8 de abril de 2020 8/4/20

La Policia Local i Nacional dupliquen efectius per a lluitar contra la violència masclista

La Policia Local i Nacional dupliquen efectius per a lluitar contra la violència masclista - (foto 1)
  MÁS FOTOS
  La Policia Local i Nacional dupliquen efectius per a lluitar contra la violència masclista - (foto 2)

  La Junta Local de Seguretat, presidida per l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i el subdelegat del Govern a Castelló, David Barelles, amb la participació dels regidors de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, i Igualtat, Anna Vicens, ha formalitzat aquest matí el protocol de col·laboració entre la Policia Local i la Policia Nacional que permetrà duplicar els efectius disponibles a Vila-real per a l'atenció i seguiment a les dones víctimes de la violència de gènere. L'acord suposa la incorporació de dos agents municipals als dos policies nacionals que prestaven fins ara el servei, l'accés dels efectius locals a la base de dades nacional de violència de gènere i la creació d'una Mesa de recursos psicosocials que facilite i accelere l'accés a tots els recursos disponibles per a les víctimes.

  “A Vila-real, les estadístiques parlen de xifres més baixes que en altres llocs de la província o de l'Estat, però no és suficient. No podem estar mai tranquils mentre hi haja una sola dona en perill, víctima de les violències masclistes”, adverteix Benlloch, qui valora els resultats de la “cooperació i cohabitació” de múltiples recursos i efectius per a fer front i prevenir aquesta xacra. “Comptem amb 84 agents de la Policia Nacional, 108 de la Policia Local, una àmplia xarxa de Serveis Socials o una Regidoria d'Igualtat al servei de les dones. Però, malgrat tots els esforços, tant a l’àmbit estatal com al local, segueixen produint-se cada dia casos de violència de gènere que són intolerables en una societat civilitzada. A les administracions, evidentment, açò ens preocupa i per això signem ara aquest protocol que va a fer que dos dels nostres agents municipals es dediquen a temps complet a l'atenció i seguiment a les víctimes, les 24 hores del dia, multiplicant d'aquesta manera per dos els recursos disponibles fins ara a la ciutat”, argumenta.

  Benlloch ha volgut agrair també als dos agents incorporats al servei la seua implicació “en un tema de tantíssima responsabilitat”. També Barelles ha agraït la col·laboració de la Policia Local i la rapidesa en la signatura de l'acord, que, assenyala, “va a evitar situacions com la doble victimització de les dones, acabant amb duplicitats que en ocasions les obligaven a reviure la situació diverses vegades”. El protocol estableix, entre altres qüestions, el procediment per a l'assignació dels casos entre els diferents efectius, permetent que els agents municipals assumisquen casos en quatre dels cinc nivells de risc que existeixen. També s'estableix el lliure accés dels dos policies habilitats als registres del Sistema Integral de Vigilància de casos de Violència de Gènere, d'abast estatal.

  D'altra banda, el subdelegat del Govern ha fet també balanç de les estadístiques de delictes a Vila-real en 2015, unes dades que avalen la “bona situació” del municipi, amb un descens del 6,1% en les xifres d'infraccions penals, enfront del 5,1% o el 2,7% de baixada experimentats en els àmbits autonòmic o estatal, respectivament. L'indicador d'infraccions penals per cada 1.000 habitants també llança resultats positius, amb un 29,8%, enfront del 43% provincial o el 44% estatal.

  Subir