13 d’agost de 2020 13/8/20

Compromís aposta per unir Xilxes i la platja amb un passeig per a persones i bicicletes

Compromís aposta per unir Xilxes i la platja amb un passeig per a persones i bicicletes - (foto 1)

  Compromís per Xilxes va presentat aquest dimecres la candidatura local que encapçala Sergi Alejos, l'actual edil de Cultura, Medi Ambient i Participació Ciutadana. A l'acte van ser presents Maria Dolores Parra, directora general en funcions d'Internacionalització, i Alberto Ibàñez, secretari autonòmic en funcions d´Inclusió i de l´Agència Valenciana de la Igualtat.

  La coalició va aconseguir un edil en les eleccions de 2015,  regidor que va ser clau per crear un govern de progrés i desallotjar el PP. Des de Compromís per Xilxes confien que el veïnat valore «de forma positiva» el treball realitzat durant els últims quatre anys per a «consolidar la representació i fins i tot ampliar-la».

  L'acte el va obrir Maria Dolores Parra, qui va destacar les mesures impulsades per la Conselleria d'Economia Sostenible «per a recuperar el pes de la indústria al nostre territori i així generar una economia diversificada que no depenga del turisme i de la construcció».  En aquest sentit, va recordar que Xilxes ha rebut més de 290.000 euros per a millorar el polígon «Els Plans».

  La directora d'Internacionalització també va apuntar als diversos plans AVALEM per reduir la desocupació entre la gent jove i els majors de 50 anys, que han suposat una inversió de més de 149.000 euros en aquest municipi de poc més de 3.000 habitants de la Plana Baixa. Finalment, Maria Dolores Parra va destacar la reducció del número de persones desocupades. «un dels principals reptes que tenim com a societat, però que va més enllà dels números, perquè volem llocs de faena estables i de qualitat».  En concret, 78 persones de Xilxes han trobat faena en els últims quatre anys.

  Per la seua part,  Alberto Ibànez es va referir a les diverses accions que des de la Conselleria de Polítiques Inclusives i Igualtat s'han posat en marxa «per acabar amb el caos» en la dependència i reforçar els serveis socials dels municipis». Ibàñez destacà  que a Xilxes hi ha ara mateix 57 persones ateses dins del sistema de dependència. A banda, 48 es troben en llista d'espera, de les quals 34 seran atesos en 6 mesos.

  En aquesta línia, va recordar que els serveis socials «no són caritat, són la quarta pota de l’Estat del Benestar» i, per aquesta raó, «qualsevol ciutadà en fa ús a al llarg de la seua vida». Finalment, el responsable de Conselleria assegurà que «durant aquests quatre anys hem treballat per dignificar-los i crear les condicions perquè, amb la nova llei, es troben a l’alçada d’aquells estats d’Europa que són un model de referència».

  Pel que fa a l’intervenció del cap de llista de Compromís per Xilxes, Sergi Alejos va recordar que en 2015 «hi havia un deute de cinc milions, això suposava un 125% del pressupost de l’Ajuntament». Segons Alejos «en aquests quatre anys s’ha aconseguit reduir-lo a menys de 2 milions,  menys del 40%».  L’alcaldable va afirmar que «era prioritari que des de l’equip de govern rebaixàrem els números rojos, per això ha sigut tan importants les inversions del Govern del Botànic a l’hora de poder executar inversions que ens hagueren estat impossible per la situació de l’hisenda local».

  El candidat va repassar «alguns d’eixos canvis imparables que hem fet amb molt d’esforç i pocs recursos». «Hem estat capaços de crear una agenda cultural pròpia, amb actes diversos i plurals, que dinamitzen Xilxes i la platja a l’estiu». Alejos també va destacar que «l’esperit d’eixe model cultural participatiu l’hem volgut traslladar al món del teixit associatiu, per aconseguir un municipi més viu i cohesionat en el qual les entitats tenen molt a dir». 

  El cap de llista de Compromís va recordar que en 2015 «no hi havia una Regidoria de Medi Ambient». «No es tractava de crear-la, calia que fóra útil a la societat, vetlara per la salut del medi ambient i, per tant, també de les persones».

  En aquesta línia, va recordar que s’ha aconseguit «una inversió molt important de l’EPSAR per millorar la xàrcia d’aigua potable i de fecals entre la mar i el poble».  Segons Alejos, aquest projectes es troben en marxa i «caldrà continuar treballant per aconseguir la seua total execució».

  L’alcaldable va avançar que «per vertebrar el municipi i la costa, una volta s’haja finalitzat la renovació d’aquesta xàrcia, hauríem de convertir eixe espai en un passeig que connecte els dos nuclis de població i que puguen usar les persones que es desplacen a peu com les bicicletes».

  La dessalinitzadora va ser un altre dels punts de la intervenció del cap de llista, qui recordà «el treball que han fet al Congrés i al Senat els representants de Compromís». «Seguirem lluitant perquè siga l’Estat qui n’assumisca el cost de la construcció. Hem aconseguit que la posició de Compromís en aquesta qüestió clau per al futur de Xilxes siga assumida per totes les forces polítiques locals».

  Finalment, i com a conclusió, Alejos va destacar «la qualitat del grup humà»  que forma part de la candidatura local de Compromís. «Són unes persones preparades i amb il·lusió per continuar amb el canvi que vam iniciar en 2015,  per seguir fent de Xilxes un poble millor per viure, en el qual tot el veïnat tinga oportunitats de futur i, a la vegada, es reduïsquen les  desigualtats socials».

  Pujar