elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ESTAFA VENDA D'ENTRADES FESTIVALS

Cau una xarxa criminal dedicada a la venda massiva d'entrades falses per a festivals com el Love the 90's a València

Cau una xarxa criminal dedicada a la venda massiva d'entrades falses per a festivals com el Love the 90's a València
  • Hi ha tres detinguts a Alacant i estan darrere de la venda d'entrades falses per al Saló del Manga també a València, el Mad Cool festival o el Musical del Rey León a Madrid

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal amb vincles familiars dedicats a la venda fraudulenta d'entrades a través d'Internet. Estan darrere de la venda massiva d'entrades falses per a festivals a València com el Love the 90's o el Saló del Còmic i altres esdeveniments a nivell nacional com el Mad Cool festival o el Musical del Rei Lleó a Madrid, segons ha pogut saber elperiodic.com.

Hi ha tres detinguts a Alacant com a presumptes responsables de falsificar entrades per a concerts dels artistes més influents, festivals i musicals, i d'obrir comptes bancaris per rebre els diners procedents de les estafes. Les entrades fraudulentes -que rondaven entre els 15 i els 60 euros- simulaven les mateixes mesures de seguretat que les autèntiques i tenien inserits codis de barra i QR, si bé les víctimes no s'adonaven de l'estafa fins que es personaven a les portes de accés dels recintes. L'elevat nombre de víctimes, així com la dispersió dels fets per tot el territori nacional, ha requerit el suport i la col·laboració de la Fiscalia de Criminalitat Informàtica per unificar la causa davant un sol Jutjat.

La investigació es va iniciar arran d'una denúncia en què la víctima assegurava que havia estat estafada a comprar unes entrades per al concert d'un conegut artista a Madrid. Després de les primeres indagacions, els agents van comprovar que no es tractava d'un fet aïllat, sinó que les persones que es trobaven darrere de l'estafa feia més d'un any que operaven.

Només a la Policia Nacional es van recopilar més de 100 denúncies de persones que havien estat enganyades amb la compra d'entrades per a una infinitat de concerts, festivals, musicals i altres esdeveniments celebrats a tota la geografia espanyola. Tot i això, hi ha indicis que apunten que el nombre d'afectats és molt més gran, ja que moltes vegades els fets no eren denunciats perquè l'import defraudat per cada entrada no era gaire alt (entre els 15 i els 60 euros).

Contactaven amb les víctimes fent servir diferents tècniques d'enginyeria social

Els investigats contactaven amb les víctimes fent servir diferents tècniques d'enginyeria social. En alguns casos, inserien anuncis a xarxes socials i plataformes de compravenda; en altres, contactaven directament amb persones que buscaven, en les plataformes esmentades, entrades per a determinats concerts.

Un cop acordaven el preu amb la víctima -que solia ser relativament baix- falsificaven les entrades adaptant-se als models habituals que s'utilitzen en aquest tipus d'esdeveniments. Insertaven imatges dels artistes en qüestió –des de cantants i grups molt coneguts fins a altres més alternatius- i simulaven les mateixes mesures de seguretat, incloent-hi els codis de barra i QR que, posteriorment, no funcionaven. Les víctimes no s'adonaven de l?estafa fins que es personaven a les portes d'accés dels recintes.

Els investigats havien convertit l'activitat delictiva en el seu mitjà de vida i estaven molt pendents de les gires dels principals artistes que actuaven a Espanya.

Col·laboració de la Fiscalia de Criminalitat Informàtica

L'elevat nombre de víctimes, així com la dispersió dels fets acreditats per tota la geografia espanyola, van fer necessari el suport i la col·laboració de la Fiscalia de Criminalitat Informàtica per poder unificar la causa davant d'un sol Jutjat. D'altra banda, això va permetre demostrar que les denúncies no eren casos asilats i independents, sinó que feien referència a l'activitat il·lícita duta a terme pel mateix grup criminal.

Finalment, els agents han arrestat a Alacant els tres principals investigats que, en el moment de la detenció, estaven en procés de contactar amb noves víctimes per a la venda d'entrades falsificades de nous concerts. Així mateix, van realitzar el registre domiciliari en què van intervenir 8 discos durs, 2 telèfons mòbils, 18 targetes SIM, 11 targetes de crèdit, 3 USB i dos ordinadors portàtils. Finalment, van dur a terme el bloqueig preventiu dels comptes bancaris (13) utilitzats per rebre els diners de les estafes.

Pujar