elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xàtiva millora els accessos i l’entorn de La Murta amb ajuda de la Diputació

Xàtiva millora els accessos i l’entorn de La Murta amb ajuda de la Diputació

  Aconseguir que l'accés al camp de futbol 'La Murta' de Xàtiva siga més segur i senzill. És un dels principals objectius de la intervenció que l'ajuntament de la capital de La Costera ha començat a aquesta instal·lació, mitjançant el Pla d'Infraestructures Financerament Sostenibles 2017 (IFS) de la Diputació de València. L'actuació consisteix en l'ampliació de voreres i pavimentat de l'entorn del camp de futbol, incloent la zona de taquilles.

  Es tracta d'una acció que s'inclou al Pla de Sostenibilitat d'Infraestructures del municipi, finançat a la seua totalitat amb el IFS de la corporació provincial, del que la localitat ha rebut aquest any 154.474 euros. Mitjançant aquests fons, l'Ajuntament de Xàtiva ha contractat a 12 persones, entre oficials i peons, per al desenvolupament d'un projecte de gestió directa, mitjançant el qual es busca fonamentalment el cuidat de les infraestructures municipals, així com el manteniment de camins i jardins.

  D'aquesta manera, a més de la millora de l'accés a 'La Murta', es preveu la reparació de la zona monumental del cementeri municipal, que té al voltant de 170 anys. Així mateix, una part del pressupost anirà destinat a Sorió i a l'arranjament dels carrers, una demanda dels veïns i veïnes d'aquesta pedania de Xàtiva. Els jardins són altre dels punts als que s'intervindrà, en concret en el de la Pau i en la Glorieta José Espejo, mantenint els seus passejos i camins.

  Altres accions es centren a l'acondicionament de camins e infraestructures, com és el cas del camí Pont Sec i del camí Fillola, en conjunt actuacions que segons Ignacio Reig, regidor responsable de Servicis Públics de Xàtiva, "van dirigides al cuidat d'infraestructures municipals, que gràcies al IFS de la Diputació ens donen la flexibilitat que necessitem per a dedicar els fons a on es més necessari". De fet, segons ha comentat Reig, totes les intervencions responen a demandes de la ciutadania i col.lectius socials.

  Criteris clars i objectius

  Aquest tercer IFS de la Diputació, amb una dotació de 21 milions d'euros, va ser aprovat a juliol i els ajuntaments tingueren de termini fins el passat dia 20 de setembre per a presentar els projectes a executar. Els criteris a l'hora de determinar el repartiment de fons han sigut els mateixos que s'empraren al pla de Servicis i Obres Municipals (SOM).

  D'aquesta forma, a cada municipi li ha correspost una quantitat fixa i altra variable en funció de criteris com el número d'habitants, que pondera un 30%; el cost efectiu dels servicis; la superfície (10%); la taxa de desocupació (10%); els nuclis de població separats, com aldees i pedanies (4%); i la pertinença al Pacte d'Alcaldies amb actuacions contra el canvi climàtic (3%).

  La intenció d'aquest pla torna a ser, per tant, la de reforçar l'aposta de la Diputació de València per dotar d'autonomia als alcaldes i alcaldesses de la província, que són, com assegura el president Jorge Rodríguez, "els que millor coneixen les necessitats dels seus veïns". "Amb aquest nou model de repartiment d'ajudes, a aquesta diputació s'ha acabat amb els plans teledirigits que estaven al marge de criteris reals i objectius", ha destacat Rodríguez.

  Pujar