6 de desembre de 2019 6/12/19

"El Govern tan sols preveu gastar enguany 50.000 euros en la reparació de la bassa de San Diego"

"El Govern tan sols preveu gastar enguany 50.000 euros en la reparació de la bassa de San Diego" - (foto 1)

  El Govern central ha assenyalat al senador territorial de Compromís, Carles Mulet, que tan sols té previstos 50.000 euros en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2018 per a la reparació de la bassa de San Diego de Villena, el que al seu judici suposa "una pèrdua de temps i una legislatura perduda per la inacció del ministeri amb aquesta obra mal executada".

  Aquesta infraestructura amb un volum d'embassament de 20,7 hm3, se situa entre les comarques d'Alacant i València, dins dels límits municipals de Villena i Font de la Figuera. La seua finalitat era la de regular els cabals procedents de la conducció Xúquer-Vinalopó i tenia un objectiu ambiental, com és pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers, cosa que no compleix per estar parada. La bassa és la segona més gran d'Europa i permet als seus usuaris estalviar en el cost energètic del bombament de l'aigua i en els mesos de demanda.

  Després d'anys sense invertir un euro a aquesta enorme infraestructura suposadament situada sobre una geologia impermeable, en l'actualitat funciona únicament el petit extrem del talús d'un metre d'alt, ja que en la fase de posada en càrrega (omplit) va evidenciar fuites molt importants i va fallar l'enginyeria.

  Per al senador "és una indecència el tracte cap al poble valencià en matèria d'inversions per part del Govern espanyol. Per la quantia i pels sonats fiascos que han protagonitzat infraestructures com aquesta bassa inservible o el perillós magatzem de gas Castor sobre els quals no prenen decisions". Els senadors de Compromís han anunciat que vigilaran en els pròxims pressupostos de l'Estat "si és que Sánchez està decidit a tirar-los endavant" que hi haja partides suficients per iniciar la reparació d'aquesta infraestructura, actuació d'Acuamed valorada en 25 milions d'euros per apantallarla amb asfalt.

  PP i Ciutadans el 2017 als quals es va sumar el PSOE el 2018, van rebutjar les esmenes de Compromís per comptar amb fons per a aquesta infraestructura.

  ocultar
  "El Govern tan sols preveu gastar enguany 50.000 euros en la reparació de la bassa de San Diego"
  Pujar