elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

Cultura incoarà l'expedient per a declarar BIC l'entorn del jaciment arqueològic Cabezo Redondo

Cultura incoarà l'expedient per a declarar BIC l'entorn del jaciment arqueològic Cabezo Redondo

    La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha anunciat que s'incoarà l'expedient per a declarar Bé d'Interés Cultural l'entorn adjacent al jaciment arqueològic de Cabezo Redondo a Villena.

    En la seua visita al jaciment ha indicat que "es farà un pas més en la protecció d'aquest espai tan significatiu de l'edat de bronze a la Comunitat Valenciana. Complementarem el jaciment incloent un entorn de protecció amb un ampli perímetre i amb la normativa d'aplicació, tant en l'àmbit urbanístic com patrimonial".

    Amoraga ha assenyalat que també "es continuaran amb les excavacions en determinats sectors a fi d'establir un recorregut circular que permeta la visita als diversos elements del jaciment, a fi de recuperar part museística del poblat".

    Aquestes actuacions estan recollides en una línia nominativa de col·laboració amb la Universitat d'Alacant que per a l'any 2015 establia intervencions arqueològiques als jaciments de Penya Negra de Crevillent, en les restes Bou Ferrer de Vila Joiosa i en el Cabezo Redondo de Villena.

    El Cabezo Redondo és un jaciment que s'adscriu a l'edat de bronze tardà, entre el 1300 i 1150 a.C. Es tracta d'un poblat de grans dimensions que s'estén pel cim i els vessants d'un turó i que ocupa una extensió de 10.000 metres quadrats. Es conserven 28 departaments domèstics construïts en maçoneria travada amb fang, amb sostrades de bigues de fusta i entramat de canyís recobert de fang.

    Les intervencions més recents han tret a la llum elements del parament domèstic com ara ceràmiques, instruments d'os i elements d'adorn que aporten informació sobre la cultura material i formes de vida d'aquestes comunitats tardanes de l'edat de bronze.

    La directora general de Cultura ha aprofitat la visita a Villena per a visitar el Museu Arqueològic José María Soler i les obres del nou museu del municipi a l'antiga fàbrica de la llum La Electra villenera.

    L'actual museu, que està ubicat a la planta baixa de l'Ajuntament de Villena, s'ha quedat xicotet per a exposar les peces. El passat mes de desembre van començar les obres del nou museu dotat de sala d'exposició permanent i temporal, arxius, biblioteca, botiga i magatzem per a les peces.

    El museu arqueològic es va iniciar en 1957 amb els materials que va reunir l'arqueòleg local José María Soler. Des d'aleshores, els fons s'han anat incrementant i ara es pot realitzar un recorregut històric per Villena des del paleolític fins al segle XX.

    Entre els fons que s'exhibeixen destaca el conegut com a Tresor de Villena, un conjunt de bé moble arqueològic declarat BIC i considerat com la vaixella prehistòrica més important d'Europa, només equiparable a la de Micenes.

    Subir