per tant, i interpretant això a banda de les diferències, que són moltes, està clar. Això amb un partit com el PP, que vol guanyar siga com siga, és impossible pactar.

Què contestaria als que diuen que el PSPV-PSOE ha derivat cap una economia de tendència conservadora amb els retalls de drets efectuats últimament?

Això és el que diu el PP, i és el que ells farien si arriben a governar. Els exemples els tenim i ho han dit en boca menuda: co-pagament en la despesa sanitària, privatització de serveis, reducció de beques... i quan manava el PP en èpoques econòmicament bones no van pujar les pensions. El PSOE cal recordar que ha construït una sanitat i una educació universals i ha posat en marxa la Llei de la dependència, una llei que el PP ha boicotejat allí on mana.

El PP acusa el socialistes de pensar tan sols en fer despeses, de no desenvolupar polítiques econòmiques.

És mentida, podríem recordar el que són aeroports sense avions, la Ciutat de les Arts, la Fórmula 1 en València que genera la quiebra econòmica de la Generalitat i el deute per a serveis bàsic com la sanitat i l'educació. A l'Ajuntament hem fet préstecs per a inversions productives, però no tenim creditors i tenim total liquidesa, i això pocs Ajuntaments ho poden dir.

 

La Generalitat Valenciana segueix responsabilitzant del tancament de TV3 al govern central.

TV3 ha estat de sempre perseguida pel PP i Francisco Camps i el govern de la Generalitat ha tancat els repetidors i ha sancionat a Acció Cultural. En ple segle XXI podem vore tots els canals que volem a excepció de TV3. Això és una mostra de què entén el PP per llibertat d'expressió.

Creu en la democràcia participativa?

Clar que sí, en els anys com alcalde sempre he tingut les portes obertes a particulars i associacions, i això és vital per la democràcia, i per damunt de tot el carrer, en què la gent s'apropa i et fa saber els seus problemes, i cal escoltar i si és precís rectificar.

Què és el més dur que ha hagut de viure durant aquest anys?

L’ hipocresia, la manca de lleialtat institucional. A Vinaròs, millor dit, l'Ajuntament, no ha estat visitat per cap conseller de la Generalitat, ni pel President de la mateixa, ni pel de la Diputació en els últims quatre anys i això és perquè l’alcalde no és del partit que governa aquestes institucions. Tot un menyspreu cap a Vinaròs i cap als seus ciutadans. I això dol.

I el més gratificant?

La gent, que majoritàriament està il•lusionada per la seua ciutat i per sortir del moment actual, orgullosa de les seues possibilitats i els ànims que et donen per a continuar. He pogut vore aquesta setmana el que dic amb la posta en marxa del Passeig, la gent estava contenta, fins i tot els que van fer-ne campanya en contra. Per això l'esforç, el dur esforç, malgrat les desqualificacions, és gratificant.

DESTACAT: “Cal recordar que el PSPV-PSOE ha construït una sanitat i una educació universals i ha posat en marxa la Llei de la dependència, una llei que el PP ha boicotejat allí on mana”

Subir