elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Mostra Internacional de Pallassos de Xirivella presenta un banquet escènic replet d'humor

La Mostra Internacional de Pallassos de Xirivella presenta un banquet escènic replet d'humor

  La 25a Mostra Internacional de Pallassos i Pallasses de Xirivella, programada del 3 a l'11 de novembre, omplirà els teatres, carrers i places del municipi amb el millor teatre d'humor, protagonitzat sempre pels mestres del clown, amb un ampli ventall de propostes. Espectacles que conjugaran distints registres, des del circ, la música en directe o el teatre de titelles, fins a l'il·lusionisme, els jocs acrobàtics o el cabaret. Així ho han desvelat hui en una roda de premsa desenvolupada en la plaça de l'Ajuntament els responsables d'este projecte cultural - iniciativa de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xirivella i patrocinat per la Diputació de València, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Cultura- acompanyats per més d’una dotzena d’associacions i col·lectius socials, culturals i comercials que donen suport a la Mostra.  

  Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura, ha destacat que “ la  intenció vertebradora i descentralitzadora de les arts escèniques al llarg de la Comunitat Valenciana que propicia l’IVC es materialitza, entre molts d’altres projectes, en el suport a la Mostra Internacional de Pallassos, on en quatre anys hem aconseguit més que quadruplicar l’ajuda directa de la Generalitat Valenciana”. Des de l’IVC, ha afegit, “la recolzem pel seu contingut cultural, per la qualitat de les propostes, crítiques i divertides al mateix temps, però també per la part social, educativa i solidària que el festival porta en el seu ADN des dels inicis”. Un certamen que, como ha explicat Paul Lagunas, en substitució del diputat de Cultura Xavier Rius, “mereix tot el reconeixement per l’aposta tan singular i atrevida com fou en els seus inicis i el treball realitzat durant estos 25 anys, un treball cultural i social que amb l’humor com a protagonista es també un treball sanador del nostre ànim. Motius tots pels quals la Diputació està encantada de continuar amb la línia de col·laboració”.

  Amb l'arribada d'esta nova edició, hi ha assenyalat l'alcalde del municipi Ricard Barberà, “Xirivella es vist novament de pallassa, de creativitat, de màgia, d'il·lusió i de rialles reconeixent en la Mostra un element clau amb un gran potencial per a construir el projecte il·lusionat i amb futur que volem per al municipi”. Un element, ha matisat, que suma any rere any voluntats i adhesions perquè els seus habitants estimem més al nostre poble i ens sentim cada vegada més part integrant i protagonista del seu conjunt”. Durant 25 anys, ha destacat la regidora de Cultura Encarna Martí, “el festival ha sigut i serà part de la nostra identitat i ha contribuït i contribuïx a través dels seus espectacles a l'educació en valors dels espectadors més xicotets”.  Sens dubte, hi ha assenyalat, “la Mostra de Pallassos és lo més valuós que té Xirivella a nivell cultural”.

  Com ha explicat San Fran, director del festival des dels seus inicis, la Mostra presenta dotze companyies procedents de la geografia local, nacional i internacional que desembarcaran a Xirivella este novembre amb propostes escèniques i lúdiques de diferents formats i per a tots els públics que faran volar la imaginació de xicotets i majors. I tot això amb entrades molt accessibles des de 4 als 6€”. Enguany, ha desvelat, “Polònia és el país invitat al festival amb la pallassa Pina Polar i el seu espectacle Donna Quixota”.

  Sota la batuta artística i disparatada del clown català Guillem Albà, sis músics- actors inauguraran dissabte que ve 3 de novembre el 25 aniversari del festival amb La Marabunta. Un joc de diversió sense prejuís per a tota la família que pujarà a l'escenari del Teatre Auditori Municipal de Xirivella per a perdre's després pel pati de butaques amb els espectadors en una gran festa escènica amb música en directe. Un altre dels plats forts d'esta nova edició serà El último bufón, de Leo Bassi. L'artista satíric rendeix homenatge en este espectacle al seu besiaio i germà, ambdós pallassos, després de descobrir unes gravacions inèdites realitzades pels germans Lumière.

  Cinc estrenes en la nostra comunitat

  Els espectadors de la 25a Mostra de Pallassos podran disfrutar també de cinc estrenes en terres valencianes. En Gran Zampano, la companyia aragonesa Civi- Civiac recorrerà els carrers de la localitat en una acció itinerant a bord de la seua locomotora experimental, eixida d'un temps passat de fantasia, mescla de tecnologia i mecànica, que acostarà al públic a una època d'enginy i revolució industrial. Amb motiu dels deu anys del naixement de Pistacatro, l'emblemàtica companyia de nou circ gallec donarà a Xirivella el seu mortal més arriscat: Outono. Un muntatge de sala que rendeix homenatge als pallassos clàssics amb una història comptada a través d'una companyia de clowns en plena crisi. I basat en El Quixot de Cervantes, la companyia polonesa Pina Polar presenta Donna Quixota,  obra en la que a través del teatre, la comèdia, el clown i el circ es narra la divertida història de Pina.

  Els madrilenys Ale Hop Circo invitaran per la seua banda als espectadors a viure una aventura insòlita en Imagina Circo, Premi del Jurat en el Festival Internacional de Direcció de Circ de St. Petersburg i Premi del Públic en el Festival Internacional d'Arts de Carrer Montepellier, entre altres. Un treball inèdit també en la nostra comunitat que invita a endinsar-se en un món de fantasia ple de personatges d'un altre temps, narradors i artistes disposats a despertar les emocions. I arriben també per primera vegada a terres valencianes els Payasos de madera de la prestigiosa Companyia de Titelles Herta Frankel. Destinada a tots els públics i en especial a l'infantil, es tracta d'un muntatge carregat d'il·lusionisme que atresora diversos reconeixements: Puppet Styling Award, Visual Arts Award, o el 3rd Golden Magnòlia Xangai International Puppet Festival and Competition.

  Els carrers i places de Xirivella es convertiran en escenaris oberts al públic amb diferents propostes. El crit d'entusiasme Yee-Haw de la Banda de Otro ens traslladarà al vell Oest amb un espectacle musical de circ, malabaristes i pallassos. I amb malabars, màgia i equilibris impossibles, Los Barlou presentaran el seu treball multidisciplinari Set up. Una divertida bogeria frenètica d'accions de clown protagonitzada per tres excèntrics personatges.

  I dissenyada específicament per als escolars d'Educació Infantil i de Primària de tota la població de Xirivella, en sessions matutines que acollirà el Teatre Auditori Municipal, la Mostreta Infantil d'esta 25a edició proposa tres treballs tan distints com suggeridors: Hermanos Saqueti, dels extremenys A saco Producciones; Sonata Circus, dels valencians La Troupe Malabó; i La isla del Tesoro, una adaptació del llibre de Stevenson dels també valencians Tarannà Teatre.

  Tota la programación en http://www.mostradepallassos.com

  Pujar