elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat inicia la protecció de la Cova Tallada com a jaciment arqueològic

La Generalitat inicia la protecció de la Cova Tallada com a jaciment arqueològic

    La Generalitat Valenciana ha obert un expedient de protecció de la Cova Tallada per la seua condició de jaciment arqueològic i antiga pedrera. És per açò que aquesta vesprada, l'Ajuntament de Xàbia portarà a ple una moció de l'alcaldia que plasma el seu compromís formal d'incloure-la dins del catàleg municipal de Béns i Espais Protegits com Bé de Rellevància Local amb categoria d'espai de protecció arqueològica. Un pas del que han sigut informats tots els portaveus municipals.

    L'alcalde, José Chulvi, ha explicat que aquest tràmit compleix amb el requeriment de la prefectura del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat, que després d'una inspecció del lloc, considera que aquesta cavitat sota els penya-segats del Cap de Sant Antoni reuneix valors destacables, tant per albergar restes arqueològiques de rellevància com pel seu passat com a pedrera, una situació inèdita en la província d'Alacant.

    Des de Cultura, a més, informen que inclouran aquest jaciment en el registre autonòmic i que iniciaran el seu estudi per a veure si és aconsellable declarar-ho Bé d'Interès Cultural. En el marc d'aquest procés de protecció, la direcció de cultura i Patrimoni sol·licita a la conselleria d'Agricultura, Medi ambient i Canvi Climàtic que adopte mesurades per al control de les visites en època de major afluència de visitants per a evitar danys ja que, per la seua bellesa i naturalesa, la Cova Tallada pateix una gran pressió humana en els mesos d'estiu.

    L'alcalde ha oferit tota la col·laboració de l'Ajuntament per a, en col·laboració amb l'Ajuntament de Dénia (encara que la Cova Tallada està a Xàbia una de les rutes d'entrada més utilitzades arriba des de Dénia) i el Parc Natural del Montgó fer efectiu aquesta regulació de visitants. És més, Chulvi ha convingut que aquesta mesura va en la línia d'accions de planificació sostenible iniciades l'any passat des de Xàbia, com l'abalisament de coves marines, per a evitar la sobreexplotació dels valors naturals i paisatgístics del municipi.

    Inici de l'expedient 

    L'any passat, personal del Parc Natural del Montgó que realitzava una excursió guiada per aquests penya-segats es va trobar un cresol de piquera datat del segle XI (al Museu Soler Blasco hi ha un similar trobat tems enrere)  i en bon estat de conservació. Aquesta troballa va ser notificada al Consell i va motivar la inspecció del lloc per part de tècnics de la conselleria de cultura i patrimoni, els qui van certificar l'interès d'aquesta cova natural que, almenys des del segle XVI, es va explotar com a pedrera de la pedra tosca típica de l'arquitectura local i amb la qual estan construïts emblemàtics edificis com l'església fortalesa de Sant Bertoméu, es Castell de Dénia o els molins de vent del Cap de Sant Antoni.

    En les parets de la Cova Tallada queden vestigis del sistema ideat en l'edat mitjana per a l'extracció de carreus i per a la seua talla o elements auxiliars per a la tasca dels picapedrers, a més de restes documentades que semblen indicar que la cova  és utilitzada o visitada almenys des del segle XI. Així mateix hi ha dos grafits que ressenyen la visita dels reis Felipe III i Carlos III que, assenyalen des de Cultura, deuen ser objecte d'estudi per a confirmar la seua autenticitat.

    Pujar