elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alumnes dels centres educatius de Xàtiva decidiran el destí de 10.000 € del pressupost municipal

    Els xiquets i les xiquetes de 8 a 15 anys de Xàtiva elaboraran propostes d'inversions durant el mes de maig a les tutories del seu centre per a finalment votar a la primera setmana de juny. Es tracta de la primera edició del decideiXàtiva Infantil, experiència pionera que ha començat a rodar als centres educatius de la ciutat i que suposarà que els alumnes d'11 centres educatius de la ciutat elegisquen a què es van a destinar 10.000 euros del pressupost municipal. Serà la setmana del 4 al 8 de juny quan es realitze la consulta final que decidirà quins projectes seran els escollits.

    Les tutories de 3r a 6é de primària i els grups de l'ESO de tots els centres educatius de Xàtiva, mitjançant dinàmiques de treball grupal, elaboraran les propostes d'inversions. Aquest procés de participació infantil estarà dinamitzat, en un primer moment, pel propi professorat a partir d'unes guies didàctiques facilitades per l'Ajuntament. Consisteix en la realització d'un programa d'activitats i tallers on les xiquetes i xiquets podran exposar, compartir i decidir quines són les seues idees i propostes de millora per al municipi. La decisió infantil sobre els 10.000 euros es distribuirà a raó de 5000 euros per a les edats compreses en l'educació primària i 5.000 euros per a les edats compreses en l'educació secundària. Aquesta part del pressupost s'haurà de concretar en propostes d'inversions físiques i inventariables o el disseny de projectes de foment de la participació ciutadana al municipi.

    Per arribar a materialitzar les idees de les xiquetes i xiquets en projectes realitzables, aquesta consulta consta de tres fases diferenciades que es duran a terme tant a primària com a secundària. La primera fase consistirà en la formulació de propostes o idees. Es realitzarà als centres escolars i estarà dirigida a tot l'alumnat de primària i secundària. A la segona fase es tractarà de concretar, seleccionar i prioritzar les propostes. A tal fi, s'organitzaran reunions fora del centre escolar i en horari lectiu, amb alumnat representant dels centres educatius. Finalment, la tercera fase és la votació de propostes. Es realitzarà als centres escolars i podran votar totes i tots els alumnes participants.

    La regidora d'Educació, Amor Amorós, assegura que"estem molt il·lusionats amb aquest projecte sorgit del propi decideiXàtiva i el seu grup motor, que persegueix la creació d'un espai de participació propi de xiquets i xiquetes". Per a Amorós, "a participar s'aprén participant i amb el decideiXàtiva Infantil anem a crear eixa cultura de la participació donant la possibilitat a tots els xiquets i xiquetes de Xàtiva de exercir els seus drets, presents, de ciutadania".

    D'altra banda, Miquel Alcocel, regidor de Participació Ciutadana, afirma que "estem davant d'un projecte totalment nou a Xàtiva, com són uns pressupostos participatius infantils. Fa poc més d'una setmana vàrem finalitzar la consulta ciutadana del decideiXàtiva'18 i ara iniciem el procés de participació infantil que es va proposar al sí del grup motor ciutadà del decideiXàtiva". Miquel Alcocel explica que "coincidim amb el grup motor en la necessitat de posar en marxa espais i projectes propis de participació infantil on els adults no condicionen els processos, els anàlisis ni tampoc les possibles solucions de la ciutat, en relació a la infància. Que siguen ells i elles, xiquets i xiquetes, qui diguen la seua".

    Pujar