18 de setembre de 2020 18/9/20

Unides Podem reclama en Corts que es paralitze l'expulsió de l'hondurenya que va denunciar una agressió a Xirivella

Unides Podem reclama en Corts que es paralitze l'expulsió de l'hondurenya que va denunciar una agressió a Xirivella - (foto 1)
  • Irene Gómez: “La indefensió en què es troben els i les ciutadanes estrangeres en situació administrativa irregular que acudeixen a denunciar delictes és molt preocupant”

Unides Podem ha presentat en Les Corts Valencianes una proposició no de llei en la qual sol·licita a la Delegació del Govern que paralitze el tràmit d'expulsió incoat a una jove hondurenya sense permís de residència que va acudir a la comissaria de policia de Xirivella (València) a denunciar una suposada agressió per part d'un home.

Aquesta formació ha recordat que aquesta dona va acudir a la policia de la citada localitat el passat 3 de maig per a denunciar que havia rebut insults, espentes i maltractament físic per part d'un home, però els agents no solament no li van permetre interposar la denúncia, sinó que li van obrir un expedient d'expulsió.

La diputada d'aquesta coalició, Irene Gómez, ha recordat que “l'estat de vulnerabilitat i indefensió en què es troben els i les ciutadanes estrangeres en situació administrativa irregular, que acudeixen a denunciar delictes, entre els quals s'inclouen moltes vegades agressions de tipus masclista, és molt preocupant. En un estat democràtic de dret haurien de prevaldre les persones i els seus drets, que són subjecte i objecte de protecció”.

Igualment, ha recordat que en el seu informe de 2004, el Defensor del Poble recomanava no obrir ordres d'expulsió a les persones en situació administrativa irregular que denuncien haver sigut víctimes d'un delicte.

La parlamentària ha incidit a més en què “és molt comuna que les dones estrangeres víctimes de violència de gènere o de violència masclista no facen el pas d'acudir a denunciar perquè temen que siguen expulsades del país”.

Així mateix, ha afegit que el cas de la dona de Xirivella, “com el de moltes altres dones, és de gravetat posat que a la seua situació d'irregularitat es conjumina que la dona d'origen estranger ve fugint de la violència interna al seu país d'origen i per tant, necessita asil”.

“Clarament aquest cas és sol la punta de l'iceberg en el qual es troben moltes persones estrangeres que veuen vulnerats els seus drets fonamentals per la intersecció de l'aparell legal que les controla abans que protegir-les”, ha agregat.

Diverses ONGs, associacions i plataformes que treballen i lluiten pels drets humans de les persones migrants, com són València Acull, CIES no, Poder Migrant i Xarxa d'Hondurenyes Migrades, entre altres, s'han mobilitzat per a impedir que l'expulsió es realitze, al seu torn que consideren que aquest tipus d'actuacions es contraposen al dret fonamental a la defensa i tutela judicial efectiva emparat en l'article 24 de la Constitució Espanyola.

Davant aquesta situació, Unides Podem ha sol·licitat paralitzar, a través de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana el tràmit d'expulsió de la jove hondurenya i que s'òbriga una investigació als funcionaris “que, vulnerant el dret fonamental a la defensa, no li van permetre fer la respectiva denúncia”.

Aquest grup parlamentari també sol·licita que s'adopten les mesures necessàries per a establir un marc legal que garantisca a nivell autonòmic que qualsevol persona estrangera víctima d'un delicte que supose un perjudici físic, mental, moral o econòmic, puga rebre l'empara de totes les institucions, sense que el fet d'interposar una denúncia supose el risc d'expulsió.

També insta al Govern central que en tant no es reforma la Llei d'Estrangeria, promulgue una instrucció d'obligat compliment perquè les forces i cossos de seguretat de l'Estat, en cap cas, incoen expedients d'expulsió als qui acudisquen a interposar una denúncia per qualsevol tipus de delicte i sol·liciten protecció, entre altres peticions.

Pujar