Castellano

Ecovidrio, Ajuntament de Xixona i Federació de Festes fomenten el reciclatge de vidre durant les festes de Moros i Cristians

Ecovidrio, Ajuntament de Xixona i Federació de Festes fomenten el reciclatge de vidre durant les festes de Moros i Cristians
  • En la iniciativa participen una trentena de poblacions que competeixen entre si per a ser el municipi més reciclador en cadascuna de les tres categories establides en funció del nombre de festers

  • La iniciativa inclou la decoració de contenidors de vidre amb la imatge de campanya en els voltants de les kàbiles per a facilitar el reciclatge dels residus d'envasos de vidre

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, i l'Ajuntament de Xixona i la Federació de Festes de Sant Bartomeu i  Sant Sebastià, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, posen en marxa ‘La Reconquesta del Vidre’, una campanya per a incentivar la conscienciació del reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians 2023.

La iniciativa pretén inculcar als ciutadans de Xixona, i especialment a les filades, la importància de separar selectivament els residus d'envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, es decoraran contenidors amb la imatge de campanya.

A més, els dies 18 i 20 d'agost, la “*Ecopatrulla” d'educadors ambientals informaran a les kàbiles i als carrers a festers i ciutadans sobre la importància del reciclatge de vidre, així com dels seus beneficis ambientals. Amb l'objectiu de motivar als festers i veïns a atendre correctament els educadors ambientals i animar-los a reciclar vidre, s'entregarà com a obsequi un original lanyard porta-ulleres amb motius de la campanya  la Reconquesta del vidre.

En aquesta edició de ‘La Reconquesta del Vidre’ participen una trentena de municipis de la Comunitat Valenciana, els quals competeixen per ser la població que més s'involucre amb el reciclatge de vidre durant les festes, incloent-hi la difusió de la campanya.

Els municipis guanyadors de cada categoria en les quals es divideix el concurs rebran un trofeu de La Reconquesta del Vidre, que els acredita com poble o ciutat més recicladora de les festes. Les categories són les següents:

  • Atabales, municipis que tenen més de 2.500 festers.
  • Darbukas, municipis que té entre 1.000 i 2.500 festers.
  • Dolçaines, municipis que tenen menys de 1.000 festers.

Totes les filades implicades activament en la campanya i que reciclen correctament els residus d'envasos de vidre, entraran en el sorteig, en cada municipi, d'un dispensador de beguda de vidre exclusiu amb la imatge de campanya.

D'altra banda, també es realitzaran sis promocions en línia en la web www.lareconquistadelvidrio.es amb preguntes sobre reciclatge d'envasos de vidre i les festes de Moros i Cristians. En aquestes promocions, els participants que responguen correctament a les preguntes podran guanyar un exclusiu *miniglú de ‘La Reconquesta del Vidre’.

Tota la informació i bases legals de la campanya podran ser consultades en www.lareconquistadelvidrio.es.

Dades de reciclatge de vidre a Xixona

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2022, els ciutadans de Xixona van reciclar als 50 contenidors iglú que disposa el municipi un total de 127.515 quilograms d'envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 18,6 quilograms de vidre a l'any. També en l'última campanya d’Ecovidrio del “Repte Mapamundi”, que es va realitzar entre febrer i març d'enguany, en la qual Xixona va resultar campiona en la seua categoria obtenint un premi de decoració turística de 5 contenidors, es va passar de reciclar 6.8 tones al febrer de 2022 a 8.9 en el mateix més de 2023 i de 13 tones al març de 2022 a 16.1 tones aquest mes de març, increments molt notables sens dubte, amb un total de 5.2 tones més que el mateix període de l’ny anterior.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar *calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s'estalvia energia.

Pujar