20 d’octubre de 2020 20/10/20

Una parròquia castellonenca denuncia sabotatge després de tallar-li la llum durant una processó

Una parròquia castellonenca denuncia sabotatge després de tallar-li la llum durant una processó - (foto 1)
  • A pocs minuts de començar la processó del Crist de la Jonquera a Xilxes es van apagar les llums de la parròquia i dels carrers del recorregut

MÉS FOTOS
Una parròquia castellonenca denuncia sabotatge després de tallar-li la llum durant una processó - (foto 2)
Una parròquia castellonenca denuncia sabotatge després de tallar-li la llum durant una processó - (foto 3)

A les fosques. Així va haver de celebrar-se ahir la processó del Crist de la Junquera a Xilxes després que a pocs minuts de començar l'acte religiós s'apagaren les llums de la parròquia i dels carrers del recorregut habitual de la processó.

A la vista de la situació, alguns veïns que es van acostar per a participar, com cada any, en la processó van esclafir a plorar. Des de l'església de Xilxes asseguren que la por de va apoderar d'algunes persones que no sabien què estava passant.

La parròquia de La nostra Senyora de l'Asunción comptava amb el permís de la Subdelegació del Govern per a poder celebrar la processó en considerar que “no existeix inconvenient en la celebració de la citada manifestació religiosa” i assenyala l'obligatori compliment de les mesures de seguretat i higiene per a la prevenció del covid.

Tant és així, que fins a Xilxes es van desplaçar dues patrulles de la Guàrdia Civil per a garantir la seguretat de l'acte.

Malgrat l'autorització expressa per part del Govern, durant el dia d'ahir no van cessar les amenaces i coaccions perquè la processó no se celebrara. Des de les xarxes socials de l'Ajuntament de Xilxes apuntaven que no existia tal autorització i que “el consistori es desvinculava totalment d'aquest acte”, demanant a més responsabilitat als veïns i que “la programació oficial continuava sense canvis”, amb un concert de la banda de música a la mateixa hora en què anava a realitzar-se la processó.

En el mateix sentit s'expressava en xarxes socials el regidor de Festes, José Manuel Navarro, assenyalant la “irresponsabilitat” de la parròquia per organitzar la processó, amenaçant que “si alguns decideixen anar, s'estendrà acta i ja es depuraran responsabilitats” i assegurant que “tots els informes són en contra”.

Fonts de la parròquia de Xilxes han assegurat que “ahir simplement vam fer ús d'un dret de la parròquia i comptàvem amb l'autorització de la Subdelegació del Govern”. De fet, la pròpia Constitució Espanyola i dues lleis orgàniques, la de reunió i la de llibertat religiosa, emparen les celebracions religioses, han explicat.

Des de la parròquia qualifiquen de “calamitat i atropellament” el succeït perquè casualment només es van apagar les llums de la parròquia i del recorregut de la processó. És més, les mateixes fonts asseguren que del quadre de llums només es va trencar la del campanar i al carrer Sant Roc es van quedar a les fosques en el moment just en què passaven la processó. Per part seua, en la resta de la localitat, la il·luminació continuava funcionant amb total normalitat.

“Ahir l'Ajuntament de Xilxes va dividir al municipi i va intentar per tots els mitjans que no es realitzara la processó”, han assegurat des de la parròquia que qualifiquen el succeït va ser “sabotatge, acte arbitrari i de discriminació”.

L'Ajuntament de Xilxes no va col·laborar

Així mateix, des de la parròquia han assegurat que l'Ajuntament de Xilxes no va col·laborar, com sí que el va fer altres anys, per a tallar els carrers del recorregut i perquè no aparcaren els vehicles.

Pujar