elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Valencià

La Cooperació de la Universitat de València inaugura una exposició sobre els projectes del Programa 0,7

La Cooperació de la Universitat de València inaugura una exposició sobre els projectes del Programa 0,7

    La Cooperació de la Universitat de València ha inaugurat aquest dimarts, 16 de desembre, l’exposició ‘Universitat Solidària. Cooperació de la Universitat de València’, que romandrà a l’Aulari Interfacultatiu de la Facultat de Farmàcia (Campus de Burjassot-Paterna) durant tota la setmana. La mostra presenta una selecció dels projectes de cooperació duts a terme dins del Programa 0,7.

    Han obert l’exposició el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València, Guillermo Palao, i el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament, José Miguel Soriano.

    La mostra es composa d’una vintena de cartells que donen a conèixer els projectes de cooperació al desenvolupament executats a diferents punts del planeta: El Salvador, Cuba, Tunísia, Nicaragua, Burkina Faso, Kenya, Colòmbia, Equador, República Dominicana, Bolívia, Argentina, Perú, Ghana, Etiòpia, Guatemala, Índia, República Àrab Sahrauí Democràtica i Sierra Leone.

    Es presenten prop d’una trentena d’iniciatives i projectes de cooperació al desenvolupament, dirigits pel personal docent i investigador, i d’administració i serveis de la Universitat de València, així com pel seu estudiantat, que han beneficiat directament més de 80.000 persones i, de manera indirecta, més de 4.400.000, gràcies al 0,7% que aporta la Universitat de València i la seua comunitat al desenvolupament humà en el món.

    A la mostra es troben projectes especialitzats en matèria de sanitat; formació tècnica i capacitació; educació escolar i universitària; serveis socials; igualtat; drets humans; participació democràtica; biodiversitat i medi ambient; desenvolupament rural; protecció de recursos; indústria artesanal; patrimoni històric, artístic i arqueològic; i nutrició i seguretat alimentària.

    “El Programa 0,7 de la Universitat de València funciona per dues vies. D’una banda, la Universitat dedica el 0,7% del seu pressupost a projectes i accions de cooperació al desenvolupament; i d’una altra, l’estudiantat, el PAS i el PDI poden dedicar-ne, de manera voluntària, el 0,7% de les seues matrícules o les seues nòmines. Precisament, amb aquesta exposició volem que es visualitze la tasca realitzada per la Cooperació de la Universitat de València dins del Programa 0,7 i, alhora, rendir comptes a la comunitat universitària, la qual ha d’apropiar-se dels resultats de les seues contribucions”, ha assenyalat el vicerector Guillermo Palao.

    Aquest projecte expositiu es presenta en el marc de la I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament de la Universitat de València, a la qual s’ha referit, per la seua banda, José Miguel Soriano. “La Setmana de la Cooperació ha estat plantejada per tal de transmetre a la comunitat universitària la tasca en matèria de cooperació que ve realitzant la Universitat de València. La idea fonamental ha estat programar activitats i tallers pràctics de divulgació: presentem una selecció de projectes del Programa 0,7, la revista electrònica E-DHC, la col·lecció ‘La Nau Solidària’, els I Premis Lluís Vives i el plantejament d’un nou programa de voluntariat per a PDI i PAS, entre altres accions”, ha indicat el delegat del Rector per a Cooperació.

    De fet, dimecres dia 17, Ximo García Roca, expert en voluntariat internacional i cooperació al desenvolupament, oferirà la conferència ‘Passions i dilemes del voluntariat universitari: una mirada des del Sud’, al Saló d’Actes de la Facultat de Ciències Socials (Campus dels Tarongers), a les 10 hores.

    A continuació (11 hores), el professor Joan Lacomba presentarà la revista ‘E-DHC, Quaderns Electrònics sobre el Desenvolupament Humà i la Cooperació’, en un acte moderat per Ximo Revert, cap tècnic de Cooperació del Patronat Sud-Nord.

    La revista ‘E-DHC’, editada per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València i el Patronat Sud-Nord sota la direcció de Joan Lacomba, vol ser un estímul transversal a totes les disciplines acadèmiques per a enfocar la recerca des de l’òptica del desenvolupament humà i sostenible. És una revista de publicació recent, amb dos números al carrer, de divulgació de la investigació sobre cooperació al desenvolupament humà a través de les aportacions més noves d’experts en la matèria i els treballs més interessants dels joves investigadors. És una forma de “contribuir a una millor comprensió de la complexitat dels processos de desenvolupament i les accions de cooperació”, com explica el director de la publicació.

    Tres tallers pràctics completen el programa d’aquesta primera setmana de la cooperació universitària. El primer, sobre ‘Antropometria en cooperació al desenvolupament i ajuda humanitària’, tindrà lloc al Saló de Graus de la Facultat de Farmàcia, el dia 16, a les 16 hores. Hi participaran com a ponents María Dolores Marrodán i María Dolores Cabañas, directores del Grup d’Investigació EPINUT-UCM, i Amador Gómez, director tècnic de l’ONGD Acción Contra el Hambre a Espanya. Amb una sessió pràctica, les ponents revisaran amb els participants els criteris existents aportant nous valors antropomètrics.

    El segon taller es desenvoluparà el dia 17, al Saló d’Actes de la Facultat de Ciències Socials, a les 12 hores, sota el títol ‘La importància de la cooperació en la població infantil’. La primera part anirà a càrrec de Carlos Gómez García, que exposarà el Projecte Wilka, i la segona, a càrrec María Alcantud, professora de la Universitat de València i directora del projecte de cooperació ‘Contes al voltant del Món’, i Juan Merín, director de la Fundación VOCES, qui parlarà del projecte de l’ONGD Voces per a la consciència i el desenvolupament. Tots tres projectes estan especialitzats en l’àmbit de l’educació infantil.

    L’últim taller, ‘Planificació de l’acció humanitària en el sector de la salut’, tancarà les jornades el dia 18, a les 16 hores, a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia (Campus de Blasco Ibáñez), i estarà dirigit per Ricardo Angora, del grup d’acció humanitària de Metges del Món. Es tracta d’una sessió fonamental per a conèixer de prop les previsions i protocols que sustenten l’acció sanitària d’emergència davant de llocs en conflicte i catàstrofes ambientals.

    La inscripció als tallers és gratuïta i cal realitzar-la des del web http://www.fguv.org/cursos-cooperacion. Les persones inscrites disposaran d’una certificació de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València.

    La resta d’activitats són obertes i d’assistència lliure i gratuïta.

    Organitzen la I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament la Universitat de València, el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació, la Delegació del Rector per a Cooperació i el Patronat Sud-Nord, amb el suport de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i la Fundació General de la Universitat de València. Hi col·laboren el Servei d’Informació i Dinamització dels Estudiants (SEDI), el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, l’Observatori del Refugi i l’Observatorio de Nutrición y Seguridad Alimentaria para el Mundo en Desarrollo.

    +Info sobre les jornades i programa: http://links.uv.es/pWsd2cl

    Programa 0,7: http://links.uv.es/5wev1In

    La I Setmana de la Cooperació Universitària al Desenvolupament s’inaugurà dilluns, 15 de desembre, en un acte que va comptar amb la presència del rector Esteban Morcillo; el vicerector d’Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao; i el delegat del Rector per a Cooperació al Desenvolupament, José Miguel Soriano.

    Durant la seua intervenció, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va destacar que “les universitats públiques som un referent per a la societat, i més en un aspecte com aquest. El nostre compromís amb la solidaritat no pot fer més que créixer i involucrar tota la comunitat universitària”.

    L’acte va acollir l’obertura de l’exposició ‘El 0,7 i la cooperació al desenvolupament de la Universitat de València en les teues mans’, que s’exhibeix al vestíbul superior de l’edifici del Rectorat durant tota la setmana. La mostra presenta, al llarg de vint-i-sis panells explicatius, els programes, convocatòries i recursos de la Universitat en matèria de cooperació al desenvolupament a disposició dels universitaris, gestionats per diverses unitats. 

    Subir