23 de gener de 2020 23/1/20

Carles Mulet: "L'Estat manté completament abandonada la qualitat de vida dels veïns de Xirivella"

Carles Mulet: "L'Estat manté completament abandonada la qualitat de vida dels veïns de Xirivella" - (foto 1)
  • El senador demana que Madrid compense aquesta localitat valenciana amb millors serveis de transport i infraestructures que pal·lien els nombrosos impactes que pateixen els seus veïns per l'existència de barreres físiques

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat a Xirivella que l'Estat compense i dote la localitat i els seus veïns amb els serveis que es mereixen, per ser una de les localitats més perjudicades per les grans infraestructures que l'envolten, com són aeroport, llit del Túria, l'A-3 i la V-30.

"Després de visitar la localitat de la mà de la Plataforma pel transport Públic de l'Horta Sud i companys de Compromís, hem conegut els greuges i enormes dèficits en matèria ferroviària, de sorolls, de manca de connexions amb València i els problemes de mobilitat i falta de seguretat existents, situació que podria empitjorar amb els projectes d'ampliació de la V-30, ja que aproximaria el problema encara més als barris i cases que ja estan a escassos metres d'aquest important vial", ha indicat.

Ricard Barberà, portaveu de Compromís a Xirivella, ha remarcat que "la localitat es troba en un punt neuràlgic i l'impacte que suposa la unió de l'A-3 amb la V-30 i que aquestes infraestructures generen barreres que impedeixen als seus veïns portar una vida normal, estar ben comunicats amb València de forma segura i, per contra, segueix amenaçada per projectes d'ampliar carreteres, falta de trens, molèsties sonores i problemes de mobilitat".

La visita ha permès conèixer el lamentable servei i falta de fiabilitat que pateixen els usuaris del tren. "L'Estat manté desmantellat un servei imprescindible que està molt pitjor cada any que passa i la C-3 en una situació de deixadesa injust, que condemna als usuaris de tren a utilitzar vehicles privats en comptes d'optar pel transport públic. La C-4 està molt pitjor, amb l'estació fantasma de l'Alter, com tristament hem pogut veure", ha recordat Mulet.

Mulet ha anunciat que reclamaran al Govern reforçar la seguretat en el pont que comunica les dues parts de la localitat per sobre del llit del Túria, la V-30 i A-3 perquè ciclistes i vianants puguen moure’s amb seguretat. "També acabar amb la injusta mal finançament a la qual s'ha condemnat a l'autoritat metropolitana, el que impedeix una integració tarifària, millors preus i un servei de qualitat, el que beneficiaria als estudiants, la mobilitat de les persones amb mobilitat reduïda, una reducció del trànsit i la contaminació", ha abundat.

Barberà ha reclamat que, amb una inversió adequada, "el tren de rodalies funcione com un Metro per poblacions com Aldaia-Alaquàs i Xirivella (100.000 habitants), sempre que s'integre en el règim tarifari de l'àrea metropolitana". "Sabem que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que és de Torrent, coneix perfectament la situció, però no ens consta que s'haja pres cap interès en el tema. La passivitat de Michel Montaner en aquest tema, des que hi ha el PSOE a Madrid, és tristament de manual, ja que s'aplica allò de que quan governen els meus calladet estic més guapo", ha lamentat el representant de Compromís.

Soroll dels avions

Compromís va realitzar en la passada legislatura diferents iniciatives sobre el soroll que viuen les localitats de la comarca per l'activitat de l'aeroport de Manises i la federació veïnal de Xirivella ha exigit mesures per tallar la petjada acústica dels avions, ja que les actuals mesures deixen fora encara un percentatge molt elevat dels habitatges intervinguts amb aïllaments i que damunt es mostren incapaços a l'estiu, quan els veïns obrin les seues finestres per la calor al no comptar amb climatització.

"Si bé el Ministeri està intervenint en la insonorització acústica d'algunes finques, entenem que és el moment d'apostar com ja fan altres aeroports europeus per limitar, o fins i tot tancar, l'aeroport de manera que es garantisca el descans dels veïns ja que ací hi ha una pressió acústica important", ha indicat. La zona de servitud acústica comprèn els termes de València, Xirivella, Aldaia, Manises, Mislata, Quart de Poblet i Riba-roja de Túria. La normativa exigeix ​​que s'aproven servituds en aquells aeroports que superen els 50.000 moviments l'any, com és el cas de l'aeroport de Manises i els veïns exigeixen que es tinguen en consideració les dades actualitzades de 2016.

Barberà ha assegurat que "contínuament el ministeri es desinhibeix i no aporta solucions". Carles Mulet ha anunciat iniciatives al Senat a partir de desembre per intentar millorar el servei de tren i garantir els drets dels veïns a la mobilitat, al descans i a una adequada qualitat de vida.

ocultar
Carles Mulet: "L'Estat manté completament abandonada la qualitat de vida dels veïns de Xirivella"
Pujar