22 d’octubre de 2019 22/10/19

Entren en funcionament els panells solars de la coberta de l'Ajuntament de Xirivella

Entren en funcionament els panells solars de la coberta de l'Ajuntament de Xirivella - (foto 1)

  El passat dimecres 22 de maig, es va posar en marxa la instal·lació solar fotovoltaica de la coberta de l’edifici consistorial, una mesura possible ara gràcies a la publicació i entrada en vigor del Reial Decret 244/2019 del 5 d’abril, que regula l’autoconsum d’energia elèctrica.

  Esta instal·lació disposa d’un total de 32 panells solars fotovoltaics i una potència de 7,6 kW, la qual produirà al voltant de 10.000 kWh/any i representarà un estalvi econòmic en la factura elèctrica de l’Ajuntament de Xirivella d’uns 1.500 euros l’any, a més d’una reducció d’emissions de 3,5 tn CO₂/any.

  Els panells cobriran part del consum elèctric de la segona planta de l’edifici consistorial en  il·luminació, equipaments informàtics i equips de climatització.

  Coincidint amb la posada en marxa d'estos panells, l'Ajuntament de Xirivella ha finalitzat la primera etapa de l’elaboració d’un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES). L’aplicació d’este pla reduirà les emissions de gasos d’efecte hivernacle del municipi com a mínim en un 40% per l’any 2030 respecte a l’any 2005. A més, s’adoptarà un enfocament conjunt per a abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic.

  «És un pas avant cap a la sostenibilitat a Xirivella, gràcies al compromís que el consistori va assolir adherint-se al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia. Amb este pla es reduiran les emissions de CO₂ municipalment en un 40%. Es tracta, a més a més, de treballar de forma coordinada els diferents municipis adherits al pacte i la Diputació de València» afig l’actual alcalde en funcions, Ricard Barberà.

  Esta etapa ha consistit a realitzar un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de GEH a l’Ajuntament i en l'àmbit municipal, per l’any 2010, any disponible més proper a l’any 2005.

  L’inventari ha permés detectar els sectors que tenen major impacte d’emissions, com són el transport privat i comercial i el sector residencial, causants del 43,82% i el 25,99% de les emissions del 2010, respectivament. De la mateixa manera, ha permés conéixer el total d’emissions de GEH del 2010, que es comptabilitzen en 40.226,56 t CO₂ i definir el pla d’acció de mitigació que ha de permetre reduir-les fins a les 24.136,14 t CO₂ com a mínim l’any 2030. D’altra banda, cal destacar que les emissions de l’Ajuntament (equipaments municipal, enllumenat públic i flota de vehicles) representaven únicament el 4% de les emissions del municipi de l’any 2010.

  El PACES també anirà acompanyat per una estratègia d’adaptació en què s’avaluaran els riscos i vulnerabilitats del municipi davant del canvi climàtic i es definirà un pla d’acció amb una sèrie de mesures que permetran incrementar la protecció del municipi davant dels riscos identificats. En funció de l’exposició, la sensibilitat i la capacitat d’adaptació de Xirivella, s’ha detectat que el municipi presenta una major vulnerabilitat davant dels impactes del canvi climàtic vinculats a la calor extrema, les sequeres i les inundacions.

  ocultar
  Entren en funcionament els panells solars de la coberta de l'Ajuntament de Xirivella
  Pujar